guden thor
Guden Thor med Thors hammer og gedebukke (skulptur på én af Carlsbergs bygninger).
Foto: Mads Jensen / Scanpix

De nordiske guder (Faktalink light)

cand.mag. Louise Rosengreen, iBureauet/Dagbladet Information. April 2017.
Top image group
guden thor
Guden Thor med Thors hammer og gedebukke (skulptur på én af Carlsbergs bygninger).
Foto: Mads Jensen / Scanpix

Indledning

Odin, Thor og Freja er de mest kendte af de mange guder som vikingerne troede på. Først med kristendommen gik man væk fra den gamle nordiske religion som kaldes asatroen. Den er polyteistisk. Det vil sige at man tror på mere end én gud. I dag er der knap tusind mennesker i Danmark der dyrker asatroen.

 

Artikel type
faktalinklight

Hvem er de nordiske guder?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvem er de nordiske guder?

De nordiske guder har både menneskelige træk og fantastiske evner. De mandlige guder hedder aser, mens kvinderne kaldes asynjer. De mest kendte er:

  • Odin, som er den øverste gud
  • Thor, som er den stærke krigsgud
  • Freja, som er gudinden for frugtbarhed
  • Frej, som også er frugtbarhedsgud. Frej er Frejas søster
  • Frigg, som er den øverste kvindelige. Frigg er gift med Odin
  • Heimdal, som vogter indgangen til Asgård
  • Balder, som er lys og venlige

 

Hvor bor de nordiske guder?

Asgård er de nordiske guders hjem. Det er verdens midte. Den mest kendte bygning i Asgård er Valhal. Det er Odins bolig og samlingssted for alle de døde krigere. Menneskene bor uden for Asgård i Midgård. Længere væk ligger Udgård, hvor jætterne holder til. Jætterne er gudernes modsætning. De er farlige og en trussel mod verdens orden.

Hvem er Odin og Thor og Loke?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvem er Odin og Thor og Loke?

Hvem er Odin?

Odin er den ældste og klogeste gud. Han er både krigsgud og dødsgud. Sammen med sine to brødre skabte han verden. Han kan se alt, og alle andre guder adlyder ham.

Odin har kun ét øje. Det andet øje ligger på bunden af Mimers brønd. Mimer var verdens klogeste mand. Han tog Odins øje til gengæld for, at Odin fik hans visdom. Odins to ravne, Hugin og Munin, flyver hver morgen ud i verden. Når de vender tilbage om aftenen, fortæller de ham om alt, der er sket. Derudover har Odin hesten Sleipner. Den har otte ben og kan flyve ham alle steder hen.

De to byer Odense og Vojens er opkaldt efter Odin, ligesom onsdag er Odins dag.

Hvem er Thor?

Thor er Odins søn. Han er den stærkeste og mest populære af de nordiske guder. Han har et stort, rødt skæg og et hidsigt temperament. Når han spænder sit bælte ind, bliver han dobbelt så stærk. Hans hammer Mjølner rammer alt, hvad han kaster den efter og vender derefter tilbage til hans hånd. Når Thor kører hen over himlen i sin vogn, der bliver trukket af to væddere, og svinger sin hammer, bliver det uvejr. Torden betyder Thors brag, ligesom torsdag er Thors dag.

Hvem er Loke?

Loke er en jætte, men han bor hos guderne i Asgård og opfattes som en af dem, fordi han har blandet blod med Odin. Han er en drillepind, der lyver og snyder guderne. Et eksempel er, da Frigg får alle ting i verden til at love, at de ikke vil skade hendes søn Balder. Det eneste, hun ikke spørger, er en mistelten. Loke finder den og skærer en pil af dens grene. Så lokker han Balders bror, Høder, til at skyde pilen efter Balder, som dør.

Loke har tre børn med jættekvinden Angerboda:

  • Hel, som er dronning over dødsriget. Her kommer alle, der dør af sygdom og allerdom ned
  • Midgårdsormen, som er et kæmpe søuhyre. Den bor i verdenshavene
  • Fenrisulven, som er lænket fast, fordi den er farlig. Ved ragnarok dræber den Odin