gavlmaleri
Den politiske krise i Storbritannien om Brexit har skabt debat om en eventuel hård grænse mellem Irland og Nordirland. Gavlmaleri af kostskoleelever i Londonderry.
Foto: Finn Frandsen / Ritzau Scanpix

Irland (Faktalink light)

journalist Malene Fenger-Grøndahl, Bureauet, september 2019.
Top image group
gavlmaleri
Den politiske krise i Storbritannien om Brexit har skabt debat om en eventuel hård grænse mellem Irland og Nordirland. Gavlmaleri af kostskoleelever i Londonderry.
Foto: Finn Frandsen / Ritzau Scanpix

Indledning
Irland er kendt som Den Grønne Ø, fordi den har et regnfuldt klima og er fyldt med græsgange med store flokke af år. Selve staten Irland udgøres af størstedelen af øen, mens staten Nordirland udgør den sidste del. Irland og Nordirland blev delt i 1921 da Den Irske Fristat blev oprettet. Det skete efter mange hundrede års engelsk dominans. Den engelske dominans har betyder at de fleste irere i dag taler engelsk som førstesprog, men en lille gruppe taler stadig irsk, et gælisk sprog.

I 1800-tallet blev Irland ramt af kartoffelpest og hungersnød, og mange irere udvandrede, især til USA. Der lever mange millioner med irske rødder i USA, Australien og mange andre lande, og irsk musik har også spredt sig over hele verden. Irland er desuden kendt for whisky, øl og nogle særlige sportsgrene, som stort set kun dyrkes i Irland.                                                                                                                     

 

Den irske nationalsang ”The Soldier's Song”/”Amhrán na bhFiann” (gælisk/irsk).

Artikel type
faktalinklight

Hvad er Irland?

Irland, Eire på irsk, kaldes også Den Irske Republik (Poblacht na hÉireann). Det er et land i det nordvestlige Europa. Irland omfatter størstedelen af øen Irland der er delt mellem Republikken Irland og Nordirland. Republikken Irland har cirka 4,8 millioner indbyggere og et areal på ca. 68.000 km2.


Hvor ligger Irland?

Irland ligger på den største af De Britiske Øer vest for England. Irland er afgrænset mod øst af Det Irske Hav og mod vest af Atlanterhavet. Den Irske Republik dækker 84 % af øen Irland, mens øens nordligste del udgøres af Nordirland, en selvstyrende del af Det Forenede Kongerige (United Kingdom).
 

 

Hvad hedder Irlands hovedstad?

Irlands hovedstad, Dublin, ligger på østkysten af øen. Den er Irlands største by med omkring 1 million indbyggere, hvoraf halvdelen bor i selve Dublin City, mens resten bor i forstæder.

Dublin blev grundlagt af vikinger i 800-tallet og har været den vigtigste by i Irland siden middelalderen. I 1171 indtog normannerne byen og byggede borgen Dublin Castle, som blev symbol på englændernes styre. Da Den Irske Fristat blev oprettet i 1922 blev Dublin hovedstad.

Floden Liffey deler byen i en sydlig del, hvor især de rige har boet, og en nordlig del, hvor især arbejderklassen har boet. Denne opdeling er dog ikke længere så tydelig.

Over 10 % af Dublins indbyggere er indvandrere fra især Storbritannien, Polen, Rusland og Litauen, men også fra lande som Kina, Nigeria, Brasilien, Australien og New Zealand.

Dublin er kendt for landets ældste universitet Trinity College. På et museum på universitetet er det ældste europæiske bogmaleri fra 600-tallet og de berømte Book of Kells – en smukt illumineret udgave af Nye Testamente fra 800-tallet.

Dublin er også kendt for sine mange pubber.
Flere nobelpristagere i litteratur stammer fra Dublin, og den irske forfatter James Joyces meget berømte værker ”Ulysses” og ”Dublinfolk” foregår i Dublin.

Hvad har præget Irlands historie?

Irlands historie er præget af keltisk kultur. Kelterne var et folkeslag der bosatte sig i centrale og vestlige dele af Europa i løbet af jernalderen. I dag er der befolkninger, der opfatter sig som keltiske, i bl.a. Irland, Skotland, Wales og dele af Frankrig.

Kelterne i Irland blev kristne i løbet af 400-tallet, ifølge af missionæren Skt. Patrick. Derfor er Skt. Patrick Irlands nationalhelgen. Siden blev der bygget masser af kirke og klostre.

Omkring år 800 e.Kr. invaderede nordiske vikinger Irland. De norske konger blev i Irland frem til den engelske invasion i 1100-tallet. Herefter blev Irland regeret af briterne frem til 1920. Irerne gjorde flere gange oprør, og der var perioder med borgerkrig. Efter Reformationen indførte briterne den anglikanske kirke. De katolske irere måtte ikke længere stemme til valg og kunne i en lang periode ikke eje jord. Det betød blandt andet at irerne blev meget fattigere end den britiske befolkning.

I midten af 1800-tallet blev Irland ramt af hungersnød på grund af kartoffelpest. Man mener at cirka 1 million døde af sult og fejlernæring, og 2 millioner udvandrede, især til Nordamerika og Storbritannien.

I 1914 besluttede det britiske parlament at der skulle indføres selvstyre i Irland. Men da 1. Verdenskrig brød ud samme år, blev selvstyret udskudt. Anden påskedag 1916 besatte irske nationalister vigtige bygninger i Dublin og udråbte Irland til en selvstændig republik. Oprøret blev slået ned efter en uge, og de fleste af oprørslederne blev henrettet. Fra 1919 til 1921 var der borgerkrig. Det endte med at øen Irland blev delt. 26 amter blev den Irske Fristat, 6 amter på den nordlige del af øen blev til Nordirland (Ulster). I 1937 vedtog Den Irske Fristat en ny forfatning, og landet blev herefter kaldt Republikken Éire. I 1949 trådte Irland også ud af det britiske statssamfund Commonwealth.

 

Animeret film der kort fortæller Ilrlands historie. På engelsk.

 

Hvordan regeres Irland?

Irland er en republik med parlamentarisk demokrati. Landet ledes af en regering med en premierminister som leder af regeringen. Premierministeren udnævnes af præsidenten. Præsidenten er statsoverhoved, men har ikke ret meget reel politisk magt. Præsidentens rolle minder om Droningens rolle i Danmark. Parlamentet har to kamre, et overhus og et underhus. Medlemmerne af underhuset (på irsk Dáil Éireann) vælges ved direkte valg. Medlemmerne af overhuset (senatet, på irsk Seanad) bliver valgt på forskellige måder. Nogle udpeges af statsministeren. Andre vælges blandt repræsentanter for faglige og kulturelle organisationer, og nogle vælges af universiteterne. Landets love vedtages i underhuset. Senatet kan lave ændringsforslag til lovforslagene. En del irere mener at senatet skal afskaffes. Men en folkeafstemning i 2013 gav et lille flertal for at beholde senatet.

Den katolske kirke har haft stor indflydelse på lovgivningen. Der står i den irske forfatning at familien er den grundlæggende enhed i samfundet og har egne rettigheder. Irland har også nogle af de strengeste abortlove i Europa.

Irland er ikke medlem af NATO. Irland har til gengæld deltaget i mange af FN’s fredsbevarende missioner.

Hvad er særligt for Irlands geografi og landskab?

Øen Irland er præget af et stort lavlandsområde omgivet af grupper af forholdsvis lave bjerge samt en kyst med mange halvøer, bugter og fjorde. Lavlandet er dækket af enge og græsmarker, søer og floder. Derfor kaldes Irland ”den grønne ø”. Mod sydvest ligger Irlands højeste bjergkæde Macgillicuddy's Reeks med landets højeste punkt, Carrantuohill (1.041 m.o.h.).
Vejret er mildt og fugtigt og meget omskifteligt. Sommeren er forholdsvis kølig. Det regner meget. I nogle områder er der op til 275 regnvejrsdage om året.

Omkring 80% af Irlands areal bliver brugt til landbrug, det meste som græsgange til dyr, især får.

Der er blevet fældet meget skov, og områderne er blevet brugt til græsning af dyr, så der ikke er vokset ny skov frem. Derfor er kun omkring 3 % af Irland i dag dækket af skov.

 

Film der viser det irske landsskab.

Hvilke sprog, religioner og etniske grupper er der i Irland?

Irsk og engelske er officielle sprog i Irland. Irsk har siden 2007 også været et af officielt sprog i EU. Alle skal lære irsk i skolen. Men i hverdagen fylder engelsk mest. Omkring 1,7 millioner har et grundlæggende kendskab til irsk, men kun omkring 30.000 taler det til daglig. De irsk-talende bor især i de vestlige og sydvestlige dele af landet.
Omkring 90 % af indbyggerne i Irland er irske. Resten har f.eks. britisk, asiatisk og afrikansk baggrund. Desuden er der cirka 20.000 tinkers, som også kaldes rejsende, fordi de rejser rundt i beboelsesvogne.

Fra 400-tallet, da irerne blev kristne, udviklede de en særlig iro-keltisk kirke. I 1152 blev den sluttet sammen med den katolske kirke, og 90 % af irerne tilhører stadig den katolske kirke. Derudover er der grupper af anglikanere og presbyterianere som er indvandret fra Nordirland og England. Der er også andre kristne trossamfund og mindre grupper af muslimer, hinduer og buddhister.

Hvad kendetegner Irlands økonomi og samfundsforhold?

Irland blev medlem af EF (nu EU) i 1973 samtidig med Danmark og Storbritannien. Dengang var Irland et fattigt landbrugsland med høj arbejdsløshed og ret få kvinder på arbejdsmarkedet. EU har givet store tilskud til Irlands landbrug og til udvikling af industrien.

De fleste irere er glade for at være medlem af EU. Mange er dog bekymrede over hvad det kommer til at betyde at Storbritannien har meldt sig ud af EU. Irland har nemlig stadig stærke forbindelser med Storbritannien via handel, og det er endnu ikke klart hvordan reglerne for handel mellem Storbritannien og EU-landene bliver fremover.

Da Irland blev medlem af EU, var arbejdsløsheden over 15 %. Siden 2000 har den ligget omkring 5 %. Det betyder at færre irere de seneste årtier er rejst til udlandet for at finde arbejde. Under finanskrisen fra 2008 forlod mange unge dog Irland. Finanskrisen ramte Irland hårdt, og Irland måtte have lån fra EU for at komme ovenpå.

Irland har siden 2. Verdenskrig udviklet sig fra et landbrugsland til et land hvor industri og service fylder mest. Irland har lav selskabsskat, og mange multinationale selskaber har flyttet deres hovedafdeling til Irland. Det gælder f.eks. Google, Apple og IBM. Irland har mange virksomheder inden for kemisk industri, medicin, elektronik og computerindustri.

Irland handler især med Storbritannien, USA og Kina og EU-lande som Belgien og Tyskland.

Hvilke vigtige nationale symboler har Irland?

Irland er kendt over hele verden for Skt. Patricks Dag 17. marts. Det er en festdag hvor irernes nationale helgen Skt. Patrick fejres. Dagen fejres med store optog og parader hvor deltagerne er klædt i grønt. Paraderne begyndte blandt irske indvandrere i USA i 1700-tallet og kom først til Irland i 1990’erne.

Irland har som det eneste land i verden et musikinstrument som nationalt symbol, nemlig harpen. Irsk folkemusik er ellers kendt for violin, irsk tværfløjte og irsk sækkepibe samt mandolin, guitar og banjo. Irsk folkemusik har påvirket amerikansk folkemusik, rock og punk rock. Irske bands som the Dubliners og The Pogues har gjort irsk folkemusik kendt. Andre berømte irske bands og musikere er U2, Westlife, Sinead O’Connor, Enya og Johnny Logan. Johnny Logan har vundet Eurovision Song Contest (Melodi Grand Prix) tre gange. Irland har vundet i alt syv gange. Ingen andre lande har vundet så mange gange.

Irland er også kendt for øl, bl.a. mærkerne Guiness og Kilkenny, og whisky som er blevet lavet i Irland siden 1500-tallet.

I Irland findes nogle særlige sportsgrene: hurling og gælisk fodbold. Fodbold, rugby, heste- og hundevæddeløb er også populært. Det irske rugby-landshold er et af verdens bedste.

Her bliver reglerne i spillet hurling vist og forklaret. Med engelsk fortæller.

 

Kilder og klip

Hjemmesider og opslagsværker

Globalis.dk er et interaktivt verdenskort og digitalt opslagsværk med fakta om en række lande.
Det danske udenrigsministeriums hjemmeside om Irland – med landefakta.

Filmstriben

Dublin, 1980'erne. Teenageren Conor og hans familie kommer på en prøvelse, da økonomien er dårlig og forældrene vil skilles og sælge huset.
Drengen Paco lever her alene med sin mor. I sin fars fravær knytter han sig hurtigt til piloten Ernesto der nødlandede i den lille irske flække Mallow i 1983.
Efter at have mistet sin mor flytter den unge Stacey med sin onkel Will ind i et afsidesliggende trailerparkområde. Onklen har fået midlertidig prøveløsladelse fra fængslet for at tage sig af den nu forældreløse niece.
Richard har alt, kærlige forældre, han er afholdt af vennerne og han har en sød kæreste, men på et splitsekund bliver hans liv ændret for altid.