parthenon
Parthenon, Akropolis i Athen vidner stadig om antikkens Grækenland for 2500 år siden.
Foto: Martin Fyhn Lykke Lladó / Ritzau Scanpix

Grækenland (Faktalink light)

Malene Fenger-Grøndahl, Bureauet, september 2019.
Top image group
parthenon
Parthenon, Akropolis i Athen vidner stadig om antikkens Grækenland for 2500 år siden.
Foto: Martin Fyhn Lykke Lladó / Ritzau Scanpix

Grækenland er et land i det sydøstlige Europa som mange danskere kender fra charterferier på nogle af landets mange øer. Grækenland er også berømt for en lang kulturhistorie. Hovedstaden Athen kaldes ofte den vestlige civilisations vugge. For 2500 år siden blev udviklet ideer, tanker og opfindelser der danner grundlag for den kunst, videnskab og politiske indretning som præger store dele af Vesten.
Den moderne stat Grækenland blev først selvstændig i 1829 og var længe herefter et ret fattigt landbrugsland. Siden udviklede Grækenland sig inden for handel, industri og turisme, men efter finanskrisen i 2009 har Grækenland haft store økonomiske problemer med høj arbejdsløshed og mange fattige pensionister.

 


Den græske nationalsang ”Hymne til Friheden” (Græsk: ”Ὕμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν, Ýmnos is tīn Eleftherian”) med græsk og engelsk tekst.

Artikel type
faktalinklight

Hvad er Grækenland?

Grækenland (græsk: Ελλάδα) er et land i den sydøstlige del af Europa. Det er en republik som har omkring 11 millioner indbyggere og et areal på næsten 132.000 km2.


Hvor ligger Grækenland?

Grækenland ligger i det sydøstlige Europa på den sydlige spids af Balkanhalvøen. Grækenland grænser op til Albanien mod nordvest, Republikken Nordmakedonien og Bulgarien mod nord og Tyrkiet mod nordøst. Desuden grænser det op til Middelhavet som i dette område har flere forskellige navne – mod øst Det Ægæiske Hav, mod vest Det Ioniske Hav, mod syd Det Libyske Hav. Grækenland strækker sig fra fastlandet på Balkanhalvøen ud i Middelhavet i form af flere hundrede øer.


Hvad hedder Grækenlands hovedstad?

Grækenlands hovedstad er Athen (græsk: Αθήνα). Den er Balkanhalvøens største by med næsten fire millioner indbyggere med forstæder. Det svarer til en tredjedel af hele Grækenlands indbyggere. Desuden bor der indvandrere fra Albanien og andre dele af Østeuropa, Asien og Afrika.
Athen har været beboet i over 3.000 år og var den vigtigste by i oldtidens Grækenland.
I 1896 blev de første moderne Olympiske Lege holdt i Athen. Athen var også vært for OL i 2004.

Hvad har præget Grækenlands historie?

Oldtidens Grækenland regnes for den vigtigste kultur for hele den vestlige civilisation. Oldtidens Grækenland dækkede meget af Middelhavs- og Sortehavsområderne. Det blev grundlagt over 500 år f.Kr. og varede næsten 1.000 år ind til kristendommens gennembrud. Græsk kultur påvirkede Romerriget som igen satte sit præg på europæisk kultur. Oldtidens Grækenland har især haft indflydelse på sprog, politik, filosofi, videnskab, kunst og arkitektur. Matematik, filosofi og musik er græske ord. I det gamle Grækenland, i bystaten Athen, udviklede man allerede 500 f.Kr. grundstenene til nutidens demokrati. Her holdt man valg hvert år hvor alle borgere deltog – borgere var dog dengang kun frie mænd. Hverken kvinder eller slaver kunne deltage.

Videnskab, filosofi og kultur blev sat højt i oldtidens Grækenland. Hver by havde et teater hvor der blev opført dramaer, dans og musik.

Grækenland var under det Osmanniske Rige i næsten 500 år, fra 1359 til 1821. Herefter var Grækenlands historie præget af skiftende regeringer, lovlige og diktatoriske.

I begyndelsen af 2. Verdenskrig blev Grækenland angrebet af det fascistiske Italien. Grækenland trængte de italienske styrker tilbage, men blev i stedet i 1941 besat af Nazi-Tyskland. Det menes at over 370.000 grækere (cirka 7 % af befolkningen) døde under 2. Verdenskrig, mange af sult.
I slutningen af krigen trak Tyskland sig ud, og England forsøgte at få den græske konge indsat igen. Men modstandsbevægelsen i Grækenland, som især var kommunistisk, var imod at kongen vendte tilbage. Det førte til borgerkrig fra 1946-49. Borgerkrigen sluttede med at kongen vendte tilbage. Herefter fungerede monarkiet (kongedømmet) frem til 1973 hvor kongen blev fjernet ved et militærkup. I 1974 blev der holdt folkeafstemning, og et flertal af grækerne stemte for at afskaffe monarkiet og gøre Grækenland til en demokratisk republik. I 1981 blev Grækenland medlem af EU.

 

Det antikke Grækenland.

 

Hvordan regeres Grækenland?

Grækenland er et parlamentarisk demokrati. Den lovgivende magt ligger hos parlamentet, der svarer til det danske folketing. Parlamentet har 300 medlemmer, der vælges for fire år ad gangen. Grækenland er en republik og har ingen monark (konge eller dronning), men en præsident, som vælges af parlamentet for fem år ad gangen og kan genvælges én gang.

Hvad er særligt for Grækenlands geografi og landskab?

Grækenlands landskab kan deles op i to: fastlandet og øhavet. Øhavet rummer over 2.000 øer hvoraf 227 er beboede. Både på fastlandet og øerne veksler naturen mellem bjerge og lavland. En stor del af Grækenlands areal er dækket af bjerge, og landets højeste punkt, Olympos, er 2.917 meter over havets overflade. Mange steder langs kysterne er der klipper, andre steder sand- og stenstrande. Havet ud for kysten er meget dybt. Middelhavets dybeste punkt er 5 kilometer under havoverfladen og ligger vest for Peloponnes. Øerne udgør omkring en femtedel af landets areal, og en del af dem er populære feriedestinationer, bl.a. Korfu, Santorini, Rhodos, Kos og Kreta. Kreta er Grækenlands største ø. I Nordgrækenland er der flere store floder og søer.
Kysterne og de lavtliggende dele af landet har lange, varme og tørre somre og milde vintre. Bjergområderne har tempereret klima med løv- og nåleskov. Det nordlige Grækenland har fastlandsklima hvor der kan være hård frost og sne om vinteren. Somrene er kortere end på øerne, men kan være meget varme.

Hvilke sprog, religioner og etniske grupper er der i Grækenland?

Over 90 % af indbyggerne i Grækenland er græske statsborgere der taler nygræsk, og som er landets officielle sprog. Omkring 1 % er tyrkere, og derudover findes mindretal af makedonere, albanere, bulgarere, armeniere og romaer. Over 90 % af indbyggerne har græsk (nygræsk) som modersmål, mens op mod 5 % taler albansk og cirka 1 % taler tyrkisk.
Over 95 % af grækerne er medlemmer af den græsk-ortodokse kirke, og grækerne hører til de mest religiøse i EU. Grækenland har også flere berømte græsk-ortodokse klostre, bl.a. et munkekloster på øen Athos. Et lille mindretal af kristne tilhører den katolske kirke. Der er omkring 1 % muslimer og små grupper af jøder.
Der er op mod en halv million indvandrere i Grækenland, heraf mange fra europæiske lande og USA, men også fra Mellemøsten, Asien og Afrika.
I 1900-tallet er mange grækere udvandret til andre europæiske lande, USA, Canada og Australien. I dag bor der omkring 5 millioner mennesker af græsk afstamning i udlandet.

Hvad kendetegner Grækenlands økonomi og samfundsforhold?

Efter 2. Verdenskrig og borgerkrigen 1946-49 var Grækenland et fattigt land. Men i 1950’erne og 60’erne udviklede Grækenland sin industri og gik fra at være et landbrugssamfund til at være et service- og industrisamfund. I dag er der mange små virksomheder som er drevet af familier. En del driver dog fortsat landbrug hvor man producerer hvede, sukkerroer, tomater, majs, hvidløg, kartofler, druer, citroner, ferskner, kirsebær, mandler, jordnødder, pistacienødder, honning og oliven. Grækenland er det land i EU der producerer mest tobak, og et af de EU-lande der producerer mest bomuld. Der produceres også fetaost og fåreuld.
Før i tiden levede mange grækere på øerne af at fiske, men nu lever mange i stedet af turisme. Omkring 10 % af alle grækere arbejder inden for turisme, og hvert år besøger over 20 millioner turister Grækenland. Grækerne tjener desuden mange penge på handel via skibsfart.
Grækenland handler især med Tyskland, Tyrkiet, Italien og Rusland og andre lande på Balkan.
I 2009 blev Grækenland meget hårdt ramt af den internationale finanskrise. Arbejdsløsheden steg til over 25 %. Mange unge var arbejdsløse i 2014, og det fik dem til at udvandre for at finde arbejde.
Grækenland blev kritiseret af de andre EU-lande for at have skjult hvor dårligt det stod til. Men EU hjalp alligevel Grækenland med at låne penge. Arbejdsløsheden er siden faldet til omkring 20 %. Men mange grækere har stadig svært ved at skaffe penge til husleje og medicin. Der er mange fattige pensionister som spiser mad i suppekøkkener for at overleve. Andre får hjælp af familien. I Grækenland får man ikke ret mange penge fra staten hvis man er arbejdsløs eller syg. Derfor er mange afhængige af at deres familie hjælper dem.
De seneste ti år er der vokset en højreradikal bevægelse frem i Grækenland som har angrebet og myrdet indvandrere. Samtidig er venstrefløjen blevet stærkere. Siden 2012 har landet haft en venstreorienteret premierminister (regeringsleder).
Fra 2015-2016 kom over en million flygtninge og indvandrere til Grækenland. Mange af dem bor stadig i overfyldte lejre.

 

Læger uden Grænser om situationen for migranter på den græske ø Lesbos
 

 

På skinner i det europæiske forår – afsnit 4: Athen
To unge danskere fra partiet Alternativet rejser rundt i Europa op til Europa-Parlamentsvalget i maj 2019. I dette afsnit besøger de unge medlemmer af et græsk parti.

Hvilke vigtige nationale symboler har Grækenland?

Grækenland er kendt for oldtidens store filosoffer som Sokrates, Platon og Aristoteles og matematikere som Arkimedes og Pythaghoras. Grækenland er også kendt for De Olympiske Lege som blev opfundet i antikken.

Grækenlands køkken er Europas ældste og er kendt for ingredienser som aubergine, citron, feta, fisk, olivenolie, peberfrugt, tomat, urter og yoghurt. Ligesom i det tyrkiske køkken serverer man ofte mange små retter som forret. F.eks vinblade med ris- eller kødfyld, små frikadeller og fetaost. Som hovedret kan man få grillstegt fisk eller kød med salat og brød eller blæksprutteragout. Til dessert spiser man ofte kager af filodej med mandler og honning.
Der er blevet dyrket vin i Grækenland siden Antikken, og grækerne producerer stadig både hvid-, rød, og rosévin. Grækerne drikker selv meget hvid harpiksvin, retsina.

 

Hvorfor holder vi OL? DR3, august 2016.

 

Kilder og klip

Globalis.dk er et interaktivt verdenskort og digitalt opslagsværk med fakta om en række lande.
Det danske udenrigsministeriums hjemmeside om Grækenland.