Selvom rummet er så stort at det kan være svært at forstå, udvider det sig hele tiden. I vores solsystem er der otte planeter, og Jorden er en af dem. Solen er blot en af de mindst 200 milliarder stjerner der er i vores galakse og hedder Mælkevejen. Der findes i hvert fald 100 milliarder galakser, men måske er der endnu flere. Det er noget af det forskere i hele verden arbejder på at blive klogere på.
Rummet (Faktalink light)
Hvor gammelt er universet?
I dag mener de fleste forskere, at universet er 13,82 milliarder år gammelt. Det startede ved en stor eksplosion, som kaldes Big Bang. Eksplosionen skete, da et kraftigt 'sort hul' trak alt i universet til sig og sendte alting ud igen i én stor eksplosion. Tyngdekraften er så stærk i et sort hul, at det trækker alting til sig – selv lyset kan ikke undslippe.
Det er utroligt at tænke på, men alt det, vi nu kan se i rummet, stammer fra et enkelt lille punkt og et enkelt lille øjeblik. Det vil sige, at alle planeter, stjerner og kometer stammer fra det samme sted.
Hvad er en galakse?
Først 500 millioner år efter Big Bang blev de første galakser dannet. En galakse består af en blanding af en masse støv, gas og milliarder af stjerner. Vores galakse hedder Mælkevejen og er formet som en spiral. Forskerne gætter på, at der er mere end hundrede milliarder galakser i rummet, men der er ingen, som ved det med sikkerhed.
Er du biblioteksbruger eller elev?