Hvad er særligt for Islands geografi og landskab?

Island ligger på en undersøisk bjergkæde, som løber langs Atlanterhavets havbund. Bjergkæden ligger mellem to kontinentalplader, som langsomt bevæger sig fra hinanden. Det betyder, at Island har flere aktive vulkaner. Aktiviteten i undergrunden har også skabt mange varme kilder og gejsere. Det islandske landskab er præget af store lavaområder, fjorde og strande med sort sand og mange gletsjere. Omkring 10% af landet består af gletsjere, bl.a. Europas største, Vatnajökull.

Højlandet på midten af øen er barsk og ubeboeligt, så de fleste byer ligger langs kysten. Tidligere boede islændingene meget spredt rundt langs hele kysten, hvor der var gode muligheder for at dyrke landbrug og fiske. Kun omkring 1% af arealet kan bruges til at dyrke landbrug. I de seneste årtier er mange islændinge flyttet til Reykjavik og omegn, og i dag er Island et af de lande i verden, hvor den største andel af befolkningen bor i byer.

Det højeste punkt på Island er Hvannadalshnúkur med toppen 2.110 meter over havet.

De mange varme kilder forsyner islændingene med billig opvarmning, og mange elve (floder) bruges til at lave billig elektricitet.

Island ligger lige syd for polarcirklen, og om vinteren er solen kun på himlen i få timer; midt på sommeren er det til gengæld lyst over 20 timer i døgnet.

På grund af Golfstrømmen er klimaet forholdsvis mildt. Men somrene er køligere end i Danmark og vintrene som regel koldere. Vejret kan skifte mange gange om dagen, og det blæser og stormer ofte.

 

YouTube-journalisten Rasmus Brohave er på Island og besøger bl.a. en grotte.