børn
På 'Nøglen' i Lystrup er der hver mandag gruppemøder for skilsmissebørn i alderen 11-12 år.
Foto: Jan Dagø / Ritzau Scanpix

Skilsmisse (Faktalink light)

cand.mag. Louise Rosengreen, Bureauet, juni 2019.
Top image group
børn
På 'Nøglen' i Lystrup er der hver mandag gruppemøder for skilsmissebørn i alderen 11-12 år.
Foto: Jan Dagø / Ritzau Scanpix

Indledning

I Danmark ender tæt på halvdelen af alle, der bliver gift, med at gå fra hinanden igen. Og der er større sandsynlighed for at blive skilt hvis man har børn. I dag oplever hvert tredje danske barn at deres forældre bliver skilt. Det kan være svært for både voksne og børn at forholde sig til de store forandringer der sker i dagligdagen når en familie bliver brudt op. Nogle bliver vrede, mens andre ikke vil tale om det. Mange børn kan i perioder have det rigtig hårdt når forældrene bliver skilt.

 

 

Artikel type
faktalinklight

Hvor mange bliver skilt i Danmark?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvor mange bliver skilt i Danmark?

Der var 15.034 ægtepar der blev skilt i 2018. Det svarer til 46 %. Det er en lille smule færre end i årene før, men de sidste 20 år har det været omkring halvdelen af alle, der blev gift, der blev skilt igen på et tidspunkt.

Der er generelt flere, der bliver skilt, når det er hårde tider som under en krig. F.eks. var der mange skilsmisser efter 2. Verdenskrig. Det skyldtes at mange unge par var blevet gift hurtigt, lige inden manden skulle i krig. Bagefter fandt de så ud af at de alligevel ikke var rigtige for hinanden.

 

Hvordan bliver man skilt?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvordan bliver man skilt?

Hvis man har været gift og ikke længere ønsker at være sammen, skal man søge om at blive skilt. Det gør man hos Familieretshuset. Det koster 370 kroner i 2019. Man skal vente i 3 måneder, før man kan blive skilt, hvis man har børn under 18 år. Ventetiden skal man bruge på at tænke over hvordan man bedst taler sammen og samarbejder efter skilsmissen. Man skal også tage et lille kursus på nettet hvor man lærer hvordan man hjælper sine børn godt igennem.

Hvis et par ikke er gift, kan de gå fra hinanden uden at søge om det, men de skal stadig overveje mange af de samme ting. Det kan være hvem der skal bo hvor? Hvem der skal beholde sofaen eller fjernsynet? Og meget andet.

Hvilke problemer kan der være ved at blive skilt?

Der er meget der ændrer sig når man bliver skilt. Ofte betyder det at man skal flytte. Hvis man har børn, skal de nu bo to steder. Og man skal blive enige om hvornår de skal være hos hvem og i hvor lang tid ad gangen. Det kan være særlig svært ved mærkedage som jul eller fødselsdage.

Ofte kan de voksne, der er gået fra hinanden, have vanskeligt ved at tale ordentligt sammen. Det kan skabe nye konflikter og skænderier. Det kan også være svært hvis ens mor eller far får en ny kæreste. Og hvis de har børn, skal man også forholde sig til at få nye søskende.