Kilder til baggrund

Danske organisationer og institutioner

Selvejende statsinstitution, der skal fremme og beskytte menneskerettigheder og ligebehandling i Danmark og udlandet. Laver rapporter om en række temaer, bl.a. menneskehandel. Find relevante dokumenter ved at søge på ’menneskesmugling’ i søgefeltet på hjemmesiden.
Arbejder med flygtninge både i Danmark og internationalt. Udgiver jævnligt rapporter om flygtninges vilkår, herunder også om menneskesmugling og baggrunden herfor.
Dansk afdeling af den verdensomspændende menneskerettighedsorganisation. Udgiver rapporter om bl.a. migranters rettigheder.

Internationale organisationer og institutioner

Europols hjemmeside, hvor man blandt andet kan læse årlige rapporter, med blandt andet en beskrivelse af samarbejdet omkring illegal indvandring og menneskesmugling
International organisation med 157 medlemsstater. Arbejder for at sikre migranters rettigheder og skabe bedre vilkår for migration. Søg f.eks. på ’migrant smuggling’ på hjemmesiden
FN’s kontor for bekæmpelse af narkohandel og international kriminalitet, bl.a. menneskehandel og menneskesmugling. Her er årsrapporter og lign. om menneskesmugling – se under menupunktet ’Human trafficking and migrant smuggling’.

Magasinartikler

Tema i: Dansk Politi nr. 6/2014, s. 8-23.
Dachs, Heidi:
Drømmen om et liv; Menneskesmuglere eller flugthjælpere: – to sider af samme sag. – Samspil. – Årg. 16, nr. 7 (1999), side 16-19.