islandske heste
Islandske heste.
Foto: Johner Images / Ritzau Scanpix

Island (Faktalink light)

journalist Malene Fenger-Grøndahl, Bureauet, maj 2019.
Top image group
islandske heste
Islandske heste.
Foto: Johner Images / Ritzau Scanpix

Indledning
Island er en ø og en selvstændig republik der ligger i den nordlige del af Atlanterhavet. Islands nærmeste naboer er Grønland og Færøerne. Island er historisk, økonomisk og politisk tæt knyttet til Danmark, Norge og Sverige og til resten af Europa. Mange islændinge studerer i udlandet, især i Skandinavien og USA, og Island handler meget med bl.a. Tyskland, Storbritannien, USA og Danmark.

Island er berømt for sin natur med vulkaner, gletsjere og gejsere og for en særlig hesterace, den islandske hest. Island er også berømt for sine næsten 1000 år gamle beretninger, sagaerne. Islændingene går meget op i at bevare det islandske sprog, som er tæt på det sprog, man talte i hele Norden for 1000 år siden.

Selv om Island først blev beboet for omkring 1100 år siden da munke fra Irland og siden vikinger fra Norge, bosatte sig på øen, har Island verdens ældste parlament, Altinget. I 1980 var Island det første land i verden der fik en kvindelig præsident.
 

 

https://www.globalis.dk/var/globalis/storage/images/_aliases/country_flag/6/1/3/5/55316-41-dan-DK/b98a0374913c73155deb0e5ed9603d2e_dan-DK_55316.gif


 

Islands nationalsang, Lofsöngur (Lovsangen). Med islandsk og engelsk tekst.


 

Artikel type
faktalinklight

Hvad er Island?

Island er en ø og en demokratisk republik med et areal på 103.000 km2, omtrent 2½ gange så stor som Danmark. Landet har næsten 350.000 indbyggere mod 200.000 for 40 år siden, men er stadig det tyndest befolkede land i Europa.

Hvor ligger Island?

Island ligger i Nordatlanten. De nærmeste lande er Grønland og Færøerne. Der er 287 km til det nærmeste sted på Grønland og 420 km til Færøerne. Skotland ligger ca. 800 km fra Island, Norge 970 km væk og Danmark over 2.100 km væk.


Hvad hedder Islands hovedstad?

Islands hovedstad hedder Reykjavik. Den ligger i den sydvestlige del af øen ud til vandet. Over halvdelen af landets indbyggere bor i Reykjavik og omegn. Det siges at den første norske viking, der bosatte sig på Island i slutningen af 800-tallet, bosatte sig der hvor Reykjavik ligger i dag.

Hvad har præget Islands historie?

Island var det sidste land i Europa der blev beboet. Man mener at der kom nogle få irske munke til øen i 800-tallet, og i slutningen af samme århundrede kom nordboer fra det vestlige Norge. De norske bosættere var en del af den bølge af vikinger der rejste mod vest – nogle nåede så langt som til Grønland og den nordamerikanske kyst.

Bosætterne, der kom til Island, begyndte hurtigt at dyrke den lille smule af jorden på Island som var til at drive landbrug på. Omkring år 930 oprettedes et parlament, Altinget, i det sydvestlige Island hvor indbyggerne mødtes to uger hver sommer for at vedtage love og afholde retssager. Derfor siger man at Island har verdens ældste parlament.

Omkring år 1000 kom kristendommen til Island.

I 1262 blev Island en del af Norge. I slutningen af 1400-tallet blev Norge – og dermed også Island – en del af Kalmarunionen, som var en union mellem kongerigerne Danmark, Norge og Sverige.

1700-tallet blev en hård periode i Islands historie. Mellem en fjerdedel og en tredjedel af befolkningen døde under en koppepidemi i begyndelsen af århundredet, og i 1780erne døde omkring en fjerdedel af befolkningen efter et voldsomt vulkanudbrud, hungersnød og endnu en koppepidemi. I 1800-tallet blev klimaet koldere, og i slutningen af århundredet udvandrede mange islændinge til USA og Canada.

I samme periode voksede et ønske frem blandt islændingene om at blive uafhængige, og i 1918 lykkedes det endelig at blive et selvstændigt land.

2. Verdenskrig fik stor betydning for Island. Fordi Island lå mellem USA og Europa, ville USA og de europæiske lande, som kæmpede mod Nazi-Tyskland, sikre sig at Island ikke blev besat af Tyskland. Derfor besatte den britiske hær øen i maj 1940. Året efter underskrev Island en aftale med USA om at amerikanske styrker skulle forsvare Island under krigen. I 1944 blev Island igen uafhængigt og blev en selvstændig republik. Der blev dog ved med at være amerikanske tropper på en luftbase på øen helt frem til 2006.

Hvordan regeres Island?

Island er en republik med en præsident som vælges direkte af folket hvert fjerde år. Præsidenten har dog ikke ret meget politisk magt og blandet sig normalt ikke i partipolitik.

Altinget (på islandsk Alþingi) svarer til det danske folketing og er landets øverste myndighed. Det har 63 medlemmer som vælges hvert fjerde år.

Island er ikke medlem af EU, men deltager i det europæiske økonomiske samarbejde. I 2009 besluttede et lille flertal i Altinget at Island skulle søge om EU-medlemskab. Men den nye regering, der kom til i 2013, besluttede at sætte forhandlingerne med EU på pause. Island er altså ikke medlem af EU, men har været medlem af Nato siden 1949.

Hvad er særligt for Islands geografi og landskab?

Island ligger på en undersøisk bjergkæde, som løber langs Atlanterhavets havbund. Bjergkæden ligger mellem to kontinentalplader, som langsomt bevæger sig fra hinanden. Det betyder, at Island har flere aktive vulkaner. Aktiviteten i undergrunden har også skabt mange varme kilder og gejsere. Det islandske landskab er præget af store lavaområder, fjorde og strande med sort sand og mange gletsjere. Omkring 10% af landet består af gletsjere, bl.a. Europas største, Vatnajökull.

Højlandet på midten af øen er barsk og ubeboeligt, så de fleste byer ligger langs kysten. Tidligere boede islændingene meget spredt rundt langs hele kysten, hvor der var gode muligheder for at dyrke landbrug og fiske. Kun omkring 1% af arealet kan bruges til at dyrke landbrug. I de seneste årtier er mange islændinge flyttet til Reykjavik og omegn, og i dag er Island et af de lande i verden, hvor den største andel af befolkningen bor i byer.

Det højeste punkt på Island er Hvannadalshnúkur med toppen 2.110 meter over havet.

De mange varme kilder forsyner islændingene med billig opvarmning, og mange elve (floder) bruges til at lave billig elektricitet.

Island ligger lige syd for polarcirklen, og om vinteren er solen kun på himlen i få timer; midt på sommeren er det til gengæld lyst over 20 timer i døgnet.

På grund af Golfstrømmen er klimaet forholdsvis mildt. Men somrene er køligere end i Danmark og vintrene som regel koldere. Vejret kan skifte mange gange om dagen, og det blæser og stormer ofte.

 

YouTube-journalisten Rasmus Brohave er på Island og besøger bl.a. en grotte.

 

Hvilke sprog, religioner og etniske grupper er der i Island?

Islandsk er det officielle sprog i Island. Det er et nordgermansk sprog der stammer fra oldnordisk. Det er det sprog der blev talt i hele Norden for 1000 år siden. En islænding kan faktisk uden store problemer forstå oldnordiske tekster fra 1200-tallet. Islandsk har nemlig forandret sig meget langsommere end svensk, norsk og dansk. Det skyldes især at Island er en ø som har været isoleret langt op i historien. Islandsk har også et indviklet bøjningssystem som gør det sværere at tage låneord fra andre sprog ind. Desuden har islandske politikere bestemt at man skal forsøge at finde på nye islandske ord i stedet for at tage låneord fra for eksempel engelsk ind. Man kan blandt andet lave nye ord af gamle islandske ord som sættes sammen. Her er nogle eksempler: World Wide Web, www, hedder veraldarvefurinn; direkte oversat betyder det noget i retning af ’verdens-væven’. Computer hedder tölva, sat sammen af völva og töl, som betyder noget i retning af ’spåkvinde’ og ’tal’.

Indtil 1999 lærte alle islandske børn dansk i skolen som første fremmedsprog. Fra 1999 blev det i stedet engelsk der kom ind som første fremmedsprog. Men alle islandske børn skal dog stadig lære dansk, norsk eller svensk som andet fremmedsprog.

Langt de fleste indbyggere i Island har islandsk som modersmål, og 98 % er islandske statsborgere. Omkring 10% har en anden baggrund end islandsk. Det er især polakker, danskere, nordmænd, amerikanere, englændere og tyskere.

Over tre fjerdedele af islændingene er medlem af den islandske folkekirke. Den er luthersk-evangelisk ligesom den danske folkekirke. Derudover tilhører omkring 10% andre kristne kirkesamfund eller andre religioner.

 

Nordiske språk – islandsk. Norden i Skolens film om islandsk sprog. Med danske undertekster.

 

Hvad kendetegner Islands økonomi og samfundsforhold?

Island er ligesom de skandinaviske lande et velfærdssamfund. Der er gratis uddannelse, et godt sundhedsvæsen, og alle er sikret hjælp hvis de bliver arbejdsløse. Den gennemsnitlige levealder er en af de højeste i verden.

Island er også kendt som et land med en høj grad af ligestilling mellem mænd og kvinder. I 1980 fik Island som det første land i verden en kvindelig præsident.

Indtil finanskrisen i 2008 var Island et af verdens rigeste lande. Under finanskrisen krakkede landets tre største banker. Mange firmaer måtte lukke, og arbejdsløsheden steg på kort tid fra 2,5% til over 10%. Island måtte låne penge fra de nordiske lande og Den Internationale Valutafond.

Siden er arbejdsløsheden faldet igen, og Island er begyndt at tjene mange penge på bioteknologi, software og turisme. Island eksporterer også meget aluminium. Fisk og fiskeriprodukter er dog stadig det Island tjener flest penge på. Til gengæld tjener Island ikke længere så mange penge på uldindustrien med de berømte islandske sweatre. Tidligere blev der opdrættet mange får, men nu opdrætter mange landmænd i stedet svin og fjerkræ eller dyrker byg og havre. Mange dyrker også agurker, tomater og peberfrugter i drivhuse der bliver opvarmet ved hjælp af varmt vand fra undergrunden.
Island handler især med Tyskland, Storbritannien, Holland, USA og Danmark.

Hvilke vigtige nationale symboler har Island?

Island er berømt for sin vilde natur med vulkaner, gletsjere, varme kilder og gejsere og for den islandske hest, en hesterace som stammer fra de heste vikingerne bragte med sig til øen for mere end 1100 år siden.

Island er også berømt for sine sagaer der blev nedskrevet i 1200-tallet. Lige siden har der været en stærk tradition for at fortælle, også mundtligt, og ofte på rim. Der har været og er en række verdensberømte islandske forfattere, bl.a. Halldór Laxness som fik Nobelprisen i litteratur i 1955.

Inden for musik er Island blandt andet berømt for sangerinden Björk og artrock-bandet Sigur Rós.

 

Musikvideo med Björk.

 

Musikvideo med den islandske rockgruppe Sigur Rós.

 

Islandske forfattere, musikere og billedkunstnere er ofte inspireret af den islandske natur, og mange islandske billedkunstnere maler landskabsmalerier. Den islandsk-danske kunstner Olafur Eliasson, som er født i Danmark af islandske forældre og har boet i begge lande, er verdensberømt for sin kunst. Han eksperimenterer med video, installationer og digital teknologi, ofte inspireret af lys og farver i naturen.

Mange islandske designere brugere naturmaterialer og forsøger at lave bæredygtige produkter, og islandske kokke bruger som regel mest lokale råvarer, lammekød og fisk. Island er også berømt for skyr, en form for yoghurt med et højt indhold af protein.
Nationalsporten i Island er håndbold. I 2008 vandt det islandske herrelandshold sølv ved OL i håndbold. Fodbold er blevet mere populært på Island, og der er blevet bygget mange indendørs baner, så man kan spille fodbold året rundt. I 2016 var herrelandsholdet med ved EM i fodbold i Frankrig. Det var første gang, Island var med til en international slutrunde i fodbold. I 2018 var Island med til VM i fodbold i Rusland. Det var det mindste land målt på indbyggertal der havde været med ved en VM-slutrunde nogensinde.

 

De islandske fans og fodboldspillere har et helt særligt kampråb, som kan høres her.

Kilder og klip

Hjemmesider og opslagsværker

Globalis.dk er et interaktivt verdenskort og digitalt opslagsværk med fakta om en række lande.
Skal promovere Island i udlandet. På engelsk.

Filmstriben

En afsides fiskerlandsby i Island. Teenagedrengene Thor og Christian oplever en turbulent sommer. Én forsøger at vinde en piges hjerte, mens den anden opdager nye følelser over for sin bedste ven.
16-årige Ari skal flytte tilbage til sin barndomsby og en far han ikke har set i 6 år. Far og søn har fået en ny chance for at lære hinanden at kende, men Aris far har mere end almindeligt svært ved at lægge sit ungkarleliv, bajerne, festerne og damebekendtskaberne på hylden.
En gruppe unge hænger ud i den lyse sommernat. En af drengene er interesseret i en af pigerne. Han er genert, men hans ven tager dem med til en privat fest, og pludselig bliver de sendt ud på en barsk rejse fra barndom til voksenverdenen.