I gamle dage røg både unge og voksne, og der blev røget på arbejdet, i skolerne og hjemme i stuerne. Der er i dag færre børn og unge som begynder at ryge. Og det er rigtig godt for rygning kan give lungekræft, blodpropper og andre livsfarlige sygdomme. Alligevel kender vi næsten alle sammen nogen, der ryger. Det kan være en forældre, en onkel eller måske en klassekammerat. Måske er det fordi de synes det er sejt at ryge, eller også fordi der er nogle stoffer i cigaretterne som gør det rigtig svært at holde op igen.
Hvad er tobak?
Tobak er det tørre brune fnuller, der er inde i cigaretterne, eller som som man putter ned i piben. Der findes ifølge Den Store Danske næsten 100 forskellige slags tobak (se kilder). Tobak er en urt med store blade og blomster som indeholder stoffet nikotin. Specielt urteplanten Nicotiana tabacum bruges til tobak. Den største produktion af tobak finder sted i Kina, men også Australien, Sydamerika, Indien og Indonesien er store producenter. Selve tobakken, som bliver røget, indeholder både pesticider fra dyrkningen samt en række tilsætningsstoffer. Når man ryger, bliver der afgivet en masse stoffer som kommer ned i lungerne og ud i blodet. Nogle af de farligste er:
· Nikotin, som er en meget vanedannende nervegift
· Kulmonoxid (kulilte), som forringer blodets iltningsevne
· Tjærekondensat, som er kræftfremkaldende
Røg folk i gamle dage?
I gamle dage var holdningen til rygning meget anderledes end i dag. Det var helt almindeligt at ryge i bilen, i flyet, i toget, på skolen, på restauranten og hjemme i stuen. Ved fester var det ikke unormalt at gæsterne blev tilbudt cigaretter fra et fad, der gik på omgang, eller at der blev røget mellem de forskellige retter. Det var også helt normalt at filmstjerner, musikere og andre kendte personer røg. Ifølge en artikel fra DR om rygningens historie (se kilder) var det først i 1980erne man for alvor begyndte at finde ud af hvor skadeligt rygning er. Flere begyndte at tale om farerne ved rygning, og medierne begyndte at skrive mere om rygning. I løbet af 1990erne faldt antallet af rygere i Danmark til ca. 40%.