Hvad er asyl?

Main image kapitel
Asylcenter Sandholmlejren i Nordsjælland.
Asylcenter Sandholmlejren i Nordsjælland.
Foto: Bent K. Rasmussen

Hvad er asyl?

Ordet asyl stammer fra græsk og betyder fristed. Asyl er den beskyttelse, som et fremmed land kan give mennesker, der med god grund er bange for at blive forfulgt i deres hjemlande. Danmark giver asyl til de mennesker, der er forfulgt på grund af deres race, religion, nationalitet, politiske holdninger eller fordi de tilhører en særlig gruppe i samfundet. Danmark giver også asyl til dem, der risikerer at blive udsat for tortur eller dødsstraf, hvis de rejser tilbage til deres hjemlande. 

Hvordan får man asyl i Danmark?

Alle udlændinge, der kommer til Danmark, kan søge om asyl. Det sker ved, at man udfylder et ansøgningsskema. Bagefter skal man til en samtale i Udlændingestyrelsen. Det er dem, som vurderer ansøgningen og bestemmer om personen kan få asyl eller ej. Hvis man får asyl, kan man blive midlertidigt i Danmark, indtil forholdene i ens hjemland bliver bedre. Når en asylansøger har fået asyl i Danmark, siger man, at han eller hun er flygtning. 

Hvad er et asylcenter?

Et asylcenter er det sted, hvor de mennesker, der har søgt om asyl i Danmark, kan bo, mens Udlændingestyrelsen kigger på deres ansøgninger. Der er 47 asylcentre i Danmark, og de ligger rundt om i hele landet. Det største er Sandholmlejren i Birkerød, hvor der bor ca. 500 mennesker.

Nogle asylcentre er for børn, der er flygtet uden deres forældre, og andre er for folk, der er alvorligt syge eller har særlig brug for hjælp. De mennesker, der har søgt om asyl, men ikke har fået det, bor også på asylcentre, indtil de bliver sendt tilbage til deres hjemland.

 

asyl