peterskirken
Peterskirken og Vatikanet i Rom
Foto: Henrik Ploug / Ritzau Scanpix

Italien (Faktalink light)

journalist Malene Fenger-Grøndahl, Bureauet, august 2019.
Top image group
peterskirken
Peterskirken og Vatikanet i Rom
Foto: Henrik Ploug / Ritzau Scanpix

Indledning
Italien er et land i Sydeuropa, som især er kendt som stedet hvor pizza, pasta, is, ballet og opera er opfundet. Italien har en lang historie. Landets hovedstad, Rom, var engang hovedstad i Romerriget. Her er stadig ruiner fra både i Rom og andre steder i Italien. Rom er også kendt som centrum for den katolske kirke som har over en milliard medlemmer på verdensplan.
Italien er et af de mest populære rejsemål både for danskere og mange andre nationaliteter.
Italien er et industriland, der producerer biler og modetøj, men især i den sydlige del af landet er der stadig fattige landbrugsområder, og der er problemer med mafiakriminalitet. Siden 2. Verdenskrig har Italien i gennemsnit fået en ny regering næsten hvert år, og mange italienere er trætte af politikerne og har ikke tillid til dem.

 

Italiens nationalsang ”II Canto degli Italiana” (”Italienernes sang”)
 – med italiensk og engelsk tekst.


 

Artikel type
faktalinklight

Hvad er Italien?

Italien (Italia på italiensk) eller Den Italienske Republik (Repubblica Italiana på italiensk) er en republik i det sydlige Europa ved Middelhavet.
Italien dækker et areal på ca. 300.000 km2 fra Alperne i nord til øen Sicilien i syd. Landet har omkring 61 millioner indbyggere og er det fjerdestørste land i EU målt på antallet af indbyggere.

Hvor ligger Italien?

Italien ligger i det sydlige Europa ved Middelhavet. Det har grænse mod Frankrig i vest, Schweiz og Østrig i nord og Slovenien i øst. Desuden er der to bittesmå stater, som ligger inde i Italien, nemlig Vatikanstaten (hovedsæde for Den Katolske Kirke, som ligger midt i Rom) og San Marino, en lille stat der ligger i bjergkæden Appenninerne, mellem Rom og Venedig.


Hvad hedder Italiens hovedstad?

Italiens hovedstad hedder Rom, på italiensk Roma. Rom blev grundlagt for omkring 3.000 år siden og har været hovedstad i Romerriget som blev opkaldt efter byen. I 1861 blev Rom hovedstad i Italien da landet blev samlet af en række småstater. Rom er den største by i Italien målt på antallet af indbyggere. Der bor cirka 2,8 millioner mennesker i selve Rom og over 4 millioner hvis man tæller forstæderne med. Rom ligger langs begge breder af floden Tiberen, og dele af byen er bygget på højdedrag på op til 139 meter. Inde i Rom ligger Vatikanstaten som er hovedsæde for Den Katolske Kirke og verdens mindste stat. Hvert år kommer mange millioner turister og pilgrimme til Rom.

Hvad har præget Italiens historie?

Den italienske halvø var allerede for flere tusinde år siden hjemsted for store imperier, først etruskerne fra 900-500 f.Kr. og så romerne fra 350 f.kr.-500 e.Kr. Samtidig med etruskerne grundlagde grækerne også en række kolonier i det sydlige italienske fastland og på den store ø Sicilien. Efter Romerrigets fald blev halvøen besat og plyndret i flere omgange, og først i 1861 blev hele det område, der i dag kendes som Italien, samlet til en stat. I mellemtiden – fra 1300-tallet og op gennem middelalderen og renæssancen – voksede flere betydningsfulde bystater frem, bl.a. Firenze og Venedig. De blev rige på handel, adel og købmænd byggede paladser og palæer, og der blev opført prægtige kirker. Kulturen blomstrede, og der boede mange store kunstnere og videnskabsfolk i de vigtige italienske byer.
Italien blev samlet til en stat i 1861, og italienerne begyndte a anlægge kolonier i Østafrika.
Italien var også aktiv deltager i både 1. og 2. Verdenskrig, og op til 2. Verdenskrig var Italiens fascistiske diktator Mussolini en vigtig inspirationskilde for den nazistiske diktator Adolf Hitler.
Efter 2. Verdenskrig var Italien blandt de lande der var med til at grundlægge EU. I 1950’erne og 60’erne voksede industrien i Italien kraftigt med blandt andet produktion af Fiat-biler. I 1970’erne var der store konflikter mellem politiske grupper på den yderste venstre- og højrefløj, og landet var plaget af politiske terrorhandlinger.

 

Animeret fortælling om Italiens historie.

 

Hvordan regeres Italien?

Italien er en parlamentarisk republik med en præsident der vælges for syv år ad gangen. Præsidenten udpeger premierministeren som leder regeringen. Den lovgivende magt ligger i et parlament med to kamre med henholdsvis 315 og 630 medlemmer. Italien er opdelt i 20 regioner som har forholdsvis høj grad af selvbestemmelse, f.eks. over sektorer som uddannelse og kultur.
 

Italiensk valg: Hvad har fodbold og politik tilfælles? DR Nyheder, 2018.

Hvad er særligt for Italiens geografi og landskab?

Italien strækker sig fra Alperne i midten af Europa til ud i Middelhavet med de to øer Sardinien og Sicilien. På grund af sin form kaldes landet ’Støvlelandet’, på italiensk ’lo Stivale’.
Udover Alperne i nord er der en anden stor bjergkæde, Appenninerne længere mod syd. Mellem bjergkæderne ligger Po-sletten som er meget frugtbar med god landbrugsjord. En tredjedel af Italien består af bjerge, under en fjerdedel af lavland.
De nordlige dele af Italien har kolde, fugtige vintre og ret varme somre. Mod syd er det varmere og tørrere året rundt.

Italiens højeste punkt, som landet deler med Frankrig, er Mont Blanc (4.810 m.o.h.) i Alperne. Den længste flod er Po, der er 652 km lang, og den største sø er Gardasøen, som er næsten 370 km2, og er et populært sted for badeferie. Den største ø er Sicilien som er næsten 26.000 km2.

Mange steder, hvor der før var små landbrug, er der i dag skovbrug, og mange italienere er flyttet fra bjergegne og land ind til byerne. Der dyrkes dog stadig bl.a. frugt, solsikker, majs, tobak, ris, korn, oliven og vin i Italien, og mod syd dyrkes der citrusfrugter.
I bjergene lever bl.a. murmeldyr, ørne, bjørne, ulve og vildsvin.

Hvilke sprog, religioner og etniske grupper er der i Italien?

Italiensk er hovedsprog i Italien. Men derudover tales cirka 15 andre sprog fordelt på omkring 5 % af befolkningen. Det største sprog udover italiensk er sardisk, der tales af omkring 1,5 millioner mennesker der stort set alle bor på øen Sardinien. På det nordlige Sardinien tales desuden korsikansk. I Alto Adige i det sydlige Tyrol har over halvdelen af befolkningen tysk som hovedsprog. I regionen Valle d’Aosta taler mange franko-provencalsk. Andre mindretalssprog er albansk, slovensk, kroatisk, græsk og catalansk.
Der er over to millioner indvandrere i Italien fra blandt andet Marokko, Albanien og Rumænien. Dertil kommer flere hundrede tusinde indvandrere som opholder sig i Italien uden at være registreret af myndighederne. Mange er kommet som flygtninge efter krigene på Balkan i 1990erne, og siden er der kommet mange fra Sudan og Eritrea. Hvert år rejser tusindvis af migranter over Middelhavet for at komme til Italien og måske videre op i Europa. Mange indvandrere uden papirer arbejder til lav løn i landbrug og industri.
Langt de fleste italienere er kristne og tilhører den katolske kirke. Derudover er der omkring 2-5 % muslimer og omkring 10 %, som tilhører andre trossamfund, eller ikke bekender sig til nogen religion.

Hvad kendetegner Italiens økonomi og samfundsforhold?

Den katolske kirke har tidligere haft stor indflydelse på italiensk politik og samfundsliv. Kirkens indflydelse er blevet mindre siden 1970’erne, men kirken er stadig den institution i samfundet som flest italienere har tillid til. Mange italienere har til gengæld ikke tillid til politikerne, blandt andet fordi der har været flere store skandaler om korruption i italiensk politik. Desuden har Italien siden 2. Verdenskrig haft over 60 forskellige regeringer.
Italien er et af verdens førende industrilande. Landet har verdens niendestørste økonomi – og den fjerdestørste i EU efter Tyskland, Storbritannien og Frankrig.
Der er store forskelle på syd og nord. I syd er der højere arbejdsløshed og mindre industri end i nord. I syd er der store problemer med mafiakriminalitet.

Italien handler især med Tyskland og Frankrig og andre europæiske lande, men også med USA og Australien. Italien producerer mange biler og er også kendt for at producere dele til flyindustri samt våben.
Italien tjener også mange penge på de over 40 millioner turister der hvert år besøger landet.
Familien betyder meget i Italien, og mange unge bliver boende hjemme til de er oppe i 30’erne på grund af arbejdsløshed og høje boligpriser. Det er stadig almindeligt at kvinder går hjemme og tager sig af hjem og børn. Italienske kvinder føder dog ikke ret mange børn, og det betyder at Italien sammen med Japan er det land i verden hvor den største andel af befolkningen er over 59 år, nemlig hele 25 %.

Hvilke vigtige nationale symboler har Italien?

Italien er kendt for byer som Rom, Venedig, Firenze og Milano. Rom er kendt for sine bygningsværker fra antikken, mens Venedig og Firenze er kendt for paladser, kirker og andre bygninger og kunstværker fra renæssancen og barokken. Milano er især kendt for sine modehuse, bl.a. Versace, Prada, Armani og Dolce & Gabbana.

Italien er også kendt som hjemsted for opera og for det sted, hvor balletten blev opfundet.
Desuden er Italien kendt som det land, hvor pasta, pizza og is er opfundet.

Fodbold er en meget populær sport i Italien, og det italienske fodboldlandshold har vundet VM fire gange.

Kilder og klip

Globalis.dk er et interaktivt verdenskort og digitalt opslagsværk med fakta om en række lande.
Det danske udenrigsministeriums hjemmeside om Italien.
Det danske udenrigsministeriums landefakta om Italien.
Webmagasin med artikler om italiensk politik, kultur, turisme m.m. – redigeres af dansk journalist bosat i Milano.

Filmstriben

Det er højsommer, og den 12-årige Gelsomina bor sammen med sin italienske mor, sin tyske far, sine søstre og den permanente gæst, Cocò, på et afsides og faldefærdigt husmandssted i Norditalien.
Vi følger 14-årige Pio der er på kanten til voksenlivet. Pio bor i en roma-ghetto med hele sin store familie, og han har meget travlt med at blive voksen og få respekt.
En utrolig smuk, menneskelig og sjov historie om en lille italiensk bybiografs opgang og fald. Vandt en Oscar i 1990 for Bedste udenlandske film.