peterskirken
Peterskirken og Vatikanet i Rom
Foto: Henrik Ploug / Ritzau Scanpix

Italien (Faktalink light)

journalist Malene Fenger-Grøndahl, Bureauet, august 2019.
Top image group
peterskirken
Peterskirken og Vatikanet i Rom
Foto: Henrik Ploug / Ritzau Scanpix

Indledning
Italien er et land i Sydeuropa, som især er kendt som stedet hvor pizza, pasta, is, ballet og opera er opfundet. Italien har en lang historie. Landets hovedstad, Rom, var engang hovedstad i Romerriget. Her er stadig ruiner fra både i Rom og andre steder i Italien. Rom er også kendt som centrum for den katolske kirke som har over en milliard medlemmer på verdensplan.
Italien er et af de mest populære rejsemål både for danskere og mange andre nationaliteter.
Italien er et industriland, der producerer biler og modetøj, men især i den sydlige del af landet er der stadig fattige landbrugsområder, og der er problemer med mafiakriminalitet. Siden 2. Verdenskrig har Italien i gennemsnit fået en ny regering næsten hvert år, og mange italienere er trætte af politikerne og har ikke tillid til dem.

 

Italiens nationalsang ”II Canto degli Italiana” (”Italienernes sang”)
 – med italiensk og engelsk tekst.


 

Artikel type
faktalinklight

Hvad er Italien?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvad er Italien?

Italien (Italia på italiensk) eller Den Italienske Republik (Repubblica Italiana på italiensk) er en republik i det sydlige Europa ved Middelhavet.
Italien dækker et areal på ca. 300.000 km2 fra Alperne i nord til øen Sicilien i syd. Landet har omkring 61 millioner indbyggere og er det fjerdestørste land i EU målt på antallet af indbyggere.

Hvor ligger Italien?

Italien ligger i det sydlige Europa ved Middelhavet. Det har grænse mod Frankrig i vest, Schweiz og Østrig i nord og Slovenien i øst. Desuden er der to bittesmå stater, som ligger inde i Italien, nemlig Vatikanstaten (hovedsæde for Den Katolske Kirke, som ligger midt i Rom) og San Marino, en lille stat der ligger i bjergkæden Appenninerne, mellem Rom og Venedig.


Hvad hedder Italiens hovedstad?

Italiens hovedstad hedder Rom, på italiensk Roma. Rom blev grundlagt for omkring 3.000 år siden og har været hovedstad i Romerriget som blev opkaldt efter byen. I 1861 blev Rom hovedstad i Italien da landet blev samlet af en række småstater. Rom er den største by i Italien målt på antallet af indbyggere. Der bor cirka 2,8 millioner mennesker i selve Rom og over 4 millioner hvis man tæller forstæderne med. Rom ligger langs begge breder af floden Tiberen, og dele af byen er bygget på højdedrag på op til 139 meter. Inde i Rom ligger Vatikanstaten som er hovedsæde for Den Katolske Kirke og verdens mindste stat. Hvert år kommer mange millioner turister og pilgrimme til Rom.

Hvad har præget Italiens historie?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvad har præget Italiens historie?

Den italienske halvø var allerede for flere tusinde år siden hjemsted for store imperier, først etruskerne fra 900-500 f.Kr. og så romerne fra 350 f.kr.-500 e.Kr. Samtidig med etruskerne grundlagde grækerne også en række kolonier i det sydlige italienske fastland og på den store ø Sicilien. Efter Romerrigets fald blev halvøen besat og plyndret i flere omgange, og først i 1861 blev hele det område, der i dag kendes som Italien, samlet til en stat. I mellemtiden – fra 1300-tallet og op gennem middelalderen og renæssancen – voksede flere betydningsfulde bystater frem, bl.a. Firenze og Venedig. De blev rige på handel, adel og købmænd byggede paladser og palæer, og der blev opført prægtige kirker. Kulturen blomstrede, og der boede mange store kunstnere og videnskabsfolk i de vigtige italienske byer.
Italien blev samlet til en stat i 1861, og italienerne begyndte a anlægge kolonier i Østafrika.
Italien var også aktiv deltager i både 1. og 2. Verdenskrig, og op til 2. Verdenskrig var Italiens fascistiske diktator Mussolini en vigtig inspirationskilde for den nazistiske diktator Adolf Hitler.
Efter 2. Verdenskrig var Italien blandt de lande der var med til at grundlægge EU. I 1950’erne og 60’erne voksede industrien i Italien kraftigt med blandt andet produktion af Fiat-biler. I 1970’erne var der store konflikter mellem politiske grupper på den yderste venstre- og højrefløj, og landet var plaget af politiske terrorhandlinger.

 

Animeret fortælling om Italiens historie.

 

Hvordan regeres Italien?

Italien er en parlamentarisk republik med en præsident der vælges for syv år ad gangen. Præsidenten udpeger premierministeren som leder regeringen. Den lovgivende magt ligger i et parlament med to kamre med henholdsvis 315 og 630 medlemmer. Italien er opdelt i 20 regioner som har forholdsvis høj grad af selvbestemmelse, f.eks. over sektorer som uddannelse og kultur.
 

Italiensk valg: Hvad har fodbold og politik tilfælles? DR Nyheder, 2018.