Romantikken

Artikel type
faktalink
journalist Tore Daa Funder, iBureauet/Dagbladet Information. 2006
Main image
H.C. Ørsted spillede en afgørende rolle for romantikken inden for det naturvidenskabelige felt. Statuen er opstillet i Rudkøbing på Langeland.
H.C. Ørsted spillede en afgørende rolle for romantikken inden for det naturvidenskabelige felt. Statuen er opstillet i Rudkøbing på Langeland.
Foto: Ken Gillham / Scanpix

‘Det gode, det sande og det skønne’. Sådan lød idealerne for Romantikken - den periode, der groft sagt dækkede første halvdel af 1800-tallet. Dermed var den en oprørsbevægelse mod epoken, der netop var gået forud. Oplysningstiden havde haft den kølige fornuft og den håndgribelige verden som omdrejningspunkt. I stedet dyrkede man nu hede følelser og fjerne idealer. Men Romantikken var også tiden, hvor ‘den industrielle revolution’ rystede verden og berørte hverdagen for alle mennesker. Og det var tiden, hvor kærligheden til fædrelandet blev skabt. Den moderne nationalisme - der i tiden efter Romantikken har haft enorm betydning - fandt sin form. Sproget, kulturen og historien gjorde nu enhver nation til noget ganske unikt. Den romantiske nationalisme har lige siden været afsæt for både voldsomme krige og glødende kærlighed. Patriotisme er for mange moderne mennesker gledet ind i det ubevidste, hvor det kun hentes frem i en forkølet udgave til landskampe. Men Romantikkens begreber og idealer er afgørende - hvad enten vi er klar over det eller ej - for dem, vi er i dag.

Læs også om Romantikken på Forfatterweb