børn løber ud i havet
Børn leger i vandet ved Løkken i Nordjylland.
Foto: Mads Jensen / Scanpix

Motion og bevægelse (Faktalink light)

cand.mag. Louise Rosengreen, iBureauet/Dagbladet Information. Januar 2017.
Top image group
børn løber ud i havet
Børn leger i vandet ved Løkken i Nordjylland.
Foto: Mads Jensen / Scanpix

Indledning

Sport, leg og løb er nogle af de mange måder, man kan bevæge sig på. Hvis man bevæger sig meget, bliver man mindre syg, kommer i bedre humør og lærer bedre. Måske lever man endda også længere. Derfor skal man helst bevæge sig mindst en time om dagen. Danske børn motionerer i gennemsnit kun 30 minutter dagligt. Børn i andre lande i Europa er meget bedre til at bevæge sig.

 

 

 

 


 

Artikel type
faktalinklight

Hvad er motion?

Motion kommer fra det latinske ord 'motio', der betyder bevægelse. Motion er, når man bevæger sig regelmæssigt for at holde sin krop sund og rask. Det kan være, at man går i svømmehallen to gange om ugen, eller at man skater i frikvartererne.

Det er vigtigt at bevæge sig for ikke at blive syg. Derfor anbefaler WHO, at børn og unge bevæger sig en time om dagen. WHO er en organisation, som arbejder for sundhed i hele verden. Men de fleste danske børn bevæger sig kun halvt så meget.

Hvorfor skal man bevæge sig?

Forskere har fundet ud af, at børn, der bevæger sig er:

 • gladere
 • sundere
 • mindre trætte om morgenen
 • bedre til at få venner
 • mindre ensomme og mere sikre på sig selv

I Danmark bevæger børn og unge sig mindre end tidligere. Det kan skyldes, at flere børn bliver kørt i skole, og at mange sidder flere timer foran computer og tv om dagen.

Hvad får mennesket til at bevæge sig?

Det er hjernen (http://www.faktalink.dk/titelliste/hjernen-faktalink-light), der gør, at mennesket kan bevæge sig. Den får en eller flere muskler i kroppen til at trække sig sammen. Det lyder nemt, men det er faktisk utroligt indviklet. Derfor kan selv de smarteste robotter have svært ved at efterligne simple bevægelser som at samle et søm op fra gulvet.

Hvis mennesket ikke havde en hjerne, ville vi ikke kunne bevæge os. Det samme gælder for dyr. Der findes et lille dyr, som hedder en søpung. Den har en hjerne, som den bruger for at kunne bevæge sig rundt i vandet. På et tidspunkt slår den sig ned på en sten, og fordi den ikke længere har brug for at bevæge sig, spiser den sin egen hjerne.

Hvilke typer motion dyrker danske børn?

Der er mange forskellige måder at få motion på. I Danmark er de mest populære former for motion for børn mellem 7 og 15 år:

 • fodbold
 • svømning
 • gymnastik
 • løb
 • trampolin
 • løbehjul
 • håndbold
 • styrketræning
 • alle slags dans
 • spejder

De voksnes top tre er styrketræning, løb og at gå ture. Det viser en undersøgelse, der er lavet af Idrættens Analyseinstitut i 2016.

Hvorfor skal børn bevæge sig i skolen?

Det er et krav, at folkeskolens elever skal bevæge sig hver dag. Det står i folkeskoleloven. I lovens paragraf 15 hedder det, at lærerne skal sørge for, at eleverne bevæger sig omtrent 45 minutter om dagen. Målet er, at eleverne bliver sundere og får det bedre med sig selv og hinanden. Man mener også, at elever, der bevæger sig, lærer bedre.

 

Hvornår begyndte man at dyrke motion?

De første mennesker var jægere og samlere. De var derfor nødt til at bevæge sig for at få mad. Det er først inden for de sidste 100 år, at mennesker er begyndt at sidde så meget ned, at motion er blevet nødvendigt. Men gennem tiden har man alligevel dyrket forskellige former for sport. F.eks. var fodbold populært i det meste af Europa i middelalderen.

I slutningen af 1800-tallet gik Danmark fra at være et landbrugsland til at være et industriland. Det betød, at manges arbejde blev mere stillestående. Sådan opstod behovet for motion. F.eks. begyndte folk at dyrke morgengymnastik. I 1927 blev det første afsnit af kaptajn Jespersens ”Morgengymnastikken” sendt i radioen. Jespersen gav lytterne forskellige øvelser, f.eks. at bøje ned i knæene. Hans program kørte i 25 år. I dag er gymnastik og fodbold stadig blandt de mest populære former for motion.

 

Kilder og klip

Hjemmesider

Aktiv Året Rundt vil gøre det sjovt for børn at være sunde. På deres hjemmeside kan du se musikvideoer, der giver gode ideer til sjove måder at bevæge sig på.
DR Skole har lavet et tema om et sygt, fedt liv. Her kan du læse mere om motion, og om hvor meget børn og unge bevæger sig.
https://www.dr.dk/skole/biologi/motion
På EMUs hjemmeside kan du læse mere om motion og bevægelse i skolen.
Sundhedsstyrelsen har lavet et fakta-ark om børn og bevægelse.

Film

Bjørn Christensen fra Dansk Skoleidræt fortæller, hvorfor eleverne skal bevæge sig i skolen.
DR ULTRA NYT har lavet et indslag om, at danske elever ikke bevæger sig nok i skolen.
På hjemmesiden kan du se tv-klip og læse mere om bevægelse.
Gigtforeningen har lavet en lille animationsfilm, der fortæller om menneskets behov for at bevæge sig.