Che Guevara

Artikel type
faktalink
Sven Johannesen, iBureauet/Dagbladet Information. August 2013
Main image
Nøglefiguren Che Guevara i den cubanske revolution.
Nøglefiguren Che Guevara i den cubanske revolution.
Foto: Scanpix

Få historiske skikkelser har som argentineren Ernesto ’Che’ Guevara (1928-1967) opnået mytisk status som ikon for de undertryktes frihedskamp. I en ung alder besluttede Ernesto Guevara at kæmpe for de mange fattige og undertrykte i Latinamerika, som han mente, blev holdt nede af et magtfuldt og imperialistisk USA. Che Guevara, som hans tilnavn blev, kom til at spille en hovedrolle i den cubanske revolution, der i 1952, efter flere års guerillakrig, bragte Fidel Castro og hans kommunistiske styre til magten.

I årene efter revolutionen på Cuba forsøgte Che Guevara som leder af en lille gruppe guerillasoldater at skabe tilsvarende politiske omvæltninger i både Congo og Bolivia. Begge forsøg mislykkedes dog. I 1967 blev Che Guevara fanget og henrettet af bolivianske regeringstropper – 39 år gammel.

I dag er Che Guevara et ikon for oprørsgrupper, venstreorienterede og rebelske unge verden over. Kritikere mener dog, at Che Guevara ikke blot var en frihedselskende idealist, men snarere en benhård fanatiker, der i sin politiske kamp var direkte ansvarlig for mange menneskers død, og som efter revolutionen var med til at køre Cubas økonomi i sænk.