Udbredelse og professionalisering

Hvilket land har det bedste kvindelandshold i fodbold?

USA er den mest vindende nation i OL- og VM-sammenhæng. Hele tre guldmedaljer, en sølvmedalje og tre bronzemedaljer er det blevet til ved de forgangne syv VM-slutrunder. USA har med andre ord vundet medaljer ved samtlige syv verdensmesterskaber, siden det første officielle VM blev afholdt i Beijing i 1991, og hvad OL angår, så har USA vundet guld fire gange, siden kvindefodbold kom på programmet i 1996.

Hvem er verdens bedste kvindelige fodboldspiller?

Brasilianske Marta Vieira da Silva, ”Pelé i skørter” eller bare Marta, er den bedste kvindelige fodboldspiller gennem tiderne. Hun blev af FIFA kåret til verdens bedste kvindelige fodboldspiller i perioden 2006-2010, men hun har rangeret som en af verdens tre bedste spillere i perioden 2004-2014. Med sin sublime teknik, sine skarpe driblinger og sin imponerende fysik har hun drevet gæk med forsvarsspillere og henrykket tilskuere de seneste 17 år. Det er derfor ikke nogen tilfældighed, at Marta også bærer kælenavnet ”The Goat” – greatest of all time. De seneste to sæsoner er det dog amerikaneren Carli Lloyd, der er løbet med den ærefulde titel som verdens bedste kvindelige fodboldspiller.

Hvilken turnering for landshold er den største inden for kvindefodbold?

Verdensmesterskabet er den største turnering i verden. I 1970 vandt Danmark det første uofficielle verdensmesterskab i Italien. Der skulle dog gå 21 år, før det første officielle VM blev afviklet i Kina i 1991. Her dystede 12 hold om retten til at kunne kalde sig de første officielle verdensmestre. Efter en sejr på 2-1 over Norge kunne USA lade sig hylde som verdensmestre foran 63.000 tilskuere på Tianhe Stadium i Guangzhou, fremgår det af FIFA’s hjemmeside (se kilder). Siden har turneringen fået vokseværk. Verdensmesterskabet i Canada 2015 blev således det syvende og hidtil største med 24 deltagende nationer – igen med USA som vinder. Deltagerlandene findes ved, at man på hvert af kontinenterne Afrika, Asien, Europa, Sydamerika, Oceanien og Nordamerika (inkl. Caribien og Mellemamerika) spiller en kvalifikationsturnering til VM. Antallet af VM-pladser, som landene på hvert enkelt kontinent spiller om, varierer dog. For eksempel spiller Europa om otte pladser, mens Oceanien kun har en plads at spille om i kvalifikationen til VM i Frankrig 2019, fremgår det af FIFA’s hjemmeside (se kilder).

Hvad er professionel fodbold?

Man skelner mellem amatører og professionelle fodboldspillere. Professionelle fodboldspillere er kendetegnet ved, at de lever af at spille fodbold. De skriver en tidsbegrænset kontrakt med en klub, som derefter udbetaler løn hver måned. På den måde er fodbold deres arbejde, hvilket medfører en række forpligtelser. Det er de enkelte kontrakter, der afgør, hvad spillerne er forpligtede til, men det drejer sig typisk om, at de skal deltage i al træning, rejser til udlandet og kampe samt eventuelt om, at de ikke må dyrke fritidsaktiviteter, som klubben vurderer, kan være risikable deres helbred. En kontrakt kan således også have betydning for spillernes liv uden for banen.

Hvor meget koster de dyreste kvindelige fodboldspillere i verden?

De fleste kontrakter i kvindefodbold er kortvarige, og det mest almindelige er derfor, at spillere skifter på en fri transfer. Det betyder, at den klub, som spilleren skifter til, ikke skal betale et pengebeløb til spillerens forhenværende klub. Der er dog enkelte tilfælde, hvor klubberne modtager overgangssum. Seneste eksempel i Danmark var i 2017, da Theresa Nielsen skiftede fra Brøndby IF til norske Vålerenga Fotball. Størrelsen på den specifikke overgangssum er dog ikke blevet offentliggjort.

Hvor meget tjener de bedst betalte kvindelige fodboldspillere?

De bedst betalte spillere tjener i omegnen af tre millioner danske kroner om året. Den brasilianske stjerne Marta, som regnes for den bedste spiller gennem tiderne, tjener efter sit skifte i 2017 fra svenske FC Rosengård til amerikanske Orlando Pride 41.000 dollar om året, hvilket svarer til omtrent 3,1 millioner danske kroner.

I maj 2017 så listen over de bedst betalte fodboldspillere og deres årsløn således ud ifølge det internationale nyhedssite Portada-online (se kilde):

1. Marta Viera da Silva, FC Rosengård: 500.000 dollar / 3.100.000 kroner
2.
Alex Morgan, Olympique Lyon: 450.000 dollar / 2.800.000 kroner

3) Abby Wambach, Wester New York Flash: 300.000 dollar / 1.900.000 kroner

4) Sydney Leroux, FC Kansas City: 92.500 dollar / 583.000 kroner

5) Nicole Banecki, SC Freiburg: 90.000 dollar / 567.000 kroner