Introduktion til Falun Gong

Hvad er Falun Gong?

Falun Gong, også kaldet Falun Dafa, er ifølge udøverne selv en metode, der kan ’kultivere’ ens hjerte og sind, så det kommer bedre i overensstemmelse med universitets sandheder. Det betyder, at man som menneske kommer til opleve større harmoni og sundhed både mentalt og fysisk. På hjemmesiden Foreningen for Falun Gong i Danmark beskrives Falun Gong som ”et avanceret kultivations- og øvelsessystem” og ”en kraftfuld teknik der reducerer stress og styrker helbredet” samt en metode, der er ”rettet mod oplysning”: ”Vi kalder det en kultivationsmetode: ”kultivation” henviser til forbedringen af ens hjerte og sind gennem studier af de universelle principper baseret på Sandhed, Godhed og Tolerance; ”metode” vil sige at udføre øvelserne og meditationen for at styrke kroppen.” 

Falun Gong-eksperten David Matas definerer bevægelsen som ”et fysisk øvelsesprogram med en åndelig komponent”. Den åndelige komponent baserer sig på taoisme og buddhisme, antikke kinesiske ånds- og trosretninger. Men ifølge Falun Gong-udøverne kan bevægelsen hverken kaldes en religion, en kult eller en sekt. Flere Kina-eksperter bakker bevægelsens egen beskrivelse op, men enkelte lægger vægt på, at Falun Gong har elementer af både religiøsitet og politisk ideologi. For eksempel karakteriserer den amerikanske Kina-ekspert Orville Schell i en artikel i Information den 9. februar 2001 (se kilder) Falun Gong som ”massekult med antydning af protestbevægelse” og ”denne mystiske, krypto-buddhistiske/taoistiske sekt”.

Hvad betyder Falun Gong?

Det er svært at oversætte navnet Falun Gong til et vestligt sprog, for ”ordene ’Falun’ og ’Gong’ har ingen betydning i vestlige sprog”, som Falun Gong-eksperten David Matas påpeger i en kronik i Politiken den 22. oktober 2007 (se kilder). Falun Gong siges at være en slags ’qi gong’ ligesom for eksempel tai chi. Qi gong er en kinesisk helbredelsesmetode, der styrker og fornyer kroppens livskraft via forskellige helbredsøvelser. ’Qi’ betyder ’livskraft’ og ’gong’ betyder metode eller teknik.

Hvordan praktiseres Falun Gong?

Falun Gong kan praktiseres derhjemme eller udendørs, alene eller sammen med andre. Den grundlæggende praksis består af fem rolige øvelser, hvoraf den sidste er en siddende meditation. Tre af øvelserne involverer fysisk aktivitet, mens man under de to andre øvelser skal forholde sig i fysisk ro. 

Øvelserne introduceres og beskrives nærmere på blandt andet hjemmesiden for Foreningen for Falun Gong i Danmark.