Debat om gødning og sprøjtegifte

Hvorfor er debatten om sprøjtegift så ophedet?

Bølgerne går ofte højt, når brugen af kemiske stoffer diskuteres i danske medier. Det skyldes, at der er meget på spil. Økologi- og miljøforkæmpere frygter, at brugen af sprøjtegift kan være dybt skadelig for vores helbred og resultere i dødsfald. På den anden side står store dele af det konventionelle landbrug, som frygter for deres erhverv, hvis de ikke kan bruge pesticider og kemiske stoffer til at styre produktionen.

Derudover er det til tider vanskeligt at finde ud af, hvad der er fakta og myter i debatten, da forskerne stadig ikke til fulde ved, hvor skadelige pesticider er, skriver Jyllands-Posten i artiklen “Kræftforsker: Vi kender ikke risikoen ved pesticider i fødevarer.” (se kilder).

Hvad er argumenterne mod sprøjtegift?

Danmarks Naturfredningsforening er en af de organisationer, som mener, at indholdet af pesticidrester i vores drikkevand og fødevarer er alt for højt, fremgår det af foreningens hjemmeside (se kilder). Foreningen foreslår, at sprøjtegift forbydes i områder, hvor der pumpes drikkevand. Det vil ifølge organisationen sikre, at vi ikke indtager pesticider, når vi drikker vand. Desuden mener de, at det skal være forbudt at bruge sprøjtegift i private haver, da det er unødvendigt.

Foreningen mener dog også, at det er op til forbrugerne, hvis pesticider skal bekæmpes. De opfordrer derfor alle til at købe økologisk. På Christiansborg ønsker både Enhedslisten og Alternativet, at dansk landbrug på sigt gøres 100% økologisk for at undgå kemiske stoffer i fødevarer og drikkevand. Det fremgår af artiklerne ”Enhedslisten vil gøre dansk landbrug 100 procent økologisk” hos TV2.dk (se kilder) og artiklen ”Landmænd går jo allerede fra hus og hjem” hos dr.dk (se kilder).

“Den økologiske produktion er meget bedre til at passe på vores drikkevand og natur. Der er ikke giftrester i den mad, som økologer har produceret modsat hos de konventionelle landmænd. Vi skal passe på vores natur og have sundere fødevarer,” siger Enhedslistens landbrugsordfører, Maria Gjerding, til TV2.dk i artiklen ”Enhedslisten vil gøre dansk landbrug 100 procent økologisk” (se kilder). Partiet ønsker at kompensere landmænd økonomisk, hvis de vælger at droppe kemi og omstille til økologi.

 

Furesø Kommune har lavet en video, hvor de opfordrer kommunens indbyggere til at bruge mindre sprøjtegift i haverne.

 

Hvad er argumenterne for sprøjtegift?

Danske konventionelle landmænd fastholder, at det er nødvendigt at bruge pesticider for at leve op til den store efterspørgsel på deres produkter og sikre, at høsten ikke bliver ødelagt af eksempelvis svampe- eller insektangreb. Landmændene mener, at de kun bruger de absolut nødvendige mængder pesticider i deres produktion. I artiklen ”Vi bruger kun den nødvendige mængde pesticider” (se kilder) påpeger formand for planteproducenterne i Landbrug & Fødevarer, Torben Hansen, at danske landmænd er blandt de landmænd i Europa, der anvender mindst sprøjtegift per mark. Han fastholder også, at der er ikke er nogen sundhedsrisiko ved at indtage danske fødevarer, da mængderne af pesticidrester holde sig under grænseværdierne. “Der er ingen sundhedsrisiko ved at spise helt almindelige, gode, danske fødevarer,” siger han.

I marts 2018 skrev sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) en kronik i Fyens Stiftstidende med titlen ”Stop hetzen mod dansk landbrug” (se kilder), hvor de beskyldte Alternativets Uffe Elbæk og andre for at føre hetz mod dansk landbrug: “Dansk landbrug er blandt de mindst forurenende landbrug i Europa, og vi er et foregangsland, når det kommer til at minimere brugen af pesticider”.

 

Kampagnevideo fra interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer.

Hvad mener danskerne?

Den danske befolkning er bekymrede for mængden af sprøjtegift i naturen. I en Gallup-undersøgelse foretaget for Danmarks Naturfredningsforening (se kilder) svarer 74% af danskerne, at de enige eller overvejende enige i, at det er bekymrende, at der findes rester af sprøjtegift i visse madvarer, mens 75% er bekymrede over sprøjtegift i drikkevandet.

Tre ud af fire danskere ønskede i 2014, at politikerne gennemfører love, der enten forbyder eller sætter begrænsninger for brug af sprøjtegift i private haver, skriver Altinget i artiklen ”Danskerne kræver stram kurs mod sprøjtemidler” (se kilder).

Danskernes bekymring for kemiske stoffer i maden kommer blandt andet til udtryk i en stor efterspørgsel på økologiske fødevarer. I 2016 var 9,7% af det samlede danske fødevaresalg økologisk, hvilket er den højeste andel i verden ifølge en rapport fra det schweiziske forskningscenter Fibl. Det skriver Politiken i artiklen “Danskerne er verdensmestre i økologi” (se kilder). Fra 2015 til 2016 voksede danskernes forbrug af økologiske varer med 14%, skriver Økologisk Landsforening (se kilder).