Introduktion til amish-bevægelsen

Indledning

1.1.2001: Amish-folk i staten Pennsylvania, USA. Drenge i søndagstøj. Fotograf: Grandadam Sylvain/Polfoto
1.1.2001: Amish-folk i staten Pennsylvania,
USA. Drenge i søndagstøj.
Fotograf: Grandadam Sylvain/Polfoto

Hvide gårde med flagrende vasketøj i haverne. Hestevogne ført af mænd med fuldskæg og stråhatte. Drenge i bukser, seler og hvide skjorter hånd i hånd med piger i kjoler, forklæder og knold i nakken. Alt sammen omgivet af en forunderlig mangel på elektriske ledninger eller brummende motorstøj. 

Det, der kunne være indgangsscenen til en film om 1800-tallets Amerika, er faktisk et virkelighedsbillede fra nutidens USA. For i amish-samfundene tager man Biblen på ordet og lever uden elektricitet og andre moderne opfindelser. Et liv i fuld overensstemmelse med Gud og naturen. Men hvorfor vælger man at opretholde denne livsstil? Og hvordan forholder det traditionsbevidste amish-folk sig til den omsiggribende globalisering?

Hvad er amish-bevægelsen?

Amish-bevægelsen er en religiøs sekt, der blev grundlagt i 1693 af den schweiziske biskop Jacob Ammann. I dag eksisterer der kun amish-samfund i USA og Canada. Her lever de i små fællesskaber isoleret fra resten af samfundet (kaldet det "engelske" samfund), som de forsøger at undgå indflydelse fra. Amish-folket siger nej tak til alt det, som er symbolet på den amerikanske drøm: At enhver er sin egen lykkes smed i jagten på materielle værdier, rigdom og succes. Den livsstil opfatter amish-bevægelsen ganske enkelt som ulydighed mod Gud og lig med evig fortabelse. 

Amish-medlemmerne fører derimod en enkel, nøjsom og gudfrygtig levevis. De ernærer sig som landmænd eller håndværkere og gør en dyd ud af at leve ligesom deres forfædre gjorde det i 1600-tallets europæiske bondesamfund. Det betyder, at amish-folket undgår al moderne teknologi. Deres huse har hverken elektricitet eller indlagt vand, og de må ikke køre i bil eller tage en højere uddannelse. De afviser barnedåb (til gengæld går de ind for voksendåb) og er imod al form for militær. Et liv domineret af lydighed og troen på det evige liv med sammenholdet i familien og amish-samfundet i højsædet.