Baggrundskilder

Originalkilder

Læs den oprindelige FN-pagt, underskrevet af de oprindelige 51 medlemslande d. 24. oktober, 1945, i San Francisco.
Befrielsesbudskabet 4. maj 1945 oplæst af Johannes G. Sørensen.
Dokument. Kopi af præsident Franklin D. Roosevelts tale d. 8. december 1941 til den amerikanske kongres efter Japans angreb på Pearl Harbor dagen inden.

Temasider

DR har samlet links til både danske og udenlandske hjemmesider der handler om 2. Verdenskrig og den tyske besættelse af Danmark.

Faglitteratur

Den populære krigshistoriker Antony Beevor fortæller i dette murstensværk den samlede historie om 2. Verdenskrig.
Med udgangspunkt i øjenvidner skildrer forfatteren det cirka halve år, der fulgte efter tyskernes og japanernes kapitulation i 1945. Det var en tid med hævn, sortbørshandel, krigsdomstole og millionvis af fremmede soldater.
Forfatteren gør op med nogle af myterne om Sovjetunionens krigsindsats og beskriver livet og døden ved Østfronten, baseret på de sovjetiske frontsoldaters breve og samtaler med krigsveteraner.

Romaner

Roman baseret på den virkelige historie om den svenske diplomat Raoul Wallenberg, som i 1944 rejste til Budapest for at redde så mange jøder som muligt fra nazisternes systematiske folkemord.
Auschwitz 1942. To ledende nazister og en jøde lever på hver deres måde i helvede på jord og fortæller om vanvid, manglende menneskelighed og mørk kærlighed midt i den ufortyndede ondskab.
Roman om den tyske soldat Werner, som er ekspert i at opspore radiotransmission, den blinde franske pige Marie-Laure, og eftersøgningen af en uvurderlig juvel under 2. Verdenskrig.

Spillefilm

Filmen er baseret på en anonym kvindes dagbogsoptegnelser i perioden 20. april til 22. juni 1945. Her kan man læse, hvordan russiske soldater så det som deres ret at voldtage tyske kvinder – og hvordan dagbogsskribenten overlevede ved at stille sin krop til rådighed.
Der Untergang. Instrueret af Oliver Hirschbiegel, Tyskland, 2004
Adolf Hitler har i krigens sidste dage forskanset sig sammen med sine nærmeste i førerbunkeren i Berlin, afventende det endelige nederlag og sin skæbne.

Søgning i bibliotek.dk

Faglitteratur med emnesøgning på 2. verdenskrig
Artikler med emnesøgning på 2. verdenskrig
Skønlitteratur med emnesøgning på 2. verdenskrig