Hvad leder du efter?

Komet der flyver mod mars

Farten var på 200.000 km i timen da kometen Siding Spring i 2014 tordnede forbi Mars i solsystemet på vej mod solen.

Foto: HO / Scanpix

Farten var på 200.000 km i timen da kometen Siding Spring i 2014 tordnede forbi Mars i solsystemet på vej mod solen. Foto: HO / Scanpix

Rummet (Faktalink light)

Hovedforfatter

  • Louise Rosengreen, cand.mag., iBureauet/Dagbladet Information, mar. 2016

Læsetid: 3 min

Indhold

Indledning

Selvom rummet er så stort at det kan være svært at forstå, udvider det sig hele tiden. I vores solsystem er der otte planeter, og Jorden er en af dem. Solen er blot en af de mindst 200 milliarder stjerner der er i vores galakse og hedder Mælkevejen. Der findes i hvert fald 100 milliarder galakser, men måske er der endnu flere. Det er noget af det forskere i hele verden arbejder på at blive klogere på.

Om rummet

Hvor gammelt er universet?

I dag mener de fleste forskere, at universet er 13,82 milliarder år gammelt. Det startede ved en stor eksplosion, som kaldes Big Bang. Eksplosionen skete, da et kraftigt 'sort hul' trak alt i universet til sig og sendte alting ud igen i én stor eksplosion. Tyngdekraften er så stærk i et sort hul, at det trækker alting til sig – selv lyset kan ikke undslippe. 

Det er utroligt at tænke på, men alt det, vi nu kan se i rummet, stammer fra et enkelt lille punkt og et enkelt lille øjeblik. Det vil sige, at alle planeter, stjerner og kometer stammer fra det samme sted.

Hvad er en galakse?

Først 500 millioner år efter Big Bang blev de første galakser dannet. En galakse består af en blanding af en masse støv, gas og milliarder af stjerner. Vores galakse hedder Mælkevejen og er formet som en spiral. Forskerne gætter på, at der er mere end hundrede milliarder galakser i rummet, men der er ingen, som ved det med sikkerhed.

Galakser

Blokeret indhold

Dette er eksternt indhold, derfor skal du acceptere cookies til statistik og markedsføring for at se det.

Hvad er solsystemet?

Man mener, at vores solsystem blev dannet for cirka 4,6 milliarder år siden. Det består af Solen og alt, hvad der roterer om den. Det er blandt andet:

  • de fire klippeplaneter Jorden, Mars, Merkur og Venus
  • de fire gasplaneter Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun
  • fem dværgplaneter, der hedder Ceres, Pluto, Haumea, Makemake og Eris
  • måner
  • asteroider, som er store sten og klumper af metal
  • kometer, som er en blanding af is og støv

Solsystemets dannelse

Blokeret indhold

Dette er eksternt indhold, derfor skal du acceptere cookies til statistik og markedsføring for at se det.

Hvad er forskellen på planeterne?

Planeter er tunge og runde og kredser i en bane omkring en stjerne. Der findes forskellige slags planeter i vores solsystem:

  • De fire klippeplaneter har en fast overflade. De befinder sig tættest på solen. Jorden er en klippeplanet. Den kaldes 'den blå planet', fordi der er så meget hav og vand.
  • De fire gasplaneter befinder sig længere væk fra solen end klippeplaneterne. De er kæmpestore og dannet af forskellige gasarter. Derfor kaldes de også gaskæmper. For eksempel er Jupiter cirka 320 gange tungere end Jorden.
  • Der findes også nogle mindre planeter, som kaldes dværgplaneter. Dem er der fem af. F.eks. er Pluto en dværgplanet.

Hvor længe har man forsket i rummet?

I løbet af verdenshistorien har der været mange teorier om rummet. For mere end 2000 år siden mente den græske videnskabsmand Aristoteles, at Jorden var centrum i universet. Det var den polske astronom Nicolaus Kopernikus, som opdagede, at det ikke passede. Han mente, at planeterne i stedet kredsede om Solen.

En anden videnskabsmand, der har haft stor betydning for vores viden om rummet, er den tysk-schweiziske fysiker Albert Einstein. Hans arbejde og teorier som f.eks. relativitetsteorien er meget vigtig for, hvordan videnskabsmænd forstår sammenhængen mellem tid, rum, lys og tyngdekraft.

Hvad er Hubble-teleskopet?

Det meste af det, vi ved om rummet, har vi fundet ud af ved at bruge teleskoper. Et teleskop er en kæmpe kikkert, der kan tage billeder af ting meget langt ude i rummet. I april 1990 blev Hubble-teleskopet sendt ud i rummet, og det har siden svævet i kredsløb omkring Jorden. Det har lavet mere end en million observationer af planeter, stjerner, galakser og andre ting i rummet, som vi ikke kan se med vores øjne. Teleskopet er opkaldt efter den amerikanske astronom Edwin Hubble. Han var i 1920’erne med til at bevise, at rummet hele tiden udvider sig: rummet bliver større og større.

Kilder og klip

Hjemmesider

DR Skole

DR Skole har lavet en tidslinje over, hvordan man gennem tiden har troet, at rummet så ud. Det kaldes kosmologi. Du skal bruge et Uni Login for at se den.

DTU Space

Danmarks Tekniske Universitet har lavet en hjemmeside med information om rummet. Her kan du læse mere om solsystemet, galakser, Big Bang og rumrejser.

Film

Afstande i solsystemet

I filmen kan du se, hvor langt der er fra Jorden til Solen.

Hubble-teleskopet

Filmen her viser nogle af de mange billeder af rummet, som Hubble-teleskopet har taget.

Solsystemet

I denne lille film gives der en kort introduktion til de otte planeter i vores solsystem.

Stjernehimlen

I denne film får du en introduktion til stjernehimlen og solsystemet. Den forklarer også, hvordan du kan se en planet på himlen.