sommerfuglen blodplet
Sommerfuglen Blodplet.
Foto: Gert S. Laursen

Insekter (Faktalink light)

cand.mag. Louise Rosengreen, iBureauet/Dagbladet Information. Februar 2016.
Emneord
Top image group
sommerfuglen blodplet
Sommerfuglen Blodplet.
Foto: Gert S. Laursen

Indledning

Insekter er den største gruppe af dyr, og der findes utroligt mange forskellige slags. Fluer, sommerfugle, biller, myrer, hvepse og mariehøner er kun nogle af dem. De kan være så små, at man næsten ikke kan se dem, eller blive op til 30 cm lange. Man mener, at der har levet insekter på Jorden i flere hundrede millioner år. Af alle de dyrearter, man kender i dag, er 80 % insekter.

 

Artikel type
faktalinklight

Hvad er insekter?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvad er insekter?

Insekter tilhører den store gruppe af dyr man kalder leddyr. Leddyrs kroppe er opdelt i led som er lette at se. De har skelettet uden på kroppen i stedet for hud. Deres skellet er hårdt, og derfor bliver de nødt til at skifte det når de vokser. Særligt for insekter er, at de har seks ben og ingen rygsøjle. Nogle mener at der findes mere end 30 millioner arter.

Hvordan ser insekter ud?

Man deler insekters krop op i tre: et hoved, et bryst og en bagkrop.

  • Hovedet består af en mund, øjne, følehorn og hjernen. Øjnene kalder man facetøjne. De er sammensat af mange øjne. F.eks. består en guldsmeds ene øje af 30.000 små øjne.
  • På brystet sidder tre par ben, seks i alt. Mange insekter har også to eller fire vinger, så de kan flyve. Det er ikke altid man kan se vingerne. Biller gemmer f.eks. deres inderste vinger i to hårde vinger, der sidder udenpå.
  • Bagkroppen består af hjertet, tarmen og kønsorganerne. Der kan også sidde en brod bagerst som på bier.

Insekter har ikke lunger. De trækker vejret ved en slags rør der sidder på deres overflade. De har heller ikke ører. En løvgræshoppe hører i stedet med sine knæ.

Hvor længe lever insekter?

Der er stor forskel på, hvor længe insekter lever. En termitdronning kan blive over 25 år. Den udklækkes fra et æg og bliver derefter til en nymfe. Forskellen på den unge nymfe og den voksne dronning er ikke så stor. Derfor siger man, at forvandlingen er ufuldstændig.

En døgnflues liv har også kun tre faser, men i forhold til termitdronningen lever voksne døgnfluer ofte kun et par timer. Når de har lagt deres æg, dør de.

Andre insekter forvandler sig fuldstændigt. Sommerfugle fødes i et æg og klækkes ud som larver. Larven forvandler sig til en puppe, som der kommer en voksen sommerfugl ud af.

 

Hvordan opfører insekter sig?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvordan opfører insekter sig?

Insekter lever både i vandet, i luften, på og i jorden. De kan opføre sig på de mærkeligste måder. F.eks. lægger snyltehvepse deres æg i andre insekter eller i edderkopper. På den måde kan larven spise det insekt, det er blevet lagt i, og vokse sig stor.

Knælerne er kannibaler. Når hunnen er sulten, lokker hun hannen med sex. Mens de parrer sig, bider hunnen hovedet af hannen og spiser ham.

 

 

Hvordan forsvarer insekter sig?

Den seksplettede køllesværmer er en natsværmer som lever i Danmark. Den har sorte og røde pletter på vingerne for at skræmme de dyr der spiser den. Men når den er larve, har den en endnu bedre forsvarsteknik. Hvis larven bliver angrebet af en myre, afgiver den først nogle små dråber som smager meget grimt. Hvis det ikke hjælper, kan dråberne blive til lim som får myrens ben til at klistre sammen. Virker det heller ikke, spyr larven med en farlig gift der hedder cyanid.

På Bornholm findes et andet insekt der spyr med gift: bombarderbillen. Hvis den føler sig truet, sender den en sky af giftig, varm damp efter sin modstander. Det giver et knald som når man affyrer en pistol.