Hvad er en robot?

Ordet robot dækker over mange forskellige ting. Men det kan give mening at kalde en robot for en intelligent maskine. En almindelig maskine kræver at der altid er et menneske der styrer den. Det kan  være en gammeldags traktor som kun fungerer når en person sætter sig op i førerhuset og kører afsted i den. I en robot er det i stedet en lille computer der styrer hvad robotten skal gøre. I landbruget findes der i dag gyllevogne der selv er i stand til at fordele gyllen efter programmerede data. De programmerede data kan være informationer om særlige gødningsbehov, og hvordan marken ligger i landskabet samt miljø- og naturhensyn.


Hvor stammer ordet robot fra?

Ordet robot er tjekkisk og betyder ’tjener’ eller ’arbejder’. Det blev første gang brugt af den tjekkiske skuespilforfatter Karel Capek i 1920 i forbindelse med opførelsen af teaterstykket ”Rossum Universal Robots”. Teaterstykket handlede om hvordan intelligente maskiner, altså robotter, i fremtiden ville kunne overgå og udrydde menneskene.

Hvornår blev den første robot udviklet?

De første robotter blev udviklet i USA i 1950’erne. Ingeniører satte en computer til at styre en maskine, der fungerede som en arm, der kunne svejse jern sammen. Den blev første gang brugt på en amerikansk bilfabrik i 1962, hvilket var med til at forandrede arbejdet ved samlebåndet for mange mennesker.