Hvad er Polen?

Polen er et stort land i Centraleuropa. Polen (polsk: Polska) hedder officielt Republikken Polen (polsk: Rzeczpospolita Polska). Det har et areal på cirka 312.000 km2 og en befolkning på over 38 millioner mennesker. Det er Europas 11. største land målt på areal og det 9. største land i Europa målt på antallet af indbyggere.

Hvor ligger Polen?

Polen ligger i den nordøstlige del af Centraleuropa. Det grænser op til Tyskland mod vest, Tjekkiet og Slovakiet mod syd, Ukraine, Hviderusland, Litauen og Rusland (i form af Kaliningrad-enklaven) mod øst og Østersøen mod nord. På den anden (nordlige) side af Østersøen i forhold til Polen ligger Danmark og Sverige.

Hvad hedder Polens hovedstad?

Polens hovedstad hedder Warszawa. Den har 1,7 millioner indbyggere og er Polens største by.

Warszawa ligger ved floden Wisla. Den blev Polens hovedstad i 1596 da kong Sigismund den 3. flyttede hovedstaden hertil fra Kraków. Han valgte især Warszawa, fordi den lå nogenlunde midt imellem hovedstæderne i de to lande, Polen og Litauen, som på det tidspunkt var samlet i en union. Warszawa var hovedstad i den polsk-litauiske union i 200 år, indtil kongeriget Preussen (en del af det nuværende Tyskland) indtog byen og gjorde den til hovedstad i provinsen Syd-Preussen. Under 1. Verdenskrig var Warszawa besat af Tyskland, men efter krigen i 1918 blev byen hovedstad i det uafhængige Polen. Under 2. Verdenskrig blev store dele af Polen besat af Nazi-Tyskland, og alle jøder i Warszawa – omkring 30 % af byens befolkning – blev lukket inde i en ghetto. Den nazistiske diktator Hitler gav ordre til at ghettoen skulle ødelægges, og jøderne slås ihjel. Men den jødiske modstandsbevægelse i Warszawa-ghettoen gjorde oprør og holdt stand i næsten en måned. Til slut blev næsten alle ghettoens indbyggere dog slået ihjel. Efter opstanden i ghettoen gav Hitler ordre til at hele Warszawa skulle jævnes med jorden. 85 % af byen blev ødelagt, bl.a. den historiske, gamle bydel. Efter krigen blev byen igen hovedstad i Polen. Mange af de historiske gader, bygninger og kirker blev restaureret. Men Warszawa var ikke længere en multikulturel by som den havde været få årtier tidligere. I dag er Warszawa berømt for sin genopbyggede historiske bydel og sit kulturliv med over 30 teatre. Det er også en by med mange studerende.