Dogme 95 og Kyskhedsløftet

Citat
Jeg er mere til liderlighed end til kyskhed, og jeg vil hellere bolle end gå i cølibat. Jeg vil slet ikke arbejde på den måde, og jeg ville sige nej tak, hvis jeg fik tilbuddet
Ole Bornedal, instruktør

Hvordan lyder Dogme 95?

DOGME 95

DOGME 95 er et kollektiv af filminstruktører stiftet i København foråret 1995.
DOGME 95's erklærede formål er at modarbejde "visse tendenser" i dagens film.
DOGME 95 er en redningsaktion!

I 1960 var det nok! Filmen var død og skulle vækkes til live. Målet var rigtigt, men midlet var forfejlet! Den nye bølge blev en krusning, der ramte strande og blev til mudder.
Parolerne om individualisme og frihed skabte værker for en tid, men ingen ændringer. Bølgen blev til fals som instruktørerne selv blev det. Den blev ikke stærkere end menneskene bag. Den antiborgerlige film blev selv borgerlig, fordi teorierne var baseret på fundamentet af den borgerlige kunstopfattelse. Auteur-begrebet var borgerlig romantik fra starten og dermed ... falskt!

For DOGME 95 er film ikke individuel.
I dag hærger en teknisk stormflod, hvis resultat bliver den ultimative demokratisering af mediet. Alle har for første gang mulighed for at lave film. Men jo lettere tilgængeligt mediet bliver, jo vigtigere er avant-garden. Det er ikke et tilfælde, at udtrykket "avantgarde" har militære undertoner. Diciplin er svaret ... vi må iføre vores film uniform, fordi den enkeltstående film altid vil være dekadent!

DOGME 95 står i opposition til den individuelle film. Ved princippet om opstillingen af et uomtvisteligt regelsæt kaldet "KYSKHEDSLØFTET".
I 1960 var det nok! Filmen var sminket ihjel, sagde man, men siden er tilvæksten af sminke eksploderet.
Den dekadente filmskabers "fornemste" opgave består i at narre. Er det hvad vi er så stolte af. Er det hvad de "100 år" har bragt os, illusioner via hvilke følelserne kan kommunikere? ... af den enkelte kunstners frie valg af narremidler?!
Forudsigeligheden (dramaturgien) er blevet guldkalven hvorom der danses. At lade personernes indre liv retfærdiggøre handlingen er for kompliceret og ikke "fint". Som aldrig før hyldes den yderlige handling og den yderligere film.
Resultatet er goldt. Det er en illusion af patos og en illusion af kærlighed.
For DOGME 95 er film ikke en illusion!
I dag hærger den tekniske stormflod, hvis resultat er sminkens ophøjelse til gud. Ved hjælp af de nye teknikker kan alle, nårsomhelst, rense den sidste rest sandhed bort i sensationens dræbende favntag. Illusionerne er alt det som filmen kan gemme sig bag.

DOGME 95 står i opposition til den illusionære film, ved udformningen af det uomtvistelige regelsæt kaldet "KYSKHEDSLØFTET". 

Afskrift af Dogme 95, et manifest som Trier præsenterede på et rødt flyveblad i Odéon-teatret i Paris ved en konference i anledning af filmens 100-år i marts 1995 (2)

Hvordan lyder Kyshedsløftet?

KYSKHEDSLØFTET
"Jeg lover at underkaste mig følgende regelsæt udarbejdet og konfirmeret af DOGME 95:

1. Optagelserne skal foregå på location. Rekvisitter og sceneografi må ikke tilføres. (Hvis en bestemt rekvisit er nødvendig for en historie, må en lokation vælges hvor denne rekvisit forefindes.)
2. Lyden må aldrig produceres adskilt fra billedet eller omvendt. (Musik må altså ikke anvendes med mindre det forekommer på optagestedet.)
3. Kameraet skal være båret. Al bevægelse eller stilstand der kan opnås i hånden er tilladt. (Filmen skal ikke foregå hvor kameraet står, men der skal filmes hvor filmen foregår.)
4. Filmen skal være farvefilm. Lyssætninger akcepteres ikke. (Hvis der er for lidt lys til exponering må scenen udgå eller en enkelt lampe påmonteres kameraet.)
5. Optisk arbejde, såvel som filtersætning af filmen er forbudt.
6. Filmen må ikke indeholde overfladisk action. (Mord, våben etc. må ikke forekomme.)
7. Tidsmæssig og geografisk fremmedgørelse er forbudt. (Det vil sige at filmen foregår her og nu.)
8. Genrefilm akcepteres ikke.
9. Filmformatet skal være Academy 35 mm.
10. Instruktøren må ikke krediteres.

Ydermere lover jeg som instruktør at afstå fra at have en personlig smag! Jeg er ikke kunstner længere. Jeg lover at afstå fra at skabe et "værk", idet jeg prioriterer sekundet frem for helheden. Mit ypperste mål er at aftvinge mine personer og scenerier sandheden. Dette lover jeg vil ske med alle midler og på bekostning af al god smag og al æstetik.
Således aflægger jeg KYSKHEDFSLØFTET."

København, mandag den 13. marts 1995.
På vegne af DOGME 95

Lars von Trier Thomas Vinterberg

Afskrift af Kyskhedsløftet. Bagsiden af Dogme 95(2,3)

 

Kilder

  1. Stein Larsen, Jesper: Dogme 95 til udlandet. - Politiken. - 1995-03-25. bibliotek.dk
  2. Schepelern, Peter: Filmen ifølge Dogme: tendenser i ny dansk film. 2003, 339 sider bibliotek.dk
  3. Schepelern, Peter: Lars von Triers elementer. Munksgaard, Rosinante. 2000, 325 sider. bibliotek.dk