Foto: Johner Images/Johner/Ritzau Scanpix

Grønland (Faktalink light)

cand.mag. Louise Rosengreen, Bureauet, januar 2021.
Top image group
Foto: Johner Images/Johner/Ritzau Scanpix

Indledning

Grønland er verdens største ø. Det meste af landet er dækket af is, og om vinteren kan det blive minus 50 grader. Grønland ligger så nordligt, at det om sommeren ikke bliver mørkt om natten.

Grønland er en del af kongeriget Danmark. I skolen lærer børnene derfor både grønlandsk og dansk. I 2009 fik Grønland selvstyre. Mange grønlændere ønsker i dag at bestemme helt over deres eget land.

 

Tv-klip om Grønland og hvorfor mange grønlændere ønsker at løsrive sig fra Danmark. DR.dk., 2020-08-13

Artikel type
faktalinklight

Hvad er Grønland?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvad er Grønland?

Grønland er et af de lande i verden, der har den mindste befolkning. Der bor cirka 56.000 mennesker, og næsten hver tredje af dem bor i hovedstaden Nuuk. I gamle dage levede befolkningen af at fiske og jage, og fiskeri er stadig Grønlands største erhverv.

Det var den norske viking, Erik den Røde, der gav Grønland sit navn. På grønlandsk hedder øen Kalaallit Nunaat, der betyder grønlændernes land. Der er kun 16 bogstaver i det grønlandske alfabet, men deres ord kan blive meget lange, fordi et ord kan bestå af en hel sætning.

Hvad er indlandsisen?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvad er indlandsisen?

Indlandsisen er den is, der dækker 80% af Grønland. Isen er mere end 18 millioner år gammel, og den er flere kilometer dyb. Siden år 2000 er isen begyndt at forsvinde hurtigt, fordi det er blevet varmere på kloden. Det er ikke godt for Grønland, da det påvirker både dyr, planter og mennesker. Men det kan også blive et problem mange andre steder på Kloden. For hvis meget af indlandsisen smelter, så vil havet stige med mange meter.