Hvad er #MeToo?
#MeToo – “også mig” – begyndte som en solidaritetsbevægelse og et internetfænomen i oktober 2017, hvor hovedsagelig kvinder delte deres erfaringer med seksuelle krænkelser via sociale medier under hashtagget #MeToo. Siden er det blevet en bevægelse, som har givet genlyd i store dele af verden.
Det hele startede i filmbranchen i Hollywood, hvor en række prominente skuespillere anklagede lige så prominente mandlige kolleger for seksuel chikane og seksuelle overgreb. Kampagnen bredte sig hurtigt fra Hollywood til resten af verden, hvor også almindelige mennesker fandt et forum, hvor de kan fortælle om den sexchikane og de seksuelle krænkelser, de selv har oplevet eller oplevet, at andre har været udsat for.
#MeToo har, først i mediebranchen, men senere også i andre brancher, ført til krav om et opgør med seksuel chikane på især arbejdspladser, og bevægelsen har på den måde medvirket til at flytte debatten fra, om seksuel chikane eksisterer, til, hvordan man kommer den til livs. I Danmark skete det dog først i den såkaldt anden bølge af #MeToo, der blev sparket i gang af tv-vært Sofie Linde, som ved Zulu Comedy Galla i 2020 fortalte om egne oplevelser med seksuelle krænkelser (se kilde 1)