Baggrund

Hvad er #MeToo?

#MeToo – også jeg – er en global bevægelse og et internetfænomen, hvor hovedsageligt kvinder verden over deler og afslører seksuelle krænkelser via sociale medier under hashtagget #MeToo. Hashtagget #MeToo er blevet til en viral kampagne, som har skabt røre i hele verden. Ikke mindst fordi kampagnen startede i Hollywood, hvor en række prominente skuespillerinder anklagede lige så prominente mandlige kolleger for seksuel chikane og seksuelle overgreb. Kampagnen bredte sig hurtigt fra Hollywood til resten af verden, hvor også almindelige mennesker har taget bevægelsen til sig og er kommet med opråb om sexchikane og seksuelle krænkelser.

Hvornår opstod #MeToo?

Selvom #MeToo som internetfænomen er ganske nyt (2017), er udtrykket ’Me Too’ blevet brugt af borgerrettighedsaktivisten Tarana Burke i mere end ti år til at udtrykke solidaritet mellem kvinder, der – ligesom hende selv – har været udsat for sexchikane og seksuelle overgreb: ”Bevægelsen var ikke ment som en viral kampagne eller et hashtag (…) Det, der sker lige nu, er meget kraftfuldt, og jeg støtter de kvinder, som er stået frem. Kraften i at bruge ’Me too’ har altid ligget i, at de to ord kan starte en samtale mellem dem, som det er gået ud over,” udtaler Tarana Burke til det amerikanske magasin Ebony (se kilder), citeret i artiklen ”Her er kvinden, der startede Me Too-bevægelsen for 10 år siden (se kilder). Burke har gennem mange år arbejdet med kvinder, som har været udsat for seksuel chikane og seksuelle overgreb, og er i dag direktør for organisationen Girls for Gender Equilty, der har til formål at støtte piger og kvinder.

Hvordan opstod internetfænomenet #MeToo?

Det var den amerikanske skuespiller Alyssa Milano, der i oktober 2017 startede den virale #MeToo-bølge i kølvandet på, at omkring 40 kvindelige skuespillere stod frem og fortalte, at de var blevet udsat for sexchikane eller seksuelle overgreb af den berømte Hollywood-producent Harvey Weinstein.

På sin Twitterkonto skrev Milano (se kilder) følgende: ”Hvis du er blevet seksuelt chikaneret eller krænket skriv da ’me too’ som svar på dette tweet” med opfordring til, at andre kvinder skulle gøre det samme for at belyse omfanget af seksuelle krænkelser. Blot et døgn senere var hashtagget blevet brugt mere end en halv million gange på Twitter, fremgår det af artiklen “#MeToo: Social media flooded with personal stories of assault” fra CNN (se kilder) og fem millioner gange på Facebook.

#MeToo-bølgen skyllede først ind over Hollywood, hvor blandt andre skuespillerne Kevin Spacey og James Franco, komikeren Louis CK, tv-værten Matt Lauer og den amerikanske præsident Donald Trump blev beskyldt for seksuelle krænkelser eller overgreb.

I december 2017 kårede det amerikanske magasin Times Magazine #MeToo-bevægelsen til at være årets ”person” med fem sortklædte Hollywood-skuespillerinder på forsiden. Og ved Golden Globe-uddelingen 2018 valgte mange skuespillere, både mænd og kvinder, at bære sort tøj for at markere støtte til #MeToo.

I 2018, i kølvandet på #MeToo, opstod en anden bevægelse, Times up. Den er startet af 300 kvinder i Hollywood og fokuserer på, at alle skal have ret til at arbejde uden at blive seksuelt krænket. Bevægelsen har lavet et manifest, der er blevet underskrevet af en lang række prominente mennesker. Der er også lavet en dansk pendant til manifestet, som mange danske filmfolk har underskrevet.