Hvad er Irland?

Irland, Eire på irsk, kaldes også Den Irske Republik (Poblacht na hÉireann). Det er et land i det nordvestlige Europa. Irland omfatter størstedelen af øen Irland der er delt mellem Republikken Irland og Nordirland. Republikken Irland har cirka 4,8 millioner indbyggere og et areal på ca. 68.000 km2.

Hvor ligger Irland?

Irland ligger på den største af De Britiske Øer vest for England. Irland er afgrænset mod øst af Det Irske Hav og mod vest af Atlanterhavet. Den Irske Republik dækker 84 % af øen Irland, mens øens nordligste del udgøres af Nordirland, en selvstyrende del af Det Forenede Kongerige (United Kingdom).

Hvad hedder Irlands hovedstad?

Irlands hovedstad, Dublin, ligger på østkysten af øen. Den er Irlands største by med omkring 1 million indbyggere, hvoraf halvdelen bor i selve Dublin City, mens resten bor i forstæder.

Dublin blev grundlagt af vikinger i 800-tallet og har været den vigtigste by i Irland siden middelalderen. I 1171 indtog normannerne byen og byggede borgen Dublin Castle, som blev symbol på englændernes styre. Da Den Irske Fristat blev oprettet i 1922 blev Dublin hovedstad.

Floden Liffey deler byen i en sydlig del, hvor især de rige har boet, og en nordlig del, hvor især arbejderklassen har boet. Denne opdeling er dog ikke længere så tydelig.

Over 10 % af Dublins indbyggere er indvandrere fra især Storbritannien, Polen, Rusland og Litauen, men også fra lande som Kina, Nigeria, Brasilien, Australien og New Zealand.

Dublin er kendt for landets ældste universitet Trinity College. På et museum på universitetet er det ældste europæiske bogmaleri fra 600-tallet og de berømte Book of Kells – en smukt illumineret udgave af Nye Testamente fra 800-tallet.

Dublin er også kendt for sine mange pubber.
Flere nobelpristagere i litteratur stammer fra Dublin, og den irske forfatter James Joyces meget berømte værker ”Ulysses” og ”Dublinfolk” foregår i Dublin.