Idioterne

Citat
"Men måske er det netop også min lykkeligste stund, fordi det er en dansk film, det tilfredsstiller mig på en eller anden måde enormt meget. Og dybest set ... ja, at jeg dybest set har en frihed, som jeg måske aldrig har tilladt mig før. Det er vidunderligt, at Dogme-reglerne har kylet æstetikken ad helvede til"
Lars von Trier, i sin dagbog den 13.7.1998 under indspilningen af Idioterne (1)

Filmfakta om Idioterne

Originaltitel: Idioterne (1)
Arbejdstitel: Dogme 2 (1)
Titel på engelsk: The Idiots (2)
Produktionsår 1998 (2)
Premieredato 17. juli 1998 (3)
Spilletid 112 minutter (3)
Instruktør Lars von Trier (1)
Manuskriptforfatter Lars von Trier (1)
Fotograf Lars von Trier (1)
Klip Molly Malene Stensgaard (1)
Handling En flok unge mennesker bor sammen i en villa, hvorfra de prøver at udforske deres indre idioter. Med spastisk adfærd, rullestol og handicapbus som transportmiddel vælter de rundt i lokalsamfundet og prøver egne og andres grænser af. Gør de nar eller gør det omgivende samfund nar af idioterne? Er idiotien en styrke?
Hovedroller Karen (Bodil Jørgensen).
Stoffer (Jens Albinus).
Susanne (Ann Louise Hassing).
Henrik (Troels Lyby).
Jeppe (Nikolaj Lie Kaas).
Ped (Henrik Prip).
Miguel (Luis Mesonero).
Josephine (Louise Mieritz).
Axel (Knud Romer Jørgensen).
Nana (Trine Michelsen).
Katrine (Anne-Grethe Bjarup Riis) (1)
Producer Vibeke Windeløv (2)
Produceret af Zentropa Entertainments2 ApS og DR TV ved Svend Abrahamsen i samarbejde med Liberator Productions S.a.r.l.. berator Productions S.a.r.l., La Sept Cinéma, Argus Film Produktie, VPRO Television, Holland og ZDF / ARTE (2)

Hvem er Lars von Trier

Lars von Trier er manuskripforfatter og filminstruktør, født den 30. april 1956. Da han var cirka 10 år begyndte han at optage små amatørfilm på 8 mm med et smalfilmkamera. Som 12 årig fik han i 1968 en hovedrolle i en tv-serie. Det var Thomas Vindings "Hemmelig sommer", hvor to lidt forsømte børn, en dansk dreng (Trier) og en svensk pige finder sammen en sommer. I 1973 forlod Trier efter et par måneder hf. Han prøvede i 1975 at komme ind på Kunstakademiet, på Journalisthøjskolen, på Teaterskolen (instruktørlinien) og på Filmskolen samt indsendte to manuskripter til forlagene, alt sammen uden held. Efter i 1976 at have taget hf-eksamen som privatist begyndte han i efteråret 1976 på faget Filmvidenskab på Københavns Universitet . Trier kom med i Filmgruppen 16, i hvis regi han de følgende år lavede to amatørfilm. I efteråret 1979 lykkedes det omsider Trier at blive optaget på Filmskolens instruktørlinie. Under studietiden laver Trier såvel video- som spillefilm og afgangsfilmen bliver "Befrielsesbilleder" i 1982. Efter filmskolen kunne Trier med det samme gå i gang med spillefilmprojektet "The Element of crime" (Forbrydelsens elementer), og siden har han stået som instruktør af en række spillefilm, tv-serier og reklamefilm. Blandt spillefilmene kan nævnes Epidemic, Medea, Europa, Breaking the Waves og dogmefilmen Idioterne, og blandt tv-serierne Riget I og II. I 1995 var Lars von Trier sammen med Thomas Vinterberg medforfatter til Dogme 95 og Kyskhedsløftet. (4,5)

Hvordan forholder Idioterne sig til Dogme 95?

Lars von Trier har selv udfærdiget en såkaldt "tilståelse" for overskridelser af Kyskhedsløftet. Tilståelsen er offentliggjort på engelsk på "The Official Dogme 95 - Website" og er her gengivet i dansk oversættelse. Tilståelsen lyder:

Som en af DOGME 95 brødrene og som medunderskriver af Kyskhedsløftet føler jeg mig forpligtet til at tilstå følgende overskridelser af nævnte løftes regelsæt under produktionen af Dogme 3 - Mifune. Bemærk venligst, at filmen er blevet godkendt som et Dogme arbejde, da der kun er sket et enkelt ægte brud på reglerne. De resterende må betragtes som moralske brud: Jeg tilstår at have foretaget én optagelse med et sort forklæde for vinduet. Dette er ikke blot en tilførsel af en rekvisit, men må også betragtes som en slags lyssætning. Jeg tilstår at have flyttet møbler og genstande rundt i huset. Jeg tilstår at have medtaget et antal af mine yndlings tegneseriealbum som ung, Linda & Valentin. Jeg tilstår at have hjulpet med at jage naboens fritgående høns hen over vores optagested, og inddraget dem i filmen. Jeg tilstår at have medbragt et foto fra en ældre dame fra området og hængt det på et prominent sted i scenen: ikke som en del af plottet men som et egoistisk, spontant lystbetonet indfald. Jeg tilstår at have lånt en hydraulisk platform fra en maler, som vi brugte til de eneste to fugle-øje optagelser i filmen. Jeg erklærer højtidligt at Dogme 3 - Mifune er produceret i overensstemmelse med Kyskhedsløftet. Jeg påpeger også, at filmen er blevet godkent af Dogme 95 som en Dogmefilm, da det når det kommer til stykket kun er begået et enkelt brud på reglerne. De resterende må betragtes som moralske oveskridelser. København, 20. januar 1999 Søren Kragh-Jakobsen (6)

Hvilke priser har Idioterne vundet?

Filmpriser til Idioterne
Dato Begivenhed Pris Kategori Prismodtager
27.02.1999 Robert Festival 1999, Danmark Robert Bedste kvindelige skuespiller Bodil Jørgensen (7)
07.03.1999 Bodil Festival 1999, Danmark Bodil Bedste kvindelige hovedrolle Bodil Jørgensen (7)
07.03.1999 Bodil Festival 1999, Danmark Bodil Bedste kvindelige birolle Ann Louise Hassing (7)
07.03.1999 Bodil Festival 1999, Danmark Bodil Bedste mandlige hovedrolle Nicolaj Lie Kaas (7)
nov. 1998 London Film Festival International Critics' Award - Lars von Trier (7)

Illustrationer

Under illustrationer henvises til enkelte billeder på Internettet som for eksempel en tegning eller et foto. Samlinger af illustrationer som for eksempel gallerier skal findes under videre links. Billederne er udvalgt efter søgning på Internettet for at supplere og/eller visualisere faktaoplysningerne.

Videre læsning

Under videre læsning henvises til enkelte konkrete dokumenter som for eksempel én artikel eller én bog. Der kan være henvisninger til dokumenter i både trykt og elektronisk form. Dokumenterne er kvalitativt udvalgt som de mest relevante efter research og søgning i danske såvel som internationale databaser samt søgning på Internettet.

Jargil, Jesper: De ydmygede. Dokumentarfilm. 1998. Filmen blev vist på DR 2, søndag den 2. maj 1999.
I sommeren 1997 fik Jesper Jargil direkte og ubegrænset adgang til at følge tilblivelsen af Idioterne. Resultatet er en dokumentarfilm, der skildrer den kunstneriske skabelsesproces med udgangspunkt i Triers univers. bibliotek.dk
Trier, Lars von: Lars von Trier - Sekvens: Filmvidenskabelig årbog. - 1991, side 1-180.
En samling artikler om instruktøren Lars von Trier og æstetikken i hans film. Dogme95 er i sagens natur ikke nævnt i artikelsamlingen. bibliotek.dk
Schepelern, Peter: Lars von Triers elementer: en filminstruktørs arbejde. Kbh.: Munksgaard/Rosinante, 1997. 291 sider.
I fem temaafsnit beskrives filminstruktørens karriere og kunstneriske udvikling med omtale af filmenes tilblivelse, manuskript, metode og produktion. Kilder og henvisninger: side 259-272 ; Filmografi: side 273-284. Omtalen af Dogme 95 er begrænset, men bogen giver en god illustration af Triers arbejde og metoder, som har ført frem til Dogme 95. bibliotek.dk
Thorsen, Lotte: Flere dogme-brud i Idioterne. - Politiken. - 1999-08-27. Sektion 2, side 2.
interview med Vibeke Windeløw bibliotek.dk
Trier, Lars von: Idioterne [film (dvd)]. - Svanbox, [2000]. - 1 dvd-video (110 min.) : mono. (Dogme ; 2)
Dvd-udgave af filmen. bibliotek.dk
Trier, Lars von: Idioterne: manuskript og dagbog. - Kbh.: Gyldendal, 1998. 287 sider.
Udover manuskriptet, der danner grundlag for Dogme 95-projektets anden film Idioterne, gengives i talesprog den dagbog som instruktøren Lars von Trier indtalte på diktafon fra før produktionens start til et stykke ind i klipningen. bibliotek.dk
Øvig Knudsen, Per: The man who would give up control / Peter Øvig Knudsen, interview med Lars von Trier. The Official Dogme 95 - Website. Engelsk tekst.
Om Dogme 95 og Idioterne.

Anmeldelser

Christensen, Johs H. - Jyllands-posten. - 1998-07-17.
Jørholt, Eva. - Information. - 1998-07-17.
Lind Larsen, Niels. - Aktuelt. - 1998-07-17.
List, Henrik. - Berlingske tidende. - 1998-07-17.
Marquardt Frederiksen, Søren. - Kristeligt dagblad. - 1998-07-17.
Monggaard Christensen, Christian. - Information. - 1998-05-22.
Nilsson, Ida. - Politiken. - 1998-08-08.
3 Debatindlæg til anmeldelsen i Politiken. - 1998-08-20, ved Jakob Vemmelund, Lise Bach Hansen og Claes Olesen.
Olsen, Kasper. - Zoo magazine. - Nr. 0015 (1998), side 112.
Skotte, Kim. - Politiken. - 1998-07-17.
Villemoes, Lars. - Weekendavisen. - 1998-07-17.

Videre links

Under videre links henvises til hjemmesider og databaser på Internettet med flere eller mange dokumenter. Videre links kræver således at man selv udvælger og vurderer hvilke dokumenter man har brug for, eventuelt efter en søgning på hjemmesiden eller i databasen. Hjemmesiderne og databaserne er kvalitativt udvalgt som de mest relevante efter research og søgning på Internettet.

Clamen, Stewart M.: Idioterne (1998) : aka Dogma 95 - Idioterne (1998). Movie Review Query Engine, MRQE.
Links til anmeldelser i fuldtekst af Idioterne i trykte såvel som online internationale aviser og filmtidsskrifter. Anmeldelserne er på engelsk, tysk, fransk, italiensk, norsk...
Idioterne (1998). The Internet Movie Database, IMDb. Engelsk tekst.
Oplysninger fra filmdatabase om Idioterne: instruktør, manuskripforfattere, filmhold, skuespillere, handling, anmeldelser, priser, tekniske oplysninger med videre.
The Idiots. The Official Dogme 95 - Website. Engelsk tekst.
Siden indeholder synopsis, interview, korte portrætter med fotos af skuespillerne, priser med mere.

Kilder

 1. Trier, Lars von: Idioterne: manuskript og dagbog. - Kbh.: Gyldendal, 1998, 287 sider. bibliotek.dk
 2. The Idiots. The Official Dogme 95 - Website. Engelsk tekst.
  http://www.dogme95.dk/the_idiots/content/
 3. Idioterne. - Filmmagasinet Scope.
  http://www.scope.dk/filmfakta.php?movID=22
 4. Schepelern, Peter: Lars von Triers elementer: en filminstruktørs arbejde. Kbh. : Munksgaard/Rosinante, 1997. 291 sider. bibliotek.dk
 5. Drouzy, Martin: Biografisk skitse. Artikel i: Sekvens: Filmvidenskabelig årbog. - 1991, side 9-20. bibliotek.dk
 6. Trier, Lars von: Confession. The Official Dogme 95 - Website. Engelsk tekst.
  http://www.dogme95.dk/the_idiots/director/director.htm
 7. Prizes. The Official Dogme 95 - Website. Engelsk tekst.
  http://www.dogme95.dk/the_idiots/prizes/prizes.htm