Udfoldelse af Kashmir-konflikten

Hvad er situationen i dag?

Oprørsbevægelsen og Indiens forsøg på at holde den nede har gjort hverdagen i regionen usikker, selvom der ikke har været en formel krig siden 1999. Der har ikke været en officiel krig mellem Indien og Pakistan siden Kargil-krigen, men diplomatiet mellem de to lande er anstrengt, ikke mindst på grund af terrorangrebet mod Mumbai i 2008, som en militant pakistansk gruppe stod bag. Terror, voldeligt oprør, interne konflikter mellem forskellige befolkningsgrupper i Kashmir og truslen om en ny krig er en del af hverdagen i den plagede provins. Siden 2006 har der været flere voldelige sammenstød mellem hinduer og muslimer i Kashmir, ligesom soldaterne i området, både pakistanske og indiske, flere gange har skudt og dræbt civile. I 2008 nåede Kashmir dog en positiv rekord: med 89 civile døde var det året med færrest døde, siden volden brød ud i 1989.

Hvordan var udviklingen i 00erne?

Man så en lille bedring i forholdet mellem de to parter, da Kashmir i 2005 led under et voldsomt jordskælv, der dræbte mere end 80.000 mennesker. I mange år havde Indien og Pakistan forgæves forsøgt at forhandle sig frem til at anlægge en vej gennem Kashmir. Efter jordskælvet blev vejen bydende nødvendig for at nødhjælpen kunne nå frem, og det fik de to lande til at blive enige.

Året efter udtalte den pakistanske præsident Musharraf, at han var villig til at opgive det pakistanske krav på Kashmir, hvis Indien til gengæld kom hans fredsforslag i møde. Fredsforslaget gik ud på, at Pakistan ville droppe sine krav på Kashmir-regionen, hvis Indien til gengæld ville gå med til, at regionen blev gjort til et selvstyre, skriver The Guardian (se kilder). Forhandlingerne startede, men blev aldrig gennemført, da Indien ikke kunne acceptere Musharrafs krav. Det langsomt forbedrede forhold mellem Indien og Pakistan led et alvorligt knæk i 2008, da den indiske millionby Mumbai blev ramt af et alvorligt terrorangreb, angiveligt med flere terrorister der var pakistanske eller var blevet trænet af terroristerne i de pakistanske bjerge.

Hvilket har udviklingen været i 10erne?

De sidste ti år har der ikke været nogle nævneværdige fremskridt i konflikten, og årtiet har været præget af den ulmende konflikt og den opblusning, der med jævne mellemrum er. Som regel har konkrete begivenheder, såsom en demonstrants død efter vold fra indiske styrker i 2010 og dødsstraffen til en pakistansk terrorist i 2011, ansporet større demonstrationer, som har ført til dødsfald blandt både pakistanere og indere, som en tidslinje over konflikten, som BBC har lavet, viser (se kilder). I 2016 blussede konflikten op, da Burhan Wani, en populær militant oprører, som kæmper for et pakistansk Kashmir, bliver dræbt af indiske soldater. Mere end 68 mennesker dør i de demonstrationer, der følger, og Inden indfører udgangsforbud i store dele af regionen for at lægge låg på demonstrationerne, skriver BBC (se kilder). Samme år går pakistanske militante til angreb på en indisk militærbase i Kashmir og dræber 18 indiske soldater, og Indien svarer igen med angreb mod hvad Indien siger er terrorlejre langs grænsen. Året efter dræber militante oprørsgrupper fra Pakistan mindst 16 hinduistiske pilgrimme. I 2019 eskalerede konflikten mellem de to lande igen, da en pakistansk selvmordsbomber kørte en lastbil fyldt med sprængstof ind i en konvoj med indiske soldater og dræbte over 40, skriver Jyllands-Posten (se kilder). Det fik Indien til at svare igen med luftangreb på pakistansk jord, fik de to lande til at nedskyde hinandens kampfly, og første til tilfangetagelsen af en indisk pilot i Pakistan, skriver Politiken i en artikel den 27. februar (se kilder).

Hvorfor er Kashmir så vigtig for Indien og Pakistan?

Der er en lang række faktorer, der spiller ind i konflikten. Som en artikel i Kristeligt Dagblad fra 2013 (se kilder) beskriver, handler det om meget mere end kvadratkilometer. For udover uenigheden om, hvor grænsen skal gå og hvem Kashmir skal tilhøre, er konflikten også ”en principiel konflikt om national identitet”. Artiklen beskriver, hvordan Pakistan betragter det at være hjem for Sydøstasiens muslimer som sit eksistensgrundlag, mens det for Indien er afgørende for den nationale, sekulære selvopfattelse at Kashmir forbliver en del af Indien, fordi landet i 1947 lovede fyrsten af Kashmir, der valgte at slutte sig til Indien i stedet for Kashmir, at værne om staten. Udover, at konflikten er afgørende for begge landes selvbilleder, spiller den også en stor rolle for landene indenrigspolitisk. I en artikel i Foreign Affairs fra 2019 (se kilder) beskrives det, hvordan regeringerne i begge lande har det som primært mål at stille de indenrigspolitiske tilskuere – borgerne i hver deres land – tilfredse, når de agerer i konflikten. Endelig spiller naturressourcer også en stor rolle i den territoriale konflikt. En artikel i Deutsche Welle (se kilder) beskriver, hvordan floderne i Kashmir er den nye frontlinje i konflikten. Kashmir ligger i Vesthimalaya, hvor flere floder har deres udspring, og derfor er området strategisk vigtigt for både Indien og Pakistan, ligesom vandet i Himalaya også er en del af Indiens Tibet-konflikt med Kina. I alle tre lande er vandet fra Kashmir-regionen afgørende for landbruget og befolkningen, og Indiens forsøg på at aflede en del af vandet fra floderne, så vandet strømmer ind i Indien og ikke videre til Pakistan eller Kina, er rod til konflikt mellem de tre lande, beskriver artiklen.

Hvilken rolle spiller muslimske oprørsgrupper i konflikten?

Udover de stridende nationer udgør muslimske oprørsgrupper, der kæmper for et selvstændigt eller pakistansk Kashmir, en væsentlig part i konflikten. Der er tre store militante oprørsgrupper, som er aktive i Kashmir: Hizb-ul-Mujahideen (HuM), Jaish-e-Mohammed (JeM) og Lashkar-e-Tiba . Det fremgår af artikler fra tænketankene Peace Insight og Council on Foreign Relations. Grupperne består alle af flere mindre fraktioner, der sommetider har forskellige mål og metoder, men fælles for dem er, at de kæmper for enten et selvstændigt eller pakistansk Kashmir, at de betragtes som terrorgrupper af det internationale samfund, og at de har stået bag flere terrorangreb i regionen. Mens Hizbul Mujahideen og Lashkar-e-Tiba opstod i slutningen af 1980’erne, så opstod Jaish-e-Mohammed i 2000. Tidligere spillede gruppen Jammu and Kashmir Liberation Front (JKLF), som ønskede selvstændighed fra både Indien og Pakistan, også en stor rolle, men i 1994 annoncerede gruppen, at den fremover ville afstå fra at bruge vold, og den militære gren af gruppen blev til andre bevægelser.

Al Qaeda har ifølge flere internationale medier også været aktive i konflikten. Især JeM anses for at have haft tætte links til Osama bin Laden og Al Qaeda, skriver flere medier, blandt andet Al-Jazeera (se kilder), som skriver, at gruppen fik økonomisk støtte, da den opstod i 2000. I 2017 annoncerede gruppen Ansar Ghawzat-Ul-Hind, at de havde åbnet en gren i Kashmir og var en del af Al Qaeda, skriver flere internationale medier, blandt andet The Diplomat (se kilder) og Huffington Post (se kilder). Gruppen har endnu ikke taget ansvar for et terrorangreb i Kashmir, og det var JeM, der stod bag terrorangrebet i 2019.