Hvad er terrorisme?

Det kan være rigtig svært at beskrive hvad terrorisme er for noget. Men det handler om at en eller flere personer med vilje bruger vold mod andre mennesker for at skabe frygt. Det kan f.eks. være at skyde på folk der sidder og drikker kaffe på en cafe. Eller sprænge en bombe på et marked hvor folk køber deres madvarer. Volden er planlagt af terroristerne, men den kommer som et stort chok for dem den går ud over. Det betyder at dem det går ud over bliver virkelig bange og skræmte.

Hvorfor begår folk terror?

Dem, der begår terrorisme, vil gerne ændre noget de er utilfredse med. De er ofte ikke enige i hvordan det samfund, de angriber, er styret. Det kan være at de ikke synes om det politiske system i et land, eller den religion befolkningen tror på. Terrorister vil ofte ikke lytte til eller tale med andre, men mener at vold er deres eneste mulighed for at gøre opmærksom på deres meninger eller tro.

Hvorfor er det så svært at forklare, hvad terror er?

Der findes over 100 forskellige forklaringer på hvad terrorisme er. Hvad der er terror kan afhænge af hvor og hvornår det sker, og hvem der har magt. Da Danmark var besat af Tyskland under 2. verdenskrig, blev de grupper af danskere, der kæmpede imod Besættelsen, kaldt terrorister af tyskerne. I dag bliver de kaldt modstandsfolk eller frihedskæmpere fordi de kæmpede for en god sag.

Hvem begår terror?

Hvem, der begår terror, skifter gennem tiden og afhænger af hvor i verden man er.

Én af de grupper, der har været aktive i længst tid, er ETA som blev dannet i 1959. De kæmper for at Baskerlandet, der i dag er en del af Spanien, skal blive en selvstændig stat.

I dag er den mest omtalte terrororganisation IS. IS er en gruppe der ønsker en meget religiøs, muslimsk stat.

Der findes også terrorister som handler alene. De kaldes ensomme ulve. Selvom de ikke er en del af en gruppe, søger de ofte inspiration på nettet og har kontakt med andre som deler deres holdninger. Det gælder f.eks. Anders Breivik der i 2011 dræbte 77 mennesker i Norge.