julepynt
I mange hjem pynter man op til jul.
Foto:Thomas Lekfeldt

Julen (Faktalink light)

cand.mag. Louise Rosengreen, iBureauet/Dagbladet Information, december 2017.
Top image group
julepynt
I mange hjem pynter man op til jul.
Foto:Thomas Lekfeldt

Indledning

Vi kender alle julen, men det er meget forskelligt hvad den tyder for os, og hvordan vi holder den. Nogle kalder den børnenes og hjerternes fest, mens andre synes det er en svær og ensom tid på året. Den holdes om vinteren, og er en blanding af den kristne fejring af at Jesus blev født og en gammel fest for solen. I dag er julen en højtid hvor man ofte mødes med sin familie og spiser, drikker og hygger sig. Men julen er også en tid hvor folk har travlt og bruger mange penge. For eksempel blev der i december 2016 købt ind til julen for mere end 30 milliarder kroner.

 

Artikel type
faktalinklight

Hvad er jul?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvad er jul?

Man ved ikke helt hvor ordet jul kommer fra, men et godt bud er at ”jul” betød ”fester” i vikingetiden. Julen er en gammel fest som blev holdt om vinteren for at fejre at dagene på denne tid af året blev længere og lysere. I dag er julen en kristen højtid hvor man mindes at Jesus blev født. De fleste mødes med deres familie, spiser julemad, synger, danser om juletræet og giver hinanden gaver.

Hvorfor fejrer danskere juleaften?

Der ikke er nogen der ved helt nøjagtigt hvornår Jesus blev født. Tilbage i 300-tallet begyndte de kristne at fejre Jesus fødsel den 25. december, og i mange lande fejrer man derfor julen den 25. december om morgenen. Men i Danmark og de andre lande i Norden fejrer man jul allerede den 24. december. Det gør man fordi man i gamle dage ikke havde mekaniske ure, så en ny dag begyndte når solen gik ned. Derfor fejrede man allerede jul om aftenen ved solnedgang.

Hvem er julemanden?

Mange har et billede af julemanden som en venlig mand med hvidt skæg og rødt tøj. Der er mange historier om hvor han bor, og hvordan han giver gaver til artige børn. Den julemand, vi kender i dag, er inspireret af den kristne Sankt Nikolaus. Han levede et særligt liv omkring år 300 i det der nu er Tyrkiet. Det fortælles om ham at han engang gav tre poser med guld til tre fattige piger, og nogle tror at traditionen med at give gaver til jul kommer derfra.

Historien om at julemanden bor på Nordpolen, kommer fra ”Julemandens bog”. Det er en børnebog fra 1898 skrevet af Louis Moe. I andre fortællinger bor julemanden i Grønland. Her har han et værksted og sin rensdyrkane.

Hvor kommer juletræet fra?

I 200 år har juletræet været en fast del af den danske jul. De fleste familier, som holder jul, tager et grantræ indenfor. De pynter det med lys, hjerter og flag. Normalt sætter de også en stjerne øverst på træet. Den skal forestille den ledestjerne, som ifølge kirken lyste på himlen over Betlehem, da Jesus blev født.

Det første danske juletræ blev tændt i 1811. Dengang var julegaverne ikke pakket ind. De hang på træets grene eller lå under træet, så man kunne se dem når man gik rundt om træet. Ideen med at tage grønt indenfor, kommer nok fra de gamle romere der tog grene ind som et tegn på lykke.

Hvilke traditioner er der til jul?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvilke traditioner er der til jul?

Fra familie til familie kan det være meget forskelligt hvordan man fejrer jul. Men i Danmark er der en del traditioner som de fleste har:

  • give hinanden julegaver
  • bage småkager
  • pynte op med julepynt. Det kan være stjerner, hjerter, gran, kræmmerhuse og kravlenisser
  • holde julefrokoster hvor man spiser og drikker sammen
  • lave en julekalender med små pakker fra 1. december og frem til juleaften
  • hænge en mistelten op, og hvis du står under den, må andre give dig et kys

Hvad er advent?

I Danmark varer selve julen fra lillejuleaften den 23. december til 2. juledag den 26. december. Men allerede fire søndage før jul begynder man at glæde sig og tælle ned til juleaften. Ventetiden kaldes for advent, og den første søndag i advent er også den første dag i det nye kirkeår.

I 1800-tallet begyndte folk at lave adventskranse. De fleste adventskranse er lavet af gran med fire lys i – ét for hver søndag i advent. Men gennem tiden har der også været kranse der var formet som pyramider og kroner.