Hvad er insekter?

Insekter tilhører den store gruppe af dyr man kalder leddyr. Leddyrs kroppe er opdelt i led som er lette at se. De har skelettet uden på kroppen i stedet for hud. Deres skellet er hårdt, og derfor bliver de nødt til at skifte det når de vokser. Særligt for insekter er, at de har seks ben og ingen rygsøjle. Nogle mener at der findes mere end 30 millioner arter.

Hvordan ser insekter ud?

Man deler insekters krop op i tre: et hoved, et bryst og en bagkrop.

  • Hovedet består af en mund, øjne, følehorn og hjernen. Øjnene kalder man facetøjne. De er sammensat af mange øjne. F.eks. består en guldsmeds ene øje af 30.000 små øjne.
  • På brystet sidder tre par ben, seks i alt. Mange insekter har også to eller fire vinger, så de kan flyve. Det er ikke altid man kan se vingerne. Biller gemmer f.eks. deres inderste vinger i to hårde vinger, der sidder udenpå.
  • Bagkroppen består af hjertet, tarmen og kønsorganerne. Der kan også sidde en brod bagerst som på bier.

Insekter har ikke lunger. De trækker vejret ved en slags rør der sidder på deres overflade. De har heller ikke ører. En løvgræshoppe hører i stedet med sine knæ.

Hvor længe lever insekter?

Der er stor forskel på, hvor længe insekter lever. En termitdronning kan blive over 25 år. Den udklækkes fra et æg og bliver derefter til en nymfe. Forskellen på den unge nymfe og den voksne dronning er ikke så stor. Derfor siger man, at forvandlingen er ufuldstændig.

En døgnflues liv har også kun tre faser, men i forhold til termitdronningen lever voksne døgnfluer ofte kun et par timer. Når de har lagt deres æg, dør de.

Andre insekter forvandler sig fuldstændigt. Sommerfugle fødes i et æg og klækkes ud som larver. Larven forvandler sig til en puppe, som der kommer en voksen sommerfugl ud af.