Baggrund om online dating

Hvordan opstod netdating?

Online dating er opstået i takt med internettets udbredelse og har sine rødder i USA. Da internettet i løbet af 1990’erne blev tilgængeligt for den bredere befolkning, fik mennesker på tværs af landegrænser og kulturkløfter mulighed for at mødes digitalt og udveksle ideer og interesser i forskellige chatrooms og online fora. Det gav grobund for datingsider, hvor mennesker kunne mødes i et digitalt fællesskab, et såkaldt community, og finde en partner.

Et af de største og ældste datingsider på nettet er det amerikanske Match.com, der gik online i 1995. På det tidspunkt var der stort set ingen dansksprogede datingsider, men siden er Match.com også blevet lanceret i en dansk version, ligesom utallige andre datingsider de sidste årtier er dukket op. Dating.dk blev Danmarks første datingside, da den rykkede ud på nettet i august 1998.

 

Kort gennemgang af, hvornår online dating opstod, og hvordan den har udviklet sig. Bloomberg, 2019. På engelsk.

 

Hvordan har online dating udviklet sig?

De første datingsider i 1990'erne var målrettet et bredt segment, men de sidste årtier har der været en tendens til, at netdating er blevet mere og mere specialiseret, og i dag er der datingsider, der henvender sig specifikt til for eksempel homoseksuelle, handicappede, kristne, muslimer, overvægtige, landmænd m.m. Der findes endda en datingside, der kun vil have smukke brugere, BeautifulPeople, og datingsider for akademikere og karrierebevidste mennesker som for eksempel Elitedaters eller Partner med niveau. Victoria Milan er et datingsite for gifte og samboende, som søger en affære.

En anden udvikling er, at online dating i stigende grad er rykket fra computeren og over på smartphonen på forskellige apps. Det var appen Grindr, målrettet homoseksuelle, der i 2009 lagde grundlaget for den nye trend, og siden er mange flere blevet lanceret, f.eks. Tinder og Happn. Brugeren præsenteres via datingappen for en række andre brugere i nærheden, og brugerne swiper herefter til den ene eller anden side, alt efter om de har lyst til at indlede en samtale med hinanden. Hvis begge brugere viser interesse for hinanden ved at swipe ja, får de mulighed for at skrive sammen på appens chat.

Hvilke andre former for online dating findes der?

Ud over datingsider og datingapps findes der andre digitale platforme, hvor folk mødes og udvikler partnerskaber eller nye venskaber:

· Chatsider: På chatsider kan man hurtigt og uforpligtende kommunikere med andre, men det kan alligevel sagtens lede til forpligtende forbindelser og møder IRL (In Real Life), dvs. i det virkelige liv. Chatsider var særligt populære i 00’erne, blandt andet Jubii Chat, som i dag nu hedder Chatten.dk. Stadig flere bruger dog sociale netværk som Facebook, Instagram og Twitter til at chatte med andre mennesker.

· Match Maker-tjenester: En slags digital Kirsten Giftekniv, der anonymt søger at matche to mennesker. Typisk foregår det ved, at en kunde henvender sig via e-mail til et datingbureau og giver oplysninger om sig selv og sine ønsker. Bureauet søger herefter i en database efter en passende partner til kunden og henvender sig til denne partner, som får at vide, at vedkommende har en beundrer, der spændt venter på et møde sin udkårne. Efterhånden tilbyder mange datingsider, f.eks. Match.com, en lignende tjeneste, hvor brugerens profil bliver analyseret og matchet med andre medlemmer.

· ‘Postordrebrude’ (Mail Order Brides): På internettet findes en lang række internationale kontaktsteder, hvor kvinder fra især Østeuropa, Rusland og Østen søger udenlandske, mandlige partnere. Disse sider består typisk af billedgallerier ledsaget af korte tekster, som beskriver kvindernes ønsker. For det meste søger kvinderne et ægteskab med velstående mænd, som kan tilbyde dem uddannelse og en økonomisk sikker tilværelse i et andet land. Hvis manden vil i kontakt med en kvinde, må han betale et gebyr for at få kvindens navn, telefonnummer, adresse og e-mail-adresse.