Gina Jaqueline - hovedpersonen i "En sugardaters fortælling"
Dokumentarserien "En sugardaters fortælling" handler om hovedpersonen Gina Jaqueline, der dater mænd i bytte for gaver.
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix

Sugardating

cand.mag. Maria Høher-Larsen, Bureauet, april 2020.
Top image group
Gina Jaqueline - hovedpersonen i "En sugardaters fortælling"
Dokumentarserien "En sugardaters fortælling" handler om hovedpersonen Gina Jaqueline, der dater mænd i bytte for gaver.
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indledning

Er sugardating kvindeundertrykkende og en form for prostitution? Eller er det en uproblematisk form for dating, hvor man ikke behøver at binde sig? Sugardating, hvor en ældre person dater og giver en ung kvinde eller mand gaver, oplevelser eller penge til gengæld for selskab og intimitet, er de senere år blevet debatteret flittigt i medierne. Der er mange holdninger til sugardating – og mange forestillinger om, hvad det egentlig er. Ofte vil den ældre person have en forventning om sex, også uden at det er aftalt klart, og det kan have store konsekvenser for den yngre persons selvfølelse. Nogle sugardaters har desuden oplevet, at en date for deres vedkommende har udviklet sig til et seksuelt overgreb.

I marts 2020 vakte det da også heftig debat, da influenceren Fie Laursen på sin Instagram-profil reklamerede for en dansk sugardatingside. Kritikken handlede blandt andet om, at mange af hendes følgere er unge under 18 år, som kan få det indtryk, at sugardating er en helt almindelig seksuel erfaring.

 

Interview med bl.a. Kira West, forstander for Reden København, der forklarer, hvad sugardating er og hvilke konsekvenser det kan have.

 

Artikel type
faktalink

Introduktion til sugardating

Hvad er sugardating?

Sugardating er en relation mellem en ældre person og en yngre person, hvor den ældre person giver lommepenge, oplevelser (f.eks. middage, rejser og hotelophold) eller gaver (f.eks. dyrt tøj og tasker) til gengæld for intimitet. Intimiteten består hovedsagelig af seksuelle ydelser.

På daten er der ofte en forventning om sex eller nogle gange endda en aftale om det. Derfor kaldes sugardating af nogle også for gråzoneprostitution.

Sugardating er imidlertid et fænomen, som er svært at definere, fordi der findes mange nuancer af sugardating – og tilsvarende mange holdninger til og forestillinger om, hvad det er. De unge bruger selv begrebet meget løst, forklarer Christina Wind, der er projektleder i RedenUng, en rådgivningsportal for unge om konsekvenserne ved køb og salg af sex: ”Nogen bruger det til at beskrive en date, hvor manden betaler for middagen, mens andre bruger det til at beskrive en date, hvor der er aftalt betaling efter en decideret prisliste.”

 

En journalist fra det forhenværende Radio24Syv opretter en profil på Sugardaters.dk for at undersøge, hvad sugardating egentlig går ud på. November 2017.

 

Hvem er det, der typisk sugardater?

Sugardating bliver ofte forstået som et forhold mellem en ung kvinde, en såkaldt sugarbaby, og en ældre mand, en såkaldt sugardaddy. Men sugardating kan også være en relation mellem en sugardaddy og en ung mand, som blandt sugardatere bliver kaldt boytoy. Eller det kan være et forhold mellem en ældre kvinde, en sugarmama, og en yngre mand.

Den ældre mand (eller kvinde) har typisk en økonomi, der gør det muligt at give den unge gaver, penge, oplevelser, selskab og andre materielle, til tider ganske luksuriøse, goder. Nogle gange er den ældre allerede gift og lever et almindeligt familieliv ved siden af sin hemmelige sugardating.

Der findes ikke et komplet overblik over, hvem de unge sugardaters er, men hos organisationen RedenUng oplever man to grupper af unge mennesker, der søger rådgivning efter at have prøvet sugardating: ”Den ene kategori af unge er relativt velfungerende piger og drenge, som er nysgerrige i forhold til at udfordre egne grænser og udforske deres seksualitet, og som får rodet sig ud i noget, som de ikke kan overskue. Og så har vi den anden kategori af unge, med en overvægt af piger, som ofte kommer fra dysfunktionelle familier og måske har problemer med misbrug, selvskadende adfærd, psykiske diagnoser osv. Her er sugardating faktisk oftest kun et symptom på deres generelle mistrivsel – noget, som egentlig bare fører dem ud i flere traumer,” siger projektleder Christina Wind fra RedenUng i et interview med Faktalink (se kilder).

Omfang og konsekvenser

Hvor udbredt er sugardating?

Sugardating i Danmark er et fænomen, som særligt er kommet i fokus de seneste par år. Der findes ingen konkrete tal på, hvor udbredt det er. Selvom antallet af profiler på diverse sugardatingsider er steget de seneste år, er det ikke nogen klar indikator for antallet af sugardatere, da det langtfra er sikkert, at alle disse profiler er aktive. På Sugardaters.dk, som markedsfører sig som Danmarks største sugardatingside, var der i efteråret 2016 cirka 58.000 profiler, og i 2017 var antallet vokset til 78.000. Heraf er cirka 45 % sugardaddies, 35 % er sugarbabies, 20 % boytoys og 5 % sugarmamas. Det fremgår af Berlingske-artiklen ”DR-program puster liv i sugardating: ’At folk hører om konceptet er nok til, at nye brugere strømmer ind’” (se kilder).

I samarbejde med blandt andet RedenUng, Roskilde Universitetscenter og Aarhus Universitet er VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd gået i gang med en større undersøgelse om sugardating blandt unge i Danmark, der blandt andet skal afdække udbredelsen og omfanget af fænomenet. Undersøgelsen løber frem til december 2020, fremgår det af VIVEs hjemmeside (se kilder).

Hvorfor begynder unge mennesker at sugardate?

Der kan være flere forskellige årsager til, at unge begynder at sugardate. I RedenUng oplever de i deres rådgivning, at det er penge og ikke gaver og oplevelser, de unge går efter, når de sugardater: ”Det er ikke nogen hemmelighed, at det der med at sugardate for at få gaver ikke er noget, vi ser. For dem, som vi rådgiver, handler det simpelthen om penge, og det handler om, at de vil have et bedre liv, de vil have luksusting,” fortæller Christina Wind fra RedenUng i et interview med Faktalink (se kilder). Samtidig nævner hun også spænding og nysgerrighed – især i forhold til seksualitet og egne grænser – som grunde til, at unge begynder at sugardate.

I artiklen ”Ung kvinde om sugardating: ’Jeg holdt op med at tælle, da jeg nåede de 100’” i Berlingske (se kilder) fortæller flere unge kvinder om deres erfaringer med sugardating og om, og at de gør det af både lyst og nysgerrighed, og fordi de gerne vil føle sig eftertragtede. 19-årige Line fra København fremhæver også det klassiske kønsrollemønster i sugardating, hvor manden forsørger kvinden: ”Det er de gamle normer. Der er så meget snak om ligestilling i dag. Jeg er lidt tiltrukket af det gammeldags, hvor manden forsørger kvinden.”

I lande som f.eks. USA, hvor der ikke er gratis uddannelse og lægehjælp, eller i lande som f.eks. Storbritannien, hvor unge mennesker typisk stifter stor studiegæld, kan sugardating være en måde for unge at finansiere deres liv på. De ældre mænd sponsorerer således de unges uddannelse og husleje, men ofte også deres luksuriøse livsstil.

Hvilke konsekvenser kan sugardating have?

Sugardating kan have alvorlige konsekvenser for de unge piger eller drenge. I Berlingske-artiklen ”Ung kvinde om sugardating: ’Jeg holdt op med at tælle, da jeg nåede de 100’” (se kilder) fortæller flere unge piger, at oplevelserne med sugardating har gjort dem afhængige af de hurtige og nemme penge, man kan opnå via sugardating. De fortæller også om, hvordan de oplever at overskride deres egne grænser og om ubehagelige situationer, hvor den ældre date har forventet noget seksuelt af dem, som de ikke på forhånd havde aftalt. For 24-årige Petra har sugardating ligefrem ødelagt hendes forestilling om kærlighed: ”Jeg har mødtes med piloter, ledende forretningsfolk og rigtigt mange familiefædre. Sugardaters har grundlæggende forandret min indstilling til kærlighed. Fredag aften og søndag aften vil jeg gerne have en kæreste. På alle andre tidspunkter tænker jeg, at det skal jeg aldrig have. Jeg tænker på konerne, på kæresterne. På børnene. Der er noget, der er bristet inde i mig.”

Ifølge Christina Wind, der er projektleder i RedenUng, kan sugardating have den konsekvens, at de unge bliver afhængige af at blive bekræftet hele tiden: ”Det handler om afhængighed af intimitet, bekræftelse og penge. Hvis man få sit kærlighedskick fra det her, så er det svært at lægge på hylden,” forklarer hun i artiklen ”Sugardater: Det er mig, der betaler prisen, hvis jeg knækker” på DR (se kilder). Hun peger desuden på, at man som sugardater kan få et forskruet forhold til kærlighed, hvor man forventer at modtage noget for at være intim med nogen: ”Ens fokus ændrer sig. Det er ikke længere nok, at der er noget seksuelt og intimt i det, for man er vant til at få noget for det. Så man tænker, at man giver noget gratis, som man egentlig kunne have fået noget for.”

 

20-årige Nikolaj Ryom fortæller om, hvordan han med sugardating oplevede at overskride sine egne grænser og blive udsat for et seksuelt overgreb. TV2 Echo, januar 2019.