walensa og paven
Den tidligere polske præsident Lech sammen med den tidligere polske pave John Paul i 1995.
Foto: Jockel Finck / Ritzau Scanpix

Polen (Faktalink light)

journalist Malene Fenger-Grøndahl, Bureauet, september 2019.
Top image group
walensa og paven
Den tidligere polske præsident Lech sammen med den tidligere polske pave John Paul i 1995.
Foto: Jockel Finck / Ritzau Scanpix

Indledning

Polen er et stort land i det østlige Centraleuropa. Det er et land, som har været en stormagt i middelalderens Europa, men også et land som har været ramt af krige og ufred. Især under 2. Verdenskrig blev Polen meget hårdt ramt, og det menes at over 6 millioner polakker, heraf mange jøder, blev slået ihjel. Efter 2. Verdenskrig blev Polen en del af den kommunistiske østblok, men i 1989 gjorde mange polakker oprør. Polen blev det første land i Øst- og Centraleuropa der vendte kommunismen ryggen og blev et demokratisk land med markedsøkonomi. Efter at Polen blev medlem af EU i 2004, er mange polakker rejst til andre EU-lande for at arbejde.

 

Polens nationalsang, Mazurek Dabrowskiego, (Diabrowski’s Mazurka) – med polsk og engelsk tekst.

Artikel type
faktalinklight

Hvad er Polen?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvad er Polen?

Polen er et stort land i Centraleuropa. Polen (polsk: Polska) hedder officielt Republikken Polen (polsk: Rzeczpospolita Polska). Det har et areal på cirka 312.000 km2 og en befolkning på over 38 millioner mennesker. Det er Europas 11. største land målt på areal og det 9. største land i Europa målt på antallet af indbyggere.

Hvor ligger Polen?

Polen ligger i den nordøstlige del af Centraleuropa. Det grænser op til Tyskland mod vest, Tjekkiet og Slovakiet mod syd, Ukraine, Hviderusland, Litauen og Rusland (i form af Kaliningrad-enklaven) mod øst og Østersøen mod nord. På den anden (nordlige) side af Østersøen i forhold til Polen ligger Danmark og Sverige.

Hvad hedder Polens hovedstad?

Polens hovedstad hedder Warszawa. Den har 1,7 millioner indbyggere og er Polens største by.

Warszawa ligger ved floden Wisla. Den blev Polens hovedstad i 1596 da kong Sigismund den 3. flyttede hovedstaden hertil fra Kraków. Han valgte især Warszawa, fordi den lå nogenlunde midt imellem hovedstæderne i de to lande, Polen og Litauen, som på det tidspunkt var samlet i en union. Warszawa var hovedstad i den polsk-litauiske union i 200 år, indtil kongeriget Preussen (en del af det nuværende Tyskland) indtog byen og gjorde den til hovedstad i provinsen Syd-Preussen. Under 1. Verdenskrig var Warszawa besat af Tyskland, men efter krigen i 1918 blev byen hovedstad i det uafhængige Polen. Under 2. Verdenskrig blev store dele af Polen besat af Nazi-Tyskland, og alle jøder i Warszawa – omkring 30 % af byens befolkning – blev lukket inde i en ghetto. Den nazistiske diktator Hitler gav ordre til at ghettoen skulle ødelægges, og jøderne slås ihjel. Men den jødiske modstandsbevægelse i Warszawa-ghettoen gjorde oprør og holdt stand i næsten en måned. Til slut blev næsten alle ghettoens indbyggere dog slået ihjel. Efter opstanden i ghettoen gav Hitler ordre til at hele Warszawa skulle jævnes med jorden. 85 % af byen blev ødelagt, bl.a. den historiske, gamle bydel. Efter krigen blev byen igen hovedstad i Polen. Mange af de historiske gader, bygninger og kirker blev restaureret. Men Warszawa var ikke længere en multikulturel by som den havde været få årtier tidligere. I dag er Warszawa berømt for sin genopbyggede historiske bydel og sit kulturliv med over 30 teatre. Det er også en by med mange studerende.

Hvad har præget Polens historie?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvad har præget Polens historie?

Det område, som udgør Polen, har været beboet af mennesker helt fra stenalderen. Den første polske stat opstod dog først for lidt over 1.000 år siden. Dette rige blev delt i flere selvstændige stater, men siden samlet igen. I 1385 indgik Polen en union med Litauen. De næste 300 år var Polen et af Europas største og mest magtfulde riger som dækkede det nuværende Polen, Litauen, Letland, Estland, Hviderusland og dele af Ukraine, Rumænien og Rusland.

Polen blev rigt på minedrift, landbrug og handel. Der flyttede mange jøder til Polen som var med til at gøre det til et rigt land kulturelt og økonomisk.

I 1600-tallet kom Polen i konflikt med en anden stormagt, Sverige, og var også i krig mod Rusland. Polen blev meget ødelagt af krigene og tjente ikke længere så mange penge på at handle med korn.

I slutningen af 1700-tallet var Polen stadig et af Europas største lande, men det var blevet et svagt land, og i tre omgange blev Polen delt mellem Rusland, Preussen og Østrig. Først i 1918, efter 1. Verdenskrig, blev Polen igen et selvstændigt land. I mellemtiden var omkring fire millioner personer, heraf mange jøder, udvandret, især til USA. I den periode, hvor Polen var delt, var den katolske kirke med til at holde sammen på polakkerne og holde deres nationalfølelse i live. Kirken kom også til at spille en stor rolle under kommunismen efter 2. Verdenskrig. Modstanden mod det kommunistiske styre kom blandt andet fra kirken.

Polen var det første land Nazi-Tyskland invaderede under 2. Verdenskrig. Op mod 6 millioner polakker blev dræbt af den tyske besættelsesmagt, bl.a. i de koncentrationslejre der i løbet af krigen blev lavet i Polen. Efter krigen blev store områder, som Sovjetunionen havde erobret under krigen, sovjetiske. Til gengæld fik Polen dele af det østlige Tyskland.

Efter 2. Verdenskrig blev Polen mere eller mindre styret af Sovjetunionen. Fra 1948 til 1989 blev landet ledet af et kommunistisk parti og var i realiteten et diktatur. Mange polakker var imod det kommunistiske styre, og i 1989 vendte Polen, som det første land i den kommunistiske østblok, kommunismen ryggen.

 

Animeret film der kort fortæller Polens historie. På engelsk.

 

Hvordan regeres Polen?

Polen er en demokratisk republik der holdt sine første frie parlamentsvalg i 1991. Polen har et parlament som er delt i to kamre. Parlamentet har den lovgivende magt. Den udøvende magt deles af regeringen og præsidenten, med mest magt hos regeringen. Der er valg til parlamentet mindst hvert fjerde år ligesom til det danske folketing. Præsidenten vælges hvert femte år.

De senere år har Polen bevæget sig i en mindre demokratisk retning, og derfor har Europa-Kommissionen kritiseret Polen og truet med at tage landets stemmeret fra det i EU. EU har især kritiseret Polen for nogle ændringer af domstolene som har gjort dem mindre uafhængige af det politiske system.