Introduktion til sugardating

Hvad er sugardating?

Sugardating er en relation mellem en ældre person og en yngre person, hvor den ældre person giver lommepenge, oplevelser (f.eks.for eksempel middage, rejser og hotelophold) eller gaver (f.eks.for eksempel dyrt tøj og tasker) til gengæld for intimitet. Intimiteten består hovedsagelig af seksuelle ydelser.

På daten er der ofte en forventning om sex eller nogle gange endda en aftale om det. Derfor kaldes sugardating af nogle også for gråzoneprostitution.

Sugardating er imidlertid et fænomen, som er svært at definere, fordi der findes mange nuancer af sugardating – og tilsvarende mange holdninger til og forestillinger om, hvad det er. De unge bruger selv begrebet meget løst, forklarer Christina Wind, der er projektleder i RedenUng, en rådgivningsportal for unge om konsekvenserne ved køb og salg af sex: ”Nogen bruger det til at beskrive en date, hvor manden betaler for middagen, mens andre bruger det til at beskrive en date, hvor der er aftalt betaling efter en decideret prisliste.”

 

En journalist fra det forhenværende Radio24Syv opretter en profil på Sugardaters.dk for at undersøge, hvad sugardating egentlig går ud på. November 2017.

 

Hvem er det, der typisk sugardater?

Sugardating bliver ofte forstået som et forhold mellem en ung kvinde, en såkaldt sugarbaby, og en ældre mand, en såkaldt sugardaddy. Men sugardating kan også være en relation mellem en sugardaddy og en ung mand, som blandt sugardatere bliver kaldt boytoy. Eller det kan være et forhold mellem en ældre kvinde, en sugarmama, og en yngre mand.

Den ældre mand (eller kvinde) har typisk en økonomi, der gør det muligt at give den unge gaver, penge, oplevelser, selskab og andre materielle, til tider ganske luksuriøse, goder. Nogle gange er den ældre allerede gift og lever et almindeligt familieliv ved siden af sin hemmelige sugardating.

Der findes ikke et komplet overblik over, hvem de unge sugardaters er, men hos organisationen RedenUng oplever man to grupper af unge mennesker, der søger rådgivning efter at have prøvet sugardating: ”Den ene kategori af unge er relativt velfungerende piger og drenge, som er nysgerrige i forhold til at udfordre egne grænser og udforske deres seksualitet, og som får rodet sig ud i noget, som de ikke kan overskue. Og så har vi den anden kategori af unge, med en overvægt af piger, som ofte kommer fra dysfunktionelle familier og måske har problemer med misbrug, selvskadende adfærd, psykiske diagnoser osv. Her er sugardating faktisk oftest kun et symptom på deres generelle mistrivsel – noget, som egentlig bare fører dem ud i flere traumer,” siger projektleder Christina Wind fra RedenUng i et interview med Faktalink (se kilder).