Den Grønne Studenterbevægelse går i demonstration for klimaet den 22. maj 2021 fra Nørrebro til Christiansborg i København. Kravet er bl.a. en genforhandling af alle klimaaftaler.
Henning Hjorth/Ritzau Scanpix

Efter klimatopmødet

redaktionen, november 2021.
Top image group
Den Grønne Studenterbevægelse går i demonstration for klimaet den 22. maj 2021 fra Nørrebro til Christiansborg i København. Kravet er bl.a. en genforhandling af alle klimaaftaler.
Henning Hjorth/Ritzau Scanpix
Main image
Jordkloder i en indkøbsvogn
Hvis alle på Jorden levede ligesom vi danskere, ville det kræve ikke én, men 4,3 jordkloder at holde balance i det økologiske regnskab, meldte tænketanken Global Footprint Network i 2021.
Foto: Joel Saget / Scanpix

“COP26 er slut. Her er et kort resume: Bla, bla, bla."

Sådan opsummerede den unge, svenske klimaaktivist Greta Thunberg resultatet af årets klimatopmøde i Glasgow, der sluttede den 13. november 2021, skriver DR. “Men det egentlige arbejde fortsætter uden for disse haller. Og vi vil aldrig nogensinde give op," tilføjer hun i en kort udtalelse.

Klimatopmødet er blevet anset for at være af største vigtighed, hvis det skal lykkes at håndtere klimakrisen i tide. Efter intense forhandlinger lykkedes det at nå en aftale, der udgør et kompromis om fremtidens globale klimaindsats.

Glasgow-aftalen
I aftalen anmodes verdens lande om inden udgangen af 2022 at hæve deres klimamål, hvis de ikke er på linje med Parisaftalen fra 2015. I Parisaftalen forpligtede landene sig til ikke at lade den globale gennemsnitstemperatur stige med mere end 1,5 grader og maksimalt 2 grader Celsius. 

Aftalen anerkender, at der vil være langt færre konsekvenser, hvis stigningen begrænses til 1,5 grader. Og at det vil kræve noget nær en halvering af de globale CO2-udledninger inden 2030 at nå det mål. 

For første gang nævnes kul i klimatopmødets slutaftale. Verdens lande skal skrue op for omstillingen til grøn energi og skrue ned for kulkraft. 

Kritikken
Aftalen kritiseres for at svigte verdens fattigste. Det skyldes, at de rige lande stadig ikke har levet op til løfterne om at afsætte 100 milliarder dollar om året i klimastøtte til de mest sårbare lande. Men den tager FN-historiens første spæde opgør med kul og holder med nød og næppe 1,5-gradersmålet i live, skriver Information.

Som optakt til COP26 har man netop afholdt ungdomsmødet Youth4Climate, hvor unge fra hele verden krævede handling og penge på bordet for at bekæmpe den globale opvarmning, og har fået nok af de mange “tomme ord og løfter”, som internationale ledere i årtier har fremsat på klimaområdet.

Den danske indsats
I december 2019 vedtog et flertal i Folketinget en ny klimalov om, at udledningen af drivhusgasser skal reduceres med 70 procent inden 2030. I Danmark er det især vindkraft, der står højt på dagsordenen for at nå det mål. Sideløbende er der kommet fart på salget af elbiler, mens infrastrukturen med ladestandere, hvor elbilerne kan lades op, har svært ved at holde trit med udviklingen.

Klimadebatten er omfattende, og der er mange begreber at holde styr på. Herunder har vi samlet en række baggrundsartikler og film om klimaforandringer, bæredygtighed og den grønne omstilling.

Faktalink-artikler

Biodiversitet

Bæredygtige byer

Bæredygtighed og grøn omstilling

Elbiler

Genbrug og genanvendelse

Industrialiseringen

Klimaforandringer

Megabyer

Menneskets forhold til naturen

Truede dyrearter

Tøj og bæredygtighed

Vedvarende energi

Originalkilder

Glasgow Climate Pact, Decision -/CP26

Glasgow Climate Pact, Decision -/CMA.3

FN’s klimarapport, 2021

Greta Thunbergs tale ved Youth4Climate-mødet i Milano, 2021

Vanessa Nakates tale ved Youth4Climate-mødet i Milano, 2021

Hjemmesider: 

Officiel hjemmeside for FN's klimatopmøde i Glasgow, COP26

Youth4climate - ungdomsmøde i Milano som optakt til COP26, 2021

Film på Filmstriben

Phie Ambo (instr.): 70/30 
Dokumentarfilm fra 2021 om tilblivelsen af klimaloven og unge klimaaktivister, der udfordrer politikerne. 

Jared P. Scott (instr.): The great green wall 
Dokumentarfilm fra 2019. Folk i Sahel lever på frontlinjen af klimaforandringerne. En gigantisk mur af grønt skal dæmme op for tørke, sult og de konflikter, der følger. 

Erlend E. Mo (instr.): Rejsen til Utopia
Dokumentarfilm fra 2020. For at redde planeten og børnenes fremtid beslutter en familie at flytte til Karise Permatopia, et selvforsynende, økologisk landsbykooperativ i Danmark. Men det viser sig at være lettere at mene det rigtige, end at gøre det.

Artikler

DR: Done deal: Briterne hiver aftale hjem på klimatopmøde - trods modstand. Maria Sæhl, DR, 11-13-2021.

Bøger på Bibliotek.dk

Bill Gates: Sådan undgår vi klimakatastrofen : de løsninger vi har, og de gennembrud vi behøver.
Gyldendal, 2021

Anders Nolting Magelund, Anna Fenger Schefte: Klimaguiden
Konkrete råd til, hvordan man som almindelig dansker kan leve mere klimavenligt. Politiken, 2019

Artikel type
News Item