parthenon
Parthenon, Akropolis i Athen vidner stadig om antikkens Grækenland for 2500 år siden.
Foto: Martin Fyhn Lykke Lladó / Ritzau Scanpix

Grækenland (Faktalink light)

Malene Fenger-Grøndahl, Bureauet, september 2019.
Top image group
parthenon
Parthenon, Akropolis i Athen vidner stadig om antikkens Grækenland for 2500 år siden.
Foto: Martin Fyhn Lykke Lladó / Ritzau Scanpix

Grækenland er et land i det sydøstlige Europa som mange danskere kender fra charterferier på nogle af landets mange øer. Grækenland er også berømt for en lang kulturhistorie. Hovedstaden Athen kaldes ofte den vestlige civilisations vugge. For 2500 år siden blev udviklet ideer, tanker og opfindelser der danner grundlag for den kunst, videnskab og politiske indretning som præger store dele af Vesten.
Den moderne stat Grækenland blev først selvstændig i 1829 og var længe herefter et ret fattigt landbrugsland. Siden udviklede Grækenland sig inden for handel, industri og turisme, men efter finanskrisen i 2009 har Grækenland haft store økonomiske problemer med høj arbejdsløshed og mange fattige pensionister.

 


Den græske nationalsang ”Hymne til Friheden” (Græsk: ”Ὕμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν, Ýmnos is tīn Eleftherian”) med græsk og engelsk tekst.

Artikel type
faktalinklight

Hvad er Grækenland?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvad er Grækenland?

Grækenland (græsk: Ελλάδα) er et land i den sydøstlige del af Europa. Det er en republik som har omkring 11 millioner indbyggere og et areal på næsten 132.000 km2.


Hvor ligger Grækenland?

Grækenland ligger i det sydøstlige Europa på den sydlige spids af Balkanhalvøen. Grækenland grænser op til Albanien mod nordvest, Republikken Nordmakedonien og Bulgarien mod nord og Tyrkiet mod nordøst. Desuden grænser det op til Middelhavet som i dette område har flere forskellige navne – mod øst Det Ægæiske Hav, mod vest Det Ioniske Hav, mod syd Det Libyske Hav. Grækenland strækker sig fra fastlandet på Balkanhalvøen ud i Middelhavet i form af flere hundrede øer.


Hvad hedder Grækenlands hovedstad?

Grækenlands hovedstad er Athen (græsk: Αθήνα). Den er Balkanhalvøens største by med næsten fire millioner indbyggere med forstæder. Det svarer til en tredjedel af hele Grækenlands indbyggere. Desuden bor der indvandrere fra Albanien og andre dele af Østeuropa, Asien og Afrika.
Athen har været beboet i over 3.000 år og var den vigtigste by i oldtidens Grækenland.
I 1896 blev de første moderne Olympiske Lege holdt i Athen. Athen var også vært for OL i 2004.

Hvad har præget Grækenlands historie?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvad har præget Grækenlands historie?

Oldtidens Grækenland regnes for den vigtigste kultur for hele den vestlige civilisation. Oldtidens Grækenland dækkede meget af Middelhavs- og Sortehavsområderne. Det blev grundlagt over 500 år f.Kr. og varede næsten 1.000 år ind til kristendommens gennembrud. Græsk kultur påvirkede Romerriget som igen satte sit præg på europæisk kultur. Oldtidens Grækenland har især haft indflydelse på sprog, politik, filosofi, videnskab, kunst og arkitektur. Matematik, filosofi og musik er græske ord. I det gamle Grækenland, i bystaten Athen, udviklede man allerede 500 f.Kr. grundstenene til nutidens demokrati. Her holdt man valg hvert år hvor alle borgere deltog – borgere var dog dengang kun frie mænd. Hverken kvinder eller slaver kunne deltage.

Videnskab, filosofi og kultur blev sat højt i oldtidens Grækenland. Hver by havde et teater hvor der blev opført dramaer, dans og musik.

Grækenland var under det Osmanniske Rige i næsten 500 år, fra 1359 til 1821. Herefter var Grækenlands historie præget af skiftende regeringer, lovlige og diktatoriske.

I begyndelsen af 2. Verdenskrig blev Grækenland angrebet af det fascistiske Italien. Grækenland trængte de italienske styrker tilbage, men blev i stedet i 1941 besat af Nazi-Tyskland. Det menes at over 370.000 grækere (cirka 7 % af befolkningen) døde under 2. Verdenskrig, mange af sult.
I slutningen af krigen trak Tyskland sig ud, og England forsøgte at få den græske konge indsat igen. Men modstandsbevægelsen i Grækenland, som især var kommunistisk, var imod at kongen vendte tilbage. Det førte til borgerkrig fra 1946-49. Borgerkrigen sluttede med at kongen vendte tilbage. Herefter fungerede monarkiet (kongedømmet) frem til 1973 hvor kongen blev fjernet ved et militærkup. I 1974 blev der holdt folkeafstemning, og et flertal af grækerne stemte for at afskaffe monarkiet og gøre Grækenland til en demokratisk republik. I 1981 blev Grækenland medlem af EU.

 

Det antikke Grækenland.

 

Hvordan regeres Grækenland?

Grækenland er et parlamentarisk demokrati. Den lovgivende magt ligger hos parlamentet, der svarer til det danske folketing. Parlamentet har 300 medlemmer, der vælges for fire år ad gangen. Grækenland er en republik og har ingen monark (konge eller dronning), men en præsident, som vælges af parlamentet for fem år ad gangen og kan genvælges én gang.