Monument for de opdagelsesrejsende ved floden Tejo i Lissabon
Monument for de opdagelsesrejsende ved floden Tejo i Lissabon
Foto: Peter Marling / Scanpix

Opdagelsesrejser (Faktalink light)

cand.mag. Louise Rosengreen, iBureauet/Dagbladet Information. Juni 2016
Top image group
Monument for de opdagelsesrejsende ved floden Tejo i Lissabon
Monument for de opdagelsesrejsende ved floden Tejo i Lissabon
Foto: Peter Marling / Scanpix

Mennesker har altid været nysgerrige efter at rejse ud og opdage verden. Men i 1400-tallet begyndte europæerne for alvor at sejle til ukendte områder. De søgte efter guld og krydderier, og så ville de også gerne finde ud af hvordan man kunne sejle til Indien. Det tog flere hundrede år og mange farlige forsøg før alle kontinenter kunne tegnes ind på verdenskortet. I dag er næsten alle steder på Jorden udforsket. I fremtiden går menneskets opdagelsesrejser måske til andre planeter.

 

opda

Artikel type
faktalinklight

Hvornår var de første opdagelsesrejser?

Marco Polo. Opdagelsesrejsende fra Venedig som levede fra 1254-1324.
Marco Polo. Opdagelsesrejsende fra Venedig som levede fra 1254-1324.
Foto: NMG / Scanpix

En opdagelsesrejse er en rejse til et ukendt sted. Så på en måde kan man sige at de første mennesker var opdagelsesrejsende. De kom fra Afrika og spredte sig derfra ud i verden for cirka 100.000 år siden. I nyere tid siger man at Marco Polo og Ibn Battuta var nogle af de første opdagelsesrejsende. Marco Polo var italiensk købmand og rejste i 1271 fra Europa til Kina og tilbage. Ibn Battuta var muslim og drog i 1325 på pilgrimsrejse til Mekka. Men han endte med at rejse rundt i Nordafrika og Asien i 29 år. I alt rejste han 120.000 km. 

Hvorfor rejste man ud?

Gennem tiden har der været mange grunde til at tage på opdagelsesrejse. De fleste rejste ud for at:

-       handle og tjene penge

-       erobre land

-       udbrede deres religion

-       lave videnskabelige undersøgelser

-       stille deres nysgerrighed

-       komme hjem som helte

Hvad er de store opdagelsers tid?

Man kalder årene fra ca. 1400 til 1600 for de store opdagelsers tid. I 1400-tallet begyndte mange europæere at sejle ud i verden. Mange af dem vidste ikke hvor de rejste hen, eller om de ville komme hjem igen. For dengang fandtes der ikke et korrekt kort over verden. Det skulle man først til at tegne. 

Hvem var Henrik Søfareren?

Henrik Søfareren var en portugisisk prins. Mellem 1424 og 1434 stod han bag 15 europæiske ekspeditioner. Hans skibe sejlede fra Portugal ned langs Afrikas vestkyst. Selvom han blev kaldt Søfareren, var han aldrig selv med på rejserne. Men han oprettede skoler, så de rejsende kunne lære at sejle, bygge skibe og tegne og læse kort.

Hvem fandt søvejen til Indien?

Den portugisiske opdagelsesrejsende Vasco da Gama runde Kap det Gode Håb i 1497.
Den portugisiske opdagelsesrejsende Vasco da Gama runde Kap det Gode Håb i 1497.
Foto: akg-images / Scanpix

I 1400-tallet saltede folk i Europa deres kød for at det ikke skulle rådne. Kødet mistede smagen, og derfor var peber, kanel, ingefær og andre krydderier fra Asien meget populære. Men de var dyre og lang tid om at komme frem over land. Det var en af grundene til at man gerne ville finde en sejlrute fra Europa syd om Afrika til Indien.

De første portugisere, der sejlede sydpå, troede at de ville brænde op når de krydsede ækvator. Det skete ikke, men det var stadigvæk farligt at sejle rundt om Afrikas sydspids. Vejret var tit voldsomt. Vasco da Gama var den første der med held sejlede den vej til Indien i 1498. Tyve år efter blev Fer­di­nand Magellans skib det første der sejlede hele Jorden rundt. Det var også Magellan der navngav Stillehavet. Han opkaldte det efter det rolige vejr han oplevede da han var der.

Hvem opdagede Amerika?

Christopher Columbus sætter sin fod for første gang på amerikansk jord i 1492.
Christopher Columbus sætter sin fod for første gang på amerikansk jord i 1492.
Foto: Lebrecht / Scanpix

Man mener at den islandske viking Leif den Lykkelige sejlede til Nordamerika omkring år 1000. Men det er Christopher Columbus der har fået æren for at opdage Amerika. Med støtte fra den spanske dronning sejlede han i 1492 tre skibe fra Spanien mod vest. Efter fem uger på åbent hav ankom han til Bahamas. Her fandt han guld, ananas, chili og tobak. De lokale kaldte han indianere, fordi han troede han var kommet til Indien. Det troede han stadig da han døde i 1506. Med Columbus' genopdagelse af de amerikanske kontinenter blev verden med ét næsten dobbelt så stor.

 

amerika

 

Hvem opdagede Sydpolen?

Norden har også haft flere opdagelsesrejsende. I 1888 var norske Fridtjof Nansen den første der krydsede indlandsisen på Grønland. Hans landsmand Roald Amundsen var den første der kom til Sydpolen i 1911. Han rejste med hundeslæde over isen. Blandt de kendte polarforskere er også danskeren Knud Rasmussen.

 

sydpolen

 

Hvor går fremtidens rejser hen?

Selvom de fleste steder på Jorden for længst er opdaget, findes der stadig dybe grotter og steder på bunden af havene som mennesket endnu har til gode at rejse til. I nyere tid har astronauter også besøgt Månen, og i fremtiden vil de fleste opdagelsesrejser nok gå til ukendte steder i universet.

Kilder og klip

Hjemmesider

EMU har lavet en liste over danske og udenlandske opdagelsesrejsende.
Her kan du læse om de store opdagelsers tid. Du skal bruge et Unilogin for at få adgang til artiklerne.
Faktalink har skrevet en artikel om rumrejser.

Film

På Filmstriben kan du se filmen ”Opdagerne”. Den handler om Peter Thygesen, der rejser op ad Congofloden.
Videoen er lavet af en skoleklasse, der gennemgår de vigtigste opdagelsesrejser fra 1450-1650.
Filmklippet er fra Roald Amundsens rejse til Sydpolen. Du kan bl.a. se en mand danse med en pingvin.