Definition af TikTok

Hvad er TikTok?

Med over en milliard aktive brugere er TikTok det hurtigst voksende sociale medie i verden. Formatet på TikTok er videoer på op til 10 minutter, som kan tilsættes musik, tekst, emojis og forskellige filtre. Det kan minde om en blanding af visuelle sociale medier som Instagram, YouTube og Snapchat. Oprindeligt blev platformen kendt som Musical.ly, der startede i 2014, men i 2017 blev den omdøbt til TikTok og lanceret som en international version af den kinesiske app Douyin. Det er det Beijing-baserede firma ByteDance, der står bag både TikTok og Douyin, men firmaet har bl.a. åbnet et kontor i Californien for at understrege, at man har globale ambitioner.

Efter at flere berømtheder startede med at bruge TikTok omkring 2018, begyndte det sociale medie at vokse med høj fart. I 2021 rundede TikTok en milliard brugere på verdensplan, kun fire år efter at det blev lanceret. I lang tid var det særligt teenagere, der brugte TikTok til at lave alt fra dansevideoer til kommunikation med venner, men i de senere år har også politikere, medier, organisationer og almindelige voksne mennesker fået smag for den vanedannende videoplatform. 

Mens populariteten er steget, er også kritikken af TikToks mulige forbindelse til Kinas regering vokset, og i 2023 førte det til, at myndigheder og regeringer opfordrede deres ansatte til at slette TikTok fra deres telefon af frygt for kinesisk overvågning.