satiretegning af Pia Kjærsgaard og Marianne Jelved
Satiretegning med politikerne Marianne Jelved (R) og Pia Kjærsgaard (DF) søger begge mod midten af dansk politik.
Foto: Jens Hage / Scanpix

Satire (Faktalink light)

cand.mag. Louise Rosengreen, iBureauet/Dagbladet Information. August 2015
Top image group
satiretegning af Pia Kjærsgaard og Marianne Jelved
Satiretegning med politikerne Marianne Jelved (R) og Pia Kjærsgaard (DF) søger begge mod midten af dansk politik.
Foto: Jens Hage / Scanpix
Main image
Sidste tur med Jon Stewats's Daily Show den 6. august 2015. 16 års bidende satire i det populære amerikanske program. Her sammen med præsident Barack Obama.
Sidste tur med Jon Stewats's Daily Show den 6. august 2015. 16 års bidende satire i det populære amerikanske program. Her sammen med præsident Barack Obama.
Foto: Kevin Lamarque / Scanpix

Satire er en form for komedie, der bruges til at kritisere ting, der ikke er, som de burde være. Ironi, fjol, overdrivelser og sammenligninger af mennesker og dyr er nogle af de virkemidler, der bruges i satire. Ofte er det kendte personer, politikere eller præster, der laves sjov med. Men der findes også satire, som slet ikke har til formål at få folk til at grine.

 

Martin Brymann Feat Medina - Kun For Mig

Artikel type
faktalinklight

Hvad er satire?

Satire er en udtryksform, der gør grin med mennesker og deres handlinger på en overdreven måde. Satiren stammer fra teatret, men i dag bruges den mange andre steder. Det kan være tegning, musik, stand-up, film, tv-serier, litteratur mm. Målet med satire er for det meste at gøre opmærksom på noget, som afsenderen af satiren synes bør ændres eller forbedres. Det kan være noget dumt, urimeligt eller forkert i en persons opførsel eller i et lands love, som satiren angriber. Nogle mener, at satire er det bedste sted at starte, hvis man gerne vil forstå et samfund, fordi den viser, hvem der har magt, og hvordan denne magt kan misbruges. 

Hvilke forskellige slags satire findes?

Man kan inddele satire i mange forskellige typer alt efter, hvem eller hvad der latterliggøres. Ofte handler satire om følgende emner:

· politik

· sociale forhold

· religion

· nationalitet

· køn

· seksualitet

· racisme

Hvor går grænsen for satire?

Nogle gange vil de personer, som udsættes for satire, føle sig ydmyget eller chikaneret. F.eks. blev der under Anden Verdenskrig fremstillet nogle plakater, der gennem satire opfordrede til had mod jøder.

Der er ikke nogen klar grænse for, hvornår satire er mobning, diskrimination eller unødvendig provokation. Men i de fleste samfund kan man tillade sig meget, når man laver satire. I mange lande er der dog også love, der beskytter mod f.eks. racisme, hvilket kan begrænse satiren.

Hvad er politisk satire?

Her ses tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen ved siden af Roals Als' tegning af statsministeren som hulemand.
Her ses tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen ved siden af Roals Als' tegning af statsministeren som hulemand.
Foto: Michael Bothager / Scanpix

Politisk satire er satire, hvor der gøres grin med politikere eller andre personer, der har magt og indflydelse. En skuespiller kan f.eks. klæde sig ud som borgmesteren og efterabe måden, han eller hun taler på. Den politiske satire er meget udbredt i aviserne.

Tegneren Roald Als, der arbejder for Politiken, er f.eks. blevet kendt for sine genkendelige tegninger af den tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen, tegnet som en hulemand med skægstubbe og en kølle i hånden.

Hvad er social satire?

Social satire er satire, der tager udgangspunkt i problemer i samfundet eller mellem mennesker. Det kan være dem, der ikke har noget arbejde, er fattige eller drikker og ryger for meget.

Animationsfilmen ”Terkel i knibe” handler om drengen Terkel, der går i 6. klasse. Komikeren Anders ”Anden” Matthesen har lagt stemmer til alle de personer, der optræder i filmen. Både Terkels lærere, familie og venner udstilles og hånes. De har alle sammen fejl, der fremhæves, så det bliver komisk. 

 

Terkel

Hvad er religiøs satire?

Religiøs satire er satire, der er rettet mod religiøse personer, steder, ting eller traditioner. Eksempelvis laver den engelske satiregruppe Monty Python sjov med den kristne korsfæstelse i filmen ”Life of Brian”. Her hænger manden Erik på et kors ligesom Jesus Kristus. Selvom han er dødsdømt, fløjter og synger han om, at man altid skal se på livets lyse sider. 

 

Monty Python

Hvor kommer satire fra?

Man mener, at det ældste satire er skrevet af den græske forfatter Aristofanes, der levede ca. 450-385 f.Kr. Oprindelig var satire kun en litterær genre. Senere blev den brugt på tegninger, og i middelalderen blev især paven (overhovedet for den katolske kirke) og præsterne fremstillet som grådige djævle og andre udyr. 

Hvordan har satiren udviklet sig i Danmark?

Skuespilleren Preben Kristensen i Holberg komedien Don Ranudo som spillede på Ålborg Teater i 2011.
Skuespilleren Preben Kristensen i Holberg komedien Don Ranudo som spillede på Ålborg Teater i 2011.
Foto: Henning Bagger / Scanpix

I Danmark har forfatteren Ludvig Holberg haft stor betydning for det satiriske teater. I 1720’erne skrev han 26 komedier, der på humoristisk vis viste forskelle på rige og fattige folk. Mange af dem spilles stadig på teatrene i dag.

I det 20. århundrede fik revyen stor succes. Danmarks største revy er Cirkusrevyen på Dyrehavsbakken. Her opføres hvert år et show, hvor skuespillerne gør grin med de ting, der er sket i året, der gik. De optræder f.eks. som politikere, sportsstjerner eller medlemmer af Kongehuset. I fjernsynet kommer der også hele tiden nye programmer, der laver skæg med alt fra tis og cykelsport til sønderjyder.

Hvordan kan man forstå satire på en bedre måde?

De seneste år har der været mange diskussioner om, hvad satire er, og hvordan den virker. Det kan være svært at afgøre, hvad der er satire, og hvad der ikke er. For at gøre det lettere at skelne mellem satire og andre udtryksformer har forskeren Dennis Meyhoff Brink lavet et forslag til, hvordan man kan forstå satiren. Han inddeler satiren i tre grupper: 

1. Den karnevalistiske satire: Det er den form, der vender tingene på hovedet. Ligesom til et karneval kan det være komisk at bytte roller. Drenge kan f.eks. tage pigetøj på og på den måde lave sjov med piger. Den karnevalistiske satire prøver ikke at skade nogen eller holde nogen udenfor. 

2. Den konfrontatoriske satire: Det er den form, der udstiller og afslører magtfulde personers hemmeligheder og svagheder. Det kan være satire, der viser lærere, forældre eller politikeres fejl. 

3. Kampagne-satire: Det er en slags satire, der med vilje nedgør og skælder andre ud. Dem, der laver denne type satire, er ligeglade med, om deres beskyldninger er rigtige eller forkerte.

Kilder og klip

Hjemmesider

Danmarks Radios afdeling for satire har en facebookside. Her kan du se klip fra og læse nyheder om DR’s forskellige satireprogrammer.

Film og tv-serier

På hjemmesiden kan du se alle afsnit af DR Ultras satireprogram ”Lokummet brænder”.
Filmcentralen har lavet et undervisningsmateriale om animationsfilmen ”Rejsen til Saturn”. Filmen handler om en gruppe astronauter, som tager ud i universet, og er en satire over det danske samfund. Den gør bl.a. grin med Kongehuset og andre kendte danskere.
TV2 Lorry har interviewet forskeren Dennis Meyhoff Brink om religionssatirens historie i Europa. Her kan du bl.a. se eksempler på satiretegninger fra gamle dage.
På tegneren Roald Als’ hjemmeside kan du se nogle af hans mange satiretegninger.
”Simpson the movie” er en satirisk tegnefilm om familien Simpson fra tv-serien om Homer, Marge og deres tre børn. Filmcentralen har lavet et undervisningsmateriale om, hvordan filmen bruger satire, parodi, ironi og karikatur.
På hjemmesiden kan du se alle afsnit af DR Ultras satireprogram ”Skråt op på 3.”
På Filmstribens hjemmeside kan du se en film om den danske satiriker Storm P.s mange mærkelige opfindelser.
Filmcentralen har lavet et undervisningsmateriale om animationsfilmen ”Terkel i knibe”.
Bonanzas temaside med satiriske film og filmklip for unge.

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Satire