Tinder app logo på iPhone skærm
I 2018 overhalede appen Tinder datingsiden Dating.dk, som danskernes foretrukne datingplatform.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Online dating

cand.mag. Camilla Mehlsen, iBureauet/Dagbladet Information. 2011. Opdateret af cand.mag. Maria Høher-Larsen, Bureauet, juni 2020.
Top image group
Tinder app logo på iPhone skærm
I 2018 overhalede appen Tinder datingsiden Dating.dk, som danskernes foretrukne datingplatform.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Main image
Datingbureauer på nettet. Flere og flere finder kæreste på nettet.
Datingbureauer på nettet. Flere og flere finder kæreste på nettet.
Foto: Scanpix

Indledning

Online dating er i dag en betydelig del af datingkulturen. Chat- og datingsider dukkede op i midten af 1990’erne sideløbende med internettets udbredelse, der gjorde det muligt for mennesker på tværs af geografi og kultur at møde hinanden virtuelt. I dag foregår online dating i stigende grad på forskellige datingapps, der via mobiltelefonens GPS matcher brugeren med potentielle partnere i nærheden. Online dating er blevet kaldt både frigørende og effektivt, men især datingapps bliver også kritiseret for at skabe en overfladisk og flygtig datingkultur, hvor iscenesættelse og for store forventninger ofte spænder ben for dem, der er på jagt efter den store kærlighed.

Astrid på 26 år fortæller om sine erfaringer med datingappen Tinder. TV2 ECHO, april 2018.

Artikel type
faktalink

Baggrund om online dating

Print-venlig version af dette kapitel - Baggrund om online dating

Hvordan opstod netdating?

Online dating er opstået i takt med internettets udbredelse og har sine rødder i USA. Da internettet i løbet af 1990’erne blev tilgængeligt for den bredere befolkning, fik mennesker på tværs af landegrænser og kulturkløfter mulighed for at mødes digitalt og udveksle ideer og interesser i forskellige chatrooms og online fora. Det gav grobund for datingsider, hvor mennesker kunne mødes i et digitalt fællesskab, et såkaldt community, og finde en partner.

Et af de største og ældste datingsider på nettet er det amerikanske Match.com, der gik online i 1995. På det tidspunkt var der stort set ingen dansksprogede datingsider, men siden er Match.com også blevet lanceret i en dansk version, ligesom utallige andre datingsider de sidste årtier er dukket op. Dating.dk blev Danmarks første datingside, da den rykkede ud på nettet i august 1998.

 

Kort gennemgang af, hvornår online dating opstod, og hvordan den har udviklet sig. Bloomberg, 2019. På engelsk.

 

Hvordan har online dating udviklet sig?

De første datingsider i 1990'erne var målrettet et bredt segment, men de sidste årtier har der været en tendens til, at netdating er blevet mere og mere specialiseret, og i dag er der datingsider, der henvender sig specifikt til for eksempel homoseksuelle, handicappede, kristne, muslimer, overvægtige, landmænd m.m. Der findes endda en datingside, der kun vil have smukke brugere, BeautifulPeople, og datingsider for akademikere og karrierebevidste mennesker som for eksempel Elitedaters eller Partner med niveau. Victoria Milan er et datingsite for gifte og samboende, som søger en affære.

En anden udvikling er, at online dating i stigende grad er rykket fra computeren og over på smartphonen på forskellige apps. Det var appen Grindr, målrettet homoseksuelle, der i 2009 lagde grundlaget for den nye trend, og siden er mange flere blevet lanceret, f.eks. Tinder og Happn. Brugeren præsenteres via datingappen for en række andre brugere i nærheden, og brugerne swiper herefter til den ene eller anden side, alt efter om de har lyst til at indlede en samtale med hinanden. Hvis begge brugere viser interesse for hinanden ved at swipe ja, får de mulighed for at skrive sammen på appens chat.

Hvilke andre former for online dating findes der?

Ud over datingsider og datingapps findes der andre digitale platforme, hvor folk mødes og udvikler partnerskaber eller nye venskaber:

· Chatsider: På chatsider kan man hurtigt og uforpligtende kommunikere med andre, men det kan alligevel sagtens lede til forpligtende forbindelser og møder IRL (In Real Life), dvs. i det virkelige liv. Chatsider var særligt populære i 00’erne, blandt andet Jubii Chat, som i dag nu hedder Chatten.dk. Stadig flere bruger dog sociale netværk som Facebook, Instagram og Twitter til at chatte med andre mennesker.

· Match Maker-tjenester: En slags digital Kirsten Giftekniv, der anonymt søger at matche to mennesker. Typisk foregår det ved, at en kunde henvender sig via e-mail til et datingbureau og giver oplysninger om sig selv og sine ønsker. Bureauet søger herefter i en database efter en passende partner til kunden og henvender sig til denne partner, som får at vide, at vedkommende har en beundrer, der spændt venter på et møde sin udkårne. Efterhånden tilbyder mange datingsider, f.eks. Match.com, en lignende tjeneste, hvor brugerens profil bliver analyseret og matchet med andre medlemmer.

· ‘Postordrebrude’ (Mail Order Brides): På internettet findes en lang række internationale kontaktsteder, hvor kvinder fra især Østeuropa, Rusland og Østen søger udenlandske, mandlige partnere. Disse sider består typisk af billedgallerier ledsaget af korte tekster, som beskriver kvindernes ønsker. For det meste søger kvinderne et ægteskab med velstående mænd, som kan tilbyde dem uddannelse og en økonomisk sikker tilværelse i et andet land. Hvis manden vil i kontakt med en kvinde, må han betale et gebyr for at få kvindens navn, telefonnummer, adresse og e-mail-adresse.

Udbredelsen af online dating

Print-venlig version af dette kapitel - Udbredelsen af online dating

Hvor udbredt er online dating?

Netdating på datingsider er stadig udbredt, men i løbet af 2010’erne blev diverse datingapps til mobiltelefonen mere og mere populære og overhalede datingsider som den foretrukne platform for dating. I 2017 undersøgte Danmarks Statistik udbredelsen af netdating i et lille, men repræsentativt udsnit af befolkningen (se kilder). Undersøgelsen viser, at 7% af alle adspurgte i alderen 16-89 år inden for de seneste tre måneder havde benyttet datingsider eller datingapps. Størst var udbredelsen i Region Hovedstaden, hvor 8% havde brugt online dating.

En mindre undersøgelse foretaget af YouGov i 2018 blandt cirka 1.000 respondenter i Norden over 18 år (se kilder) viste, at Danmark er det land i Norden, hvor flest har prøvet online dating. 38% af de adspurgte danskere i undersøgelser har på ét tidspunkt i deres liv brugt det. Ser man på aldersgruppen mellem 18 og 49 år, havde 55% prøvet online dating.

Hvem er det typisk, der online dater?

Online dating tiltrækker et bredt udsnit af den danske befolkning: den nysgerrige teenager, der har lyst til at flirte; singlen, der drømmer om børn og den eneste ene; alene-moren, som hverken har tid eller lyst til at gå på diskotek, men gerne vil have en partner; enkemanden, der længes efter en livsledsagerske; kvinden, der keder sig i ægteskabet og vil krydre tilværelsen med en elsker; parret, der gerne vil have en tredje person at dyrke sex med og mange andre typer mennesker. I dag er variationen enorm på de forskellige datingsider og -apps.

En undersøgelse, som Danmarks Statistik foretog i 2017 blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen (se kilder), viser, at det primært er yngre singler mellem 16 og 34 år, der bruger datingsider og datingapps. I alt 7% af de adspurgte svarede, at de havde brugt online dating inden for de seneste tre måneder, og heraf befandt 60% sig i aldersgruppen 16-34 år, og tre og ud af fire var single.

Men det betyder ikke, at online dating ikke også er noget for seniorerne. Undersøgelsen viste, at over 10% af netdaterne var over 55 år.

I en artikel i Berlingske, ”Så populært er netdating i din alders- eller indkomstgruppe” (se kilder), gennemgås en større del af undersøgelsen. Heri fremgår det, at særligt folk med en lav indkomst samt folk uden for arbejdsmarkedet som f.eks. studerende eller arbejdsløse i højere grad bruger online dating.

Hvad søger folk i online dating?

Den eneste ene, nye venner, spændende bekendtskaber, uskyldige flirts, uforpligtende sex, sjov, skæg og ballade. Det er meget forskelligt, hvad netdaterne søger på datingplatformerne. Det er også forskelligt, hvilket publikum de forskellige datingsider og -apps henvender sig til. Hvor Scor.dk for eksempel mest henvender sig til folk, der søger sex og flirts, er Dating.dk i højere grad et mødested for folk, der gerne vil have en kæreste.

Især på de nye datingapps som Tinder og Happn er det meget forskelligt, hvad folk søger. Nogle leder seriøst efter en fast partner, men ofte er det blot følelsen af at søge efter en partner eller det selvtillidsboost, det giver at matche med nogen, som er målet med online dating. Selvom folk måske bruger meget tid på Tinder, er det ikke sikkert, at de mødes med mange af dem, de matcher med.

 

I dette klip spørger en ung reporter sig selv og andre unge, om datingkulturen i dag er blevet for overfladisk? TV2 ECHO, 2018.