Hvad er jul?

Man ved ikke helt hvor ordet jul kommer fra, men et godt bud er at ”jul” betød ”fester” i vikingetiden. Julen er en gammel fest som blev holdt om vinteren for at fejre at dagene på denne tid af året blev længere og lysere. I dag er julen en kristen højtid hvor man mindes at Jesus blev født. De fleste mødes med deres familie, spiser julemad, synger, danser om juletræet og giver hinanden gaver.

Hvorfor fejrer danskere juleaften?

Der ikke er nogen der ved helt nøjagtigt hvornår Jesus blev født. Tilbage i 300-tallet begyndte de kristne at fejre Jesus fødsel den 25. december, og i mange lande fejrer man derfor julen den 25. december om morgenen. Men i Danmark og de andre lande i Norden fejrer man jul allerede den 24. december. Det gør man fordi man i gamle dage ikke havde mekaniske ure, så en ny dag begyndte når solen gik ned. Derfor fejrede man allerede jul om aftenen ved solnedgang.

Hvem er julemanden?

Mange har et billede af julemanden som en venlig mand med hvidt skæg og rødt tøj. Der er mange historier om hvor han bor, og hvordan han giver gaver til artige børn. Den julemand, vi kender i dag, er inspireret af den kristne Sankt Nikolaus. Han levede et særligt liv omkring år 300 i det der nu er Tyrkiet. Det fortælles om ham at han engang gav tre poser med guld til tre fattige piger, og nogle tror at traditionen med at give gaver til jul kommer derfra.

Historien om at julemanden bor på Nordpolen, kommer fra ”Julemandens bog”. Det er en børnebog fra 1898 skrevet af Louis Moe. I andre fortællinger bor julemanden i Grønland. Her har han et værksted og sin rensdyrkane.

Hvor kommer juletræet fra?

I 200 år har juletræet været en fast del af den danske jul. De fleste familier, som holder jul, tager et grantræ indenfor. De pynter det med lys, hjerter og flag. Normalt sætter de også en stjerne øverst på træet. Den skal forestille den ledestjerne, som ifølge kirken lyste på himlen over Betlehem, da Jesus blev født.

Det første danske juletræ blev tændt i 1811. Dengang var julegaverne ikke pakket ind. De hang på træets grene eller lå under træet, så man kunne se dem når man gik rundt om træet. Ideen med at tage grønt indenfor, kommer nok fra de gamle romere der tog grene ind som et tegn på lykke.