kærester
Marian Danstrup Petersen og Niels-Erik Jørgensen fandt hinanden via netdating.
Foto: Nils Meilvang / Scanpix

Netdating – kærlighed ved første klik

cand.mag. Camilla Mehlsen, iBureauet/Dagbladet Information. 2011
Top image group
kærester
Marian Danstrup Petersen og Niels-Erik Jørgensen fandt hinanden via netdating.
Foto: Nils Meilvang / Scanpix
Main image
Datingbureauer på nettet. Flere og flere finder kæreste på nettet.
Datingbureauer på nettet. Flere og flere finder kæreste på nettet.
Foto: Scanpix

Indledning

Over hver fjerde danske kærestepar finder hinanden online. Netdating er en ny måde at mødes på, som tiltaler flere og flere, fordi det er hurtigt, nemt, billigt og spændende. I midten af 1990’erne var netdating nærmest ukendt, men i dag er det blevet et almindeligt fænomen i Danmark, og der findes et hav af danske datingsider og kontaktannoncer på nettet. Det vidner om, at nettet er fuld af håbefulde singler, og at drømmen om kærlighed ved første klik lever i bedste velgående. Tendensen i dag er et netdating bliver mere og mere specialiseret, for der kommer stadig flere datingportaler, som henvender sig til mange forskellige typer mennesker. På få år har netdating skabt en helt ny arena for stævnemøder, kærlighed og sex.

Artikel type
faktalink

Introduktion til netdating

Hvordan opstod netdating?

Netdating er opstået i takt med internettets udbredelse og har sine rødder i USA. Da internettet i løbet af 1990’erne blev tilgængeligt for den bredere befolkning, muliggjorde det hurtig kommunikation mellem mennesker på tværs af landegrænser og kulturkløfter. Det skabte et nyt og bredt forum, hvor man kunne mødes og udveksle ideer og interesser. Samtidig gav det grobund for såkaldte chatrooms og sidenhen datingsider. I chatrooms kan man skrive sammen med en enkelt person eller i grupper, hvor mange mødes om fælles interesser. Ligesom chatrooms er datingsider et produkt af den nye elektroniske kommunikationsform. Med oprettelsen af de første datingsider i midten af 1990’erne blev det muligt målrettet at netdate.  

Et af de største og ældste mødesteder på nettet er det amerikanske Match.com, som gik på nettet i 1995. På det tidspunkt var der stort set ingen dansksprogede datingsider, men i de sidste årti er antallet af danske kontaktsider eksploderet. Dating.dk blev Danmarks første datingside, da den rykkede ud på nettet i august 1998. 

Ifølge medieforsker Charlie Breindahl fra Københavns Universitet udspringer netdating af den amerikanske datingtradition, som opstod i 1920’ernes USA. I denne periode blev det populært, at unge kunne mødes uden indblanding fra forældrene, men med den sikkerhed, at mødet foregik på et offentligt sted, så de unge ikke var overladt til sig selv. Det fik betegnelsen dating og er den samme grundide, man genfinder i netdating.  

Hvad er en datingside?

En datingside er et elektronisk kontaktbureau, der tilbyder et fællesskab på nettet, en såkaldt community. Man bliver medlem ved at oprette en profil. Rækken af datingsider spænder vidt. Mens de store datingsider retter sig mod det partnersøgende menneske i bred forstand, henvender et stort antal sider sig specifikt til minoriteter som for eksempel bøsser, handicappede, kristne, muslimer, overvægtige, landmænd m.m.

I 2003 kom der sågar et dansk site, der kun vil have smukke brugere, BeautifulPeople. Der findes også et datingforum for akademikere og karrierebevidste mennesker, Elitedaters, og Victoria Milan er et datingsite for gifte og samboende, som søger en affære. 

Hvad findes der ellers af datingsider på nettet?

Internettet bugner af kontaktbureauer. Ud over datingsider findes der tre hovedtyper af elektroniske kontaktsider: 

· Chatsider: Chat er blevet en meget populær måde at komme i kontakt med andre mennesker på. Chat er et medium for hurtig og uforpligtende kommunikation, men kan alligevel sagtens lede til forpligtende forbindelser og møder IRL (In Real Life), dvs. i det virkelige liv. Chat.jubii.dk er en populær dansk chatside. Stadig flere bruger dog sociale netværk som Facebook, Myspace, Twitter og meetyourmessenger til at chatte med andre mennesker. 

· Kontaktsider (Match Makers): En kontaktside er en slags elektronisk Kirsten Giftekniv, der anonymt søger at skabe kontakt mellem to mennesker. Typisk foregår det således: En kunde henvender sig via e-mail til et Match Maker-bureau og giver oplysninger om sig selv og sine ønsker. Bureauet søger herefter i en emnedatabase efter en passende partner til kunden og henvender sig til denne partner, som får at vide, at vedkommende har en beundrer, der spændt venter på et møde sin udkårne. Match.com er en international kontaktside med versioner i flere lande, blandt andet Storbrittanien, Tyskland og Danmark. Match.com tilbyder tjenesten MactchAffinity, som analyserer brugerens profil og matcher den med andre medlemmer. 

· ‘Postordrebrude’ (Mail Order Brides): På internettet findes en lang række internationale kontaktsteder, hvor kvinder fra især Østeuropa, Rusland og Østen søger udenlandske, mandlige partnere. Disse sider består typisk af billedgallerier ledsaget af korte tekster, som beskriver kvindernes ønsker. For det meste søger kvinderne et ægteskab med velstående mænd, som kan tilbyde dem uddannelse og en rigere tilværelse i et andet land. Hvis manden vil i kontakt med en kvinde, må han betale et gebyr for at få kvindens navn, telefonnummer, adresse og e-mail-adresse.  

Hvad er en profil?

For at netdate skal man først oprette en profil med personlige oplysninger som alder, højde, vægt, udseende og interesser. Her skriver man også nogle linjer om, hvem man er, og hvad man søger. En profil minder om en traditionel kontaktannonce, som vi kender den fra rubrikannoncer i gamle dage, men der er mere plads til at beskrive sig selv, og man kan supplere beskrivelsen af sig selv med et billede, en videooptagelse og en voice-profil. En netdater bruger typisk ikke sit eget navn, men et profilnavn, for eksempel pseudonymer som Lille Løve, Sprocket eller Tina Pingvin. Man er altså anonym på nettet, medmindre man vælger at give sit navn, telefonnummer mv. til andre netdatere. Anonymiteten brydes til dels også, hvis man lægger billeder af sig selv i sin profil. Man modtager og sender post fra en privat elektronisk postkasse, som man automatisk får tildelt, når man opretter en profil. Det koster ofte et mindre beløb om måneden at have en profil på en datingside.

Udbredelsen af netdating

Hvor udbredt er netdating?

Selv om netdating er relativt nyt, er det blevet et almindeligt fænomen i Danmark. Ifølge Videnskab.dk’s tema om singleliv (se magasinkilder) er der omkring 1 million danskere, der har tilmeldt sig en form for netdating. 

En gruppe forskere fra University of Oxford har undersøgt onlinedating i 18 lande, heriblandt Danmark. Ifølge rapporten ‘Me, My Spouse and the Internet’ fra University of Oxford (se kilder) har 26,1 % af de danske kærestepar, der har mødt hinanden fra 1997 til 2010, fundet hinanden på internettet. Det giver Danmark en tredjeplads på listen over de mest aktive netdating-lande. På toppen af listen er Tyskland, hvor 29 % af kæresteparrene indledte flirten online i perioden 1997-2010. 

Ifølge en Gallupmåling for Berlingske i marts 2011 er 38 % af danskerne klar til at bruge netdating til at søge en partner, mens op med hver fjerde dansker allerede har prøvet det. 

Der findes ikke statistikker over, hvor mange profiler der i alt findes på de danske datingsider, men ifølge Dating.dk, Danmarks største datingside, har denne side i dag en halv million profiler og i gennemsnit 1.500-4.500 brugere online ad gangen.

Antallet af profiler er ikke det samme som antallet af personer, eftersom mange har flere profiler på samme side. 

Netdating.dk og Scor.dk er de to næststørste sider i Danmark. Scor.dk har omkring 80.000 brugere om måneden. Derudover findes der en lang række mindre datingsider med et færre antal profiler og brugere, og der kommer stadig flere datingsider til særlige målgrupper som for eksempel homoseksuelle, akademikere, landmænd og overvægtige. 

Hvem lægger deres profil ud på nettet?

Dating på nettet tiltrækker et bredt udsnit af den danske befolkning. På de danske datingsider kan man møde alskens mennesker med en internetopkobling: den nysgerrige teenager, der har lyst til at flirte; den 30-årige romantiker, der drømmer om børn og den eneste ene; alene-moren, som hverken har tid eller lyst til at gå på diskotek, men gerne vil have en partner; enkemanden, der længes efter en livsledsagerske; konen, der keder sig i ægteskabet og vil krydre tilværelsen med en elsker; parret, der gerne vil have en tredje person at dyrke sex med; kværulanten, som elsker at chatte i de sene nattetimer og mange andre type mennesker. I dag er variationen altså enorm på nettets datingsider.

Den nedre grænse for at oprette en datingprofil er 15 år, men den er nem at omgås, for i princippet kan alle oprette en profil på en datingside, også selv om de udgiver sig for at være en anden. 

Ifølge en undersøgelse fra University of Oxford præsenteret i rapporten ‘Me, My Spouse and the Internet’ fra 2011 (se kilder) har hver tredje internetbruger en profil på nettet, og det er i stigende grad mennesker over 40 år, som søger en partner i det virtuelle univers. 

Mange seniorer har også fundet vej til datingsiderne. Ifølge en Gallup-undersøgelse for Berlingske i marts 2011 vil mere end hver femte over 60 år benytte netdating, og op mod hver tiende over 60 år har allerede netdatet. Dating blandt seniorer er så populært, at Ældresagen ønsker at inddrage netdating i sit arbejde. 

Hvad søger netdaterne?

Den eneste ene, nye venner, spændende bekendtskaber, uskyldige flirts, uforpligtende sex, sjov, skæg og ballade... Det er meget forskelligt, hvad netdaterne søger blandt bits og bytes på datingsiderne. Det er også forskelligt, hvilket publikum de forskellige datingsider henvender sig til. Hvor Scor.dk for eksempel mest henvender sig til folk, der søger sex og flirts, er Dating.dk i højere grad et mødested for folk, der gerne vil have en kæreste. Morten Wagner, direktør for Dating.dk, skønner, at ca. 70 % af portalens halve million brugere ønsker finde en fast partner. Ifølge en undersøgelse, som Gallup har foretaget for Berlingske i marts 2011, gør 12 % af netdaterne brug af netdating, fordi de bare gerne vil møde nye mennesker.

Betydningen af netdating

Hvilke fordele er der ved at netdate?

Sammenlignet med traditionelle kontaktannoncer og ’scoringsritualer’ er der mange fordele ved at netdate. Først og fremmest er det en hurtig og effektiv måde at møde andre mennesker på. På datingsiderne kommer man i større udstrækning i kontakt med mennesker, som man ikke ville have stiftet bekendtskab med i sin hverdag. Man kan forblive anonym, så længe man vil. Fra en økonomisk betragtning er netdating en billig måde at søge efter en kæreste på - langt mindre omkostningsfuld end byture, cafebesøg og rejser. Netdating møder heller ikke lige så mange fordomme som traditionelle kontaktannoncer. Hvor de gammeldags kontaktannoncer i aviser har ry for at være et mødested for ensomme stakler, er netdating i højere grad socialt accepteret, fordi det er blevet så udbredt et fænomen. 

Netdating er en effektiv måde at møde en ny partner eller ven på, for ofte fører dating til møder In Real Life - i det virkelige liv. Ifølge en Gallup-undersøgelse for Berlingske fra marts 2011 (se kilder) mødes op mod 80 % af de danskere, der bruger netdating, med nogen i virkeligheden, og næsten halvdelen af dem finder en partner gennem netdating. 

Hvilke ulemper er der ved at netdate?

En stor ulempe ved netdating er, at det er nemt at være uærlig. Da en netdater er anonym, er det muligt at oprette en falsk profil og udgive sig for en anden end den, man egentlig er. Det kan være svært at bedømme, om ens netdate taler sandt eller falsk, og det er nærmest umuligt at finde ud af, om ens netdate flirter med andre samtidig eller måske allerede har en kæreste. Derudover er der altid en risiko forbundet med at mødes med en person, som man kun kender fra cyberspace. Ifølge bogen Whatadate.dk (se kilder) har Danmarks detektivbureauer i de senere år oplevet en kraftig stigning i antallet af klienter, der hyrer en detektiv til at undersøge daten fra internettet nærmere, inden klienten skal på netdate IRL. To tredjedele af disse klienter er kvinder. Tilsyneladende er der god grund til at gå til detektivbureauerne, for i 75 % af tilfældene viser det sig, at netdaten ikke har givet korrekte oplysninger til sin udkårne. 

Den amerikanske undersøgelse ‘Strategic misrepresentation in online dating’ fra 2010 (se kilder) er kommet frem til, at en stor del af de 5.000 netdatere, som indgår i undersøgelsen, har snydt i deres profilbeskrivelse. Mændene snød især ved at pynte på deres økonomi, men også med alder, særligt for mændene op til 50-års-alderen. Kvinderne snød derimod mere med vægt end mændene, men generelt var kvinderne mere ærlige i deres profiler end mændene. 

En helt anden ulempe ved netdating kan være, at i takt med at datingsiderne bliver stadig mere specialiseret, danner pardannelsen nye ghettoer. Ungdomsforsker Niels Ulrik Sørensen siger til Dagbladet Information i artiklen “Kloge søger også mage” den 25. juli 2009: “Segmenteret dating på nettet kan konsolidere nogle forskelle i samfundet, vi allerede har, i form af ghettoer for rige, for fattige og for dem med samme uddannelse. Det kan yderligere skade sammenhængskraften.” 

Hvorfor er netdating blevet så populært?

Svaret på, hvorfor netdating appellerer til så stort et publikum, er langtfra entydigt. Først og fremmest hænger det sammen med, at netdating dækker mange forskellige behov, fordi det er en meget fleksibel og billig måde at møde andre mennesker på. For nogle er det tiltalende, at man kan netdate i hjemmevante omgivelser, når det passer én. For andre er det ideen om, at personen kommer før udseendet, der lokker. Hvor nogle ser netdating som det bedste alternativ til ‘scoringsritualer’ til firmafester og på natklubbber, bruger andre netdating som et supplement til traditionelle stævnemøder. Succesen bag netdating skal også ses i sammenhæng med en betegnelse, som i de senere år er vokset frem: single. For nogle årtier siden betød single en vinylplade med enkelte sange, men i dag dækker betegnelsen over en kultur af mennesker, som af forskellige grunde lever alene. I den vestlige verden stiger antallet af singler. Alene i Danmark er der i dag omkring 1,5 millioner singler. Datingsiderne tilbyder et fællesskab og et mødested, man kan gå hen til, når det passer én, for datingsiderne har altid åben, og man er aldrig alene online. 

Hvad er perspektiverne for netdating?

Den heftige trafik på datingsiderne vidner om, at dating på nettet dækker et socialt behov. Mange netdatere søger en kæreste, men netdating er ikke kun forbeholdt singler. Som et nyt mødested og et alternativ til andre sociale fællesskaber er netdating kommet for at blive, og det er ikke længer et tabu at møde kærligheden på nettet. Siden 1998 er den danske datingside Dating.dk blevet en sådan succes, at det danske koncept i dag også eksisterer i mange andre lande. 

Flere danske datingsider udvider i stigende grad også deres netaktiviteter ved at arrangere møder for netbrugerne i det virkelige liv, for eksempel fester, kurser, skiture, museumsbesøg og middage. 

Der er en tendens til, at datingsider bliver stadig mere specialiserede og henvender sig til snævre målgrupper, som for eksempel grupper med en særlig politisk, religiøs eller faglig interesse. Samtidig er der en tendens til, at sociale netværk som Facebook, Twitter og Myspace i stigende grad kommer til at fungere som datingsider. På Facebook er der adskillige datinggrupper, for eksempel den danske “Facebook Dating DK”. Facebook har også lanceret applikationen ‘Breakup Notifier’, som skal hjælpe singler, der har udset sig en potentiel partner blandt Facebook-vennerne. Applikationen giver besked, når den udsete skifter status fra “i et forhold” til “single” på Facebook. 

Men uanset hvor de nye mødesteder skyder op på nettet, er en ting sikkert: Netdating er i dag så indgroet del af kærlighedens kultur, at det er kommet for at blive.

Kilder

De største danske datingsider

Danmarks første og største mødested med over 500.000 profiler.
Scor.dk er et af Danmarks største datingsider med omkring 100.000 profiler. Scor.dk har et mere “frækt” mødested end de andre store datingsider.
“Dating og nye venskaber til alle over 40 år”. Den største danske datingside til seniorer.

Andre danske datingsider

B2 er et af verdens største matchmakingfirmaer med over 23 millioner registerede medlemmer globalt og findes også i Danmark. I Danmark er B2 det dårligst anmeldte firma på forbrugersiden Trustpilot.dk
Datingside til homo-, bi- og transseksuelle.
Datingforum primært for akademikere og karriereorienterede singler.
Datingside for svært overvægtige.
Muslimsk ægteskabsbureau.

Andre kilder på nettet

Datecenter kalder sig “Vejen til bedre online dating”. Her kan du få gode råd til at oprette en profil, og du bliver guidet gennem processen.
Guide til dating på nettet.
Guide til datingportaler, blandt andet med statistik om dating.

Avisartikler

Masri, Lena:
Hver tredje vil søge kærlighed på nettet, Berlingske, 2011-03-24.
Lindevall, Lars:
Computeren er Kirsten Giftekniv, MetroXpress, 2011-02-17.
Renard, Josephone:
Sådan snyder vi ved netdating, MetroXpress, 2010-10-21.
Kloge søger også mage, Dagbladet Information, 2007-07-25.
Mehlsen, Camilla:
Dating er pigernes marked, Dagbladet Information, 2003-06-23.
Evald, Maria:
Misbrugt på nettet, B.T., 2003-06-15.
Evald, Maria:
Kontaktbureauer fulde af fup, 2003-06-15.
Evald, Maria:
Vi blev snydt af et kontaktbureau, 2003-06-15.
Evald, Maria:
Anni trak den ene nitte efter den anden, 2003-06-15.
Bjørnkjær, Kristen:
Partnervalg uden tårer, Dagbladet Information, 2003-03-29.
Christensen, Jeppe Krogsgaard:
Nettet strammes, Dagbladet Information, 2003-01-09.
Krabbe, Trine; Johnsen, Poul Pilgaard:
477.679 muligheder, Weekendavisen, 2002-11-15.
Jespersen, Linnette:
Kontaktbureauer gør folk utro, B.T., 2002-07-14.
Shabanzedeh, Margit Mønsted; Buus, Carina; Bach-Laursen, Thomas; Poulsen, Daniel Øhrstrøm:
www.jeg-elsker-dig.dk, Berlingske Tidende, 2002-06-09.
Bech, Poul:
Tusindvis af mænd klikker på Lone, Vejle Amts Folkeblad, 2002-03-05.
Pedersen, Rolf:
En kæreste på nettet, Berlingske Tidende, 2002-02-28.
Fjedgaard, Flemming; Nielsen, Lene Søe:
Sådan overlever du den første date, B.T., 2002-01-16.
Necef, Mehmet Ümit:
Etnisk kærlighed i etnisk cyberspace, 2000-10-27.
Gustafson, Bettina Vibeke:
Netdating har sit eget lingo, Dagbladet Information, 2000-06-23.
Brostrøm, Torben:
Billet mrk. - evt. ægteskab, Dagbladet Information, 1958-07-26.

Magasiner og tidsskrifter

Hast, Rikke:
Drømmen om den eneste ene, Søndag, 2011-04-11.
Flere artikler om dating.
Breindahl, Charlie:
Kærlighed ved første klik, Samson 11, april 2001.
Magasinet I form har skildret netdating i en række artikler og indsamlet nogle netdateres erfaringer og oplevelser.
Nielsen, Thomas:
Mænd snyder mest ved netdating, Videnskab.dk, 2010-10-19.

Tv-indslag

Kærlighed ved første klik, Temalørdag på DR2, sendt 2003-03-29.
Kristian - Net-Dating, sitcom med Christian Fuhlendorff, TV2 Zulu, sendt 15-04-2011.
Forbrugerprogrammet Kontant om svindel på datingsiden B2, DR1, sendt 25-01-2011.
Forbrugerprogrammet Basta om fusk på datingportalen ON.dk, TV 2, sendt 07-04-2010.
Speeddating, Temalørdag på DR2, sendt 19-02-2005.

Radio-indslag

Ungdomsportræt: Mød din kæreste på netdating. Sendt på DR P3 den 17. september 2010.
Netdating for ældre. Sendt på DR P1 den 22. november 2005.

Faglitteratur

Bork, Erik:
Netdating - kærlighed ved første klik. Libris, 2004.
Breindahl, Charlie:
Da kærligheden endelig blev moderne, bidrag til antologien Når nettet ændrer verden, redigeret af Jensen, M. J., Pedersen, M.K; Talbro, A. C. B, København, Børsen, 2001.
Clark, Lynn Schofield:
Dating on the Net: Teens and the Rise of »Pure« Relationships, Cypersociety 2.0, Thousand Oaks, CA, Sage, 1998.
Hall, Jeffrey A. et al:
Strategic misrepresentation in online dating: The effects of gender, self-monitoring, and personality traits, Journal of Social and Personal Relationships, vol. 27, nr. 1, februar 2010.
Hogan, Bernie et al:
Me, my spouse and Internet. Meeting, Dating and Marriage in the Digital Age. Oxford Internet Institute, University of Oxford, 2011.
Holst, Mette; Larsen, Tina Lyngby; Rosenkrantz:
Whatadate.dk - dating på nettet, Tiderne Skifter, 2001.
Clark, Lynn Schofield:
Dating on the Net: Teens and the Rise of 'Pure' Relationships, Cypersociety 2.0, Thousand Oaks, CA, Sage, 1998.
Jagger, Elizabeth:
Marketing the Slef, Buying an Other: Dating in a Post Modern, Consumer Society, Sociology: The Journal of the British Sociological Association 32: 4, 1998.
Internetdating og flydende kærlighed. Speciale fra Roskilde Universitetscenter, 2006.
Marcus, Maria:
Dating for dig - en lille guide til netdating. Tiderne Skifter, 2004.
Turkle, Sherry:
Constructions and Reconstructions of Self in Virtual Reality: Playing in the Muds, Culture of the Internet, Mahwah, NY: Lawrence Erlbaum Associations, 1997.
Witmer, Diane:
Risky Business: Why People Feel Safe in Sexually Explicit on-Line Communication, Journal of Computer Mediated Communication 2, 1997.
de Neergaard, Dorthe:
Pia mødes James Bond. Alfabeta, 2010.
Holm, Grete-Lise: kærlighed.com. Novelle i Ud & Se, januar 2011.
Kearns, J.M.:
Why Mr. Right Can’t Find You. Vermillion, 2007.
Petersen, Palle:
Kærlighed ved første klik. Århus CDR Forlag, 2006.
Petersen, Palle:
Kæreste på nettet - Læselyst 4. Nyt Dansk Litteraturselskab, 2004.

Skønlitteratur

Bennett, Peter; Beckmann, Jacob:
Den perfekte date: sådan forføres kvinder, Adele Publications, 2002.
Piven, Joshua; Borgenicht, David; Worick, Jennifer:
Det værst tænkelige - dating & sex, Aschehoug, 2002.

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på 'Netdating'