Unges seksuelle debut og vaner

Artikel type
faktalink
cand.mag. Camilla Mehlsen, iBureauet/Dagbladet Information. 2011
Main image
Datingbureauer på nettet. Flere og flere finder kæreste på nettet.
Datingbureauer på nettet. Flere og flere finder kæreste på nettet.
Foto: Scanpix

Hvornår begynder unge at have sex?

Gennemsnitsalderen for de unges seksuelle debut har ikke ændret sig siden1950’erne og ligger fortsat på omkring 16 år for både kvinder og mænd.
I offentligheden er der måske et indtryk af, at den seksualiserede verden, vi lever i, påvirker unge til at være vilde og uansvarlige. Men sådan er det ikke, siger Christian Graugaard, professor i sexologi på Sexologisk Forskningscenter, Aalborg Universitet i artiklen "Unge får sex-debut som 16-årige – sådan har det været i 50 år" på Dr.dk (se kilder). Han og en kollega har gennemgået en række undersøgelse om den seksuelle lavalder fra 1950’erne og frem til i dag. Og konklusionen er, at den både for drenge og piger har ligget relativt stabilt de sidste knap 60 år.

Hvad får unge til at have sex første gang?

Af den nyeste danske undersøgelse på området "UNG2006: 15-24-åriges seksualitet – viden, holdninger og adfærd" udgivet af Sundhedsstyrelsen i 2007 fremgår det, at langt de fleste har deres seksuelle debut, fordi de føler lyst. Det er overvejende mændene (83,5%), der svarer, at det var lyst, der ansporede deres seksuelle debut. Lidt færre kvinder (73,1%) svarer i undersøgelsen, at det var lysten, der drev dem. Der er tilsvarende flere kvinder end mænd, der svarer, at de følte sig presset af deres partner. Det svarer 7,9% af kvinderne og 2,4% af mændene. Mens 8,7% af mændene og 8,1% af kvinderne svarer, at det var venners/veninders seksuelle debut, der fik dem til at have sex for første gang. 14,5% af mændene og 1,3% af kvinderne svarer, at de havde deres første samleje, fordi de var fulde eller skæve.

Hvad er holdningen til sex og parforhold blandt de unge?

Undersøgelsen "UNG2006: 15-24-åriges seksualitet – viden, holdninger og adfærd" viser, at de unge primært har seksuelle relationer med den, de er i et kæresteforhold med. Langt de fleste (90%), der svarer, at de har en kæreste, svarer også, at de kun har haft en seksuel partner de sidste tre måneder. Men 24% af mændene og 27% af kvinderne har på et tidspunkt prøvet at være deres kæreste utro. UNG2006 undersøgelsen spørger også til, om de unge har prøvet at have sex med en, de ”ikke elsker”. Det svarer omkring halvdelen af begge køn ja til.

Hvad mener unge om købesex?

Ifølge undersøgelsen "UNG2006: 15-24-åriges seksualitet – viden, holdninger og adfærd" er der relativt flere unge mænd end kvinder, der mener, at det er okay at betale og tage betaling for sex. 30-33% af de unge mænd mener, at det er ok at betale for eller sælge sex. For kvinderne gælder det 8-10%.

Introduktion til netdating

Hvordan opstod netdating?

Netdating er opstået i takt med internettets udbredelse og har sine rødder i USA. Da internettet i løbet af 1990’erne blev tilgængeligt for den bredere befolkning, muliggjorde det hurtig kommunikation mellem mennesker på tværs af landegrænser og kulturkløfter. Det skabte et nyt og bredt forum, hvor man kunne mødes og udveksle ideer og interesser. Samtidig gav det grobund for såkaldte chatrooms og sidenhen datingsider. I chatrooms kan man skrive sammen med en enkelt person eller i grupper, hvor mange mødes om fælles interesser. Ligesom chatrooms er datingsider et produkt af den nye elektroniske kommunikationsform. Med oprettelsen af de første datingsider i midten af 1990’erne blev det muligt målrettet at netdate.  

Et af de største og ældste mødesteder på nettet er det amerikanske Match.com, som gik på nettet i 1995. På det tidspunkt var der stort set ingen dansksprogede datingsider, men i de sidste årti er antallet af danske kontaktsider eksploderet. Dating.dk blev Danmarks første datingside, da den rykkede ud på nettet i august 1998. 

Ifølge medieforsker Charlie Breindahl fra Københavns Universitet udspringer netdating af den amerikanske datingtradition, som opstod i 1920’ernes USA. I denne periode blev det populært, at unge kunne mødes uden indblanding fra forældrene, men med den sikkerhed, at mødet foregik på et offentligt sted, så de unge ikke var overladt til sig selv. Det fik betegnelsen dating og er den samme grundide, man genfinder i netdating.  

Hvad er en datingside?

En datingside er et elektronisk kontaktbureau, der tilbyder et fællesskab på nettet, en såkaldt community. Man bliver medlem ved at oprette en profil. Rækken af datingsider spænder vidt. Mens de store datingsider retter sig mod det partnersøgende menneske i bred forstand, henvender et stort antal sider sig specifikt til minoriteter som for eksempel bøsser, handicappede, kristne, muslimer, overvægtige, landmænd m.m.

I 2003 kom der sågar et dansk site, der kun vil have smukke brugere, BeautifulPeople. Der findes også et datingforum for akademikere og karrierebevidste mennesker, Elitedaters, og Victoria Milan er et datingsite for gifte og samboende, som søger en affære. 

Hvad findes der ellers af datingsider på nettet?

Internettet bugner af kontaktbureauer. Ud over datingsider findes der tre hovedtyper af elektroniske kontaktsider: 

· Chatsider: Chat er blevet en meget populær måde at komme i kontakt med andre mennesker på. Chat er et medium for hurtig og uforpligtende kommunikation, men kan alligevel sagtens lede til forpligtende forbindelser og møder IRL (In Real Life), dvs. i det virkelige liv. Chat.jubii.dk er en populær dansk chatside. Stadig flere bruger dog sociale netværk som Facebook, Myspace, Twitter og meetyourmessenger til at chatte med andre mennesker. 

· Kontaktsider (Match Makers): En kontaktside er en slags elektronisk Kirsten Giftekniv, der anonymt søger at skabe kontakt mellem to mennesker. Typisk foregår det således: En kunde henvender sig via e-mail til et Match Maker-bureau og giver oplysninger om sig selv og sine ønsker. Bureauet søger herefter i en emnedatabase efter en passende partner til kunden og henvender sig til denne partner, som får at vide, at vedkommende har en beundrer, der spændt venter på et møde sin udkårne. Match.com er en international kontaktside med versioner i flere lande, blandt andet Storbrittanien, Tyskland og Danmark. Match.com tilbyder tjenesten MactchAffinity, som analyserer brugerens profil og matcher den med andre medlemmer. 

· ‘Postordrebrude’ (Mail Order Brides): På internettet findes en lang række internationale kontaktsteder, hvor kvinder fra især Østeuropa, Rusland og Østen søger udenlandske, mandlige partnere. Disse sider består typisk af billedgallerier ledsaget af korte tekster, som beskriver kvindernes ønsker. For det meste søger kvinderne et ægteskab med velstående mænd, som kan tilbyde dem uddannelse og en rigere tilværelse i et andet land. Hvis manden vil i kontakt med en kvinde, må han betale et gebyr for at få kvindens navn, telefonnummer, adresse og e-mail-adresse.  

Hvad er en profil?

For at netdate skal man først oprette en profil med personlige oplysninger som alder, højde, vægt, udseende og interesser. Her skriver man også nogle linjer om, hvem man er, og hvad man søger. En profil minder om en traditionel kontaktannonce, som vi kender den fra rubrikannoncer i gamle dage, men der er mere plads til at beskrive sig selv, og man kan supplere beskrivelsen af sig selv med et billede, en videooptagelse og en voice-profil. En netdater bruger typisk ikke sit eget navn, men et profilnavn, for eksempel pseudonymer som Lille Løve, Sprocket eller Tina Pingvin. Man er altså anonym på nettet, medmindre man vælger at give sit navn, telefonnummer mv. til andre netdatere. Anonymiteten brydes til dels også, hvis man lægger billeder af sig selv i sin profil. Man modtager og sender post fra en privat elektronisk postkasse, som man automatisk får tildelt, når man opretter en profil. Det koster ofte et mindre beløb om måneden at have en profil på en datingside.

Udbredelsen af netdating

Hvor udbredt er netdating?

Selv om netdating er relativt nyt, er det blevet et almindeligt fænomen i Danmark. Ifølge Videnskab.dk’s tema om singleliv (se magasinkilder) er der omkring 1 million danskere, der har tilmeldt sig en form for netdating. 

En gruppe forskere fra University of Oxford har undersøgt onlinedating i 18 lande, heriblandt Danmark. Ifølge rapporten ‘Me, My Spouse and the Internet’ fra University of Oxford (se kilder) har 26,1 % af de danske kærestepar, der har mødt hinanden fra 1997 til 2010, fundet hinanden på internettet. Det giver Danmark en tredjeplads på listen over de mest aktive netdating-lande. På toppen af listen er Tyskland, hvor 29 % af kæresteparrene indledte flirten online i perioden 1997-2010. 

Ifølge en Gallupmåling for Berlingske i marts 2011 er 38 % af danskerne klar til at bruge netdating til at søge en partner, mens op med hver fjerde dansker allerede har prøvet det. 

Der findes ikke statistikker over, hvor mange profiler der i alt findes på de danske datingsider, men ifølge Dating.dk, Danmarks største datingside, har denne side i dag en halv million profiler og i gennemsnit 1.500-4.500 brugere online ad gangen.

Antallet af profiler er ikke det samme som antallet af personer, eftersom mange har flere profiler på samme side. 

Netdating.dk og Scor.dk er de to næststørste sider i Danmark. Scor.dk har omkring 80.000 brugere om måneden. Derudover findes der en lang række mindre datingsider med et færre antal profiler og brugere, og der kommer stadig flere datingsider til særlige målgrupper som for eksempel homoseksuelle, akademikere, landmænd og overvægtige. 

Hvem lægger deres profil ud på nettet?

Dating på nettet tiltrækker et bredt udsnit af den danske befolkning. På de danske datingsider kan man møde alskens mennesker med en internetopkobling: den nysgerrige teenager, der har lyst til at flirte; den 30-årige romantiker, der drømmer om børn og den eneste ene; alene-moren, som hverken har tid eller lyst til at gå på diskotek, men gerne vil have en partner; enkemanden, der længes efter en livsledsagerske; konen, der keder sig i ægteskabet og vil krydre tilværelsen med en elsker; parret, der gerne vil have en tredje person at dyrke sex med; kværulanten, som elsker at chatte i de sene nattetimer og mange andre type mennesker. I dag er variationen altså enorm på nettets datingsider.

Den nedre grænse for at oprette en datingprofil er 15 år, men den er nem at omgås, for i princippet kan alle oprette en profil på en datingside, også selv om de udgiver sig for at være en anden. 

Ifølge en undersøgelse fra University of Oxford præsenteret i rapporten ‘Me, My Spouse and the Internet’ fra 2011 (se kilder) har hver tredje internetbruger en profil på nettet, og det er i stigende grad mennesker over 40 år, som søger en partner i det virtuelle univers. 

Mange seniorer har også fundet vej til datingsiderne. Ifølge en Gallup-undersøgelse for Berlingske i marts 2011 vil mere end hver femte over 60 år benytte netdating, og op mod hver tiende over 60 år har allerede netdatet. Dating blandt seniorer er så populært, at Ældresagen ønsker at inddrage netdating i sit arbejde. 

Hvad søger netdaterne?

Den eneste ene, nye venner, spændende bekendtskaber, uskyldige flirts, uforpligtende sex, sjov, skæg og ballade... Det er meget forskelligt, hvad netdaterne søger blandt bits og bytes på datingsiderne. Det er også forskelligt, hvilket publikum de forskellige datingsider henvender sig til. Hvor Scor.dk for eksempel mest henvender sig til folk, der søger sex og flirts, er Dating.dk i højere grad et mødested for folk, der gerne vil have en kæreste. Morten Wagner, direktør for Dating.dk, skønner, at ca. 70 % af portalens halve million brugere ønsker finde en fast partner. Ifølge en undersøgelse, som Gallup har foretaget for Berlingske i marts 2011, gør 12 % af netdaterne brug af netdating, fordi de bare gerne vil møde nye mennesker.