Hvorfor begynder børn og unge at ryge?

Der kan være flere grunde til at børn og unge begynder at ryge. Det kan have med familieforhold og vennekreds at gøre. Det betyder dog langt fra at alle, der ryger, kommer fra dårlige hjem eller har dårlige venner. En af grundene til at mange unge begynder at ryge er at de gerne vil være en del af fællesskabet. De vil gerne være en del af den gruppe som står og ryger uden for skolen. Andre årsager til at børn og unge begynder at ryge kan være:

· at de ikke rigtig tror på at rygning vil påvirke deres helbred.

· at de ikke tør sige nej hvis ”alle de andre” ryger.

· at de gerne vil virke voksne og seje.

· at de ikke vil gøre som de voksne siger og bruger rygningen som et oprør – som noget ”forbudt”.

I en artikel forklarer professor og sundhedsekspert Bente Klarlund (se kilder) at børn og unge ofte begynder at ryge hvis deres forbilleder ryger.

Hvad gøres der for at bekæmpe rygning blandt børn og unge?

Rygeloven har gjort det forbudt at ryge på restauranter og cafeer, og aldersgrænsen for hvornår man må købe tobak er blevet hævet fra 16 til 18 år. I 2005 blev det ulovligt i Danmark, og i mange andre europæiske lande, at reklamere for tobak. En anden måde at få børn og unge til at holde sig fra cigaretter på er ved hjælp af kampagner. En af de organisationer, som har lavet mange store kampagner, er Kræftens Bekæmpelse. I 2015 lavede de kampagnen ”Cool uden røg” (se kilder) hvor kendte musikere som Joey Moe, Mads Langer, Medina og Oh Land delte billeder af sig selv på de sociale medier med en slikkepind i munden under hashtagget #slikkepind. Ideen var at vise at det ikke er mindre cool at have en slikkepind end en cigaret i munden.