Perspektiv på Christian IV

Hvad var Det store bilager 1634?

Det store bilager, der bedst kan oversættes til den store udgift, var en af Christian IVs og det danske kongehus’ mest prestigefyldte og dyreste begivenheder. Anledningen var brylluppet mellem Christian IV’s ældste søn, den udvalgte prins, Christian, og Magdalena Sibylla af Sachsen, datter af kurfyrsten af Sachsen. Ved samme lejlighed blev også kongens næstældste datter, frøken Sophie, gift med adelsmanden Christian von Pentz.

Christian IV tog selv rollen som bryllupsarrangør, og bryllupsfesten ”Det Store Bilager” i 1634 er sandsynligvis det flotteste kongelige bryllup i Danmarks historie. Bryllupsregnskabet, der opbevares i Rigsarkivet (se kilder), indeholder poster som indkøb af stof, pynt og sytilbehør til både medlemmer af hoffet og den kongelige familie. Der skulle laves nye dragter til alle hoffets folk, fra den øverste lakaj til den yngste staldknægt, til kirkens folk, der stod for vielsesceremonien, og til kongefamilien.

Regnskabet, der blev ført før, under og efter brylluppet, giver en ide om, hvor storslået en begivenhed der var tale om (se kilder).

Hvordan var Christian IVs omdømme i samtid og eftertid?

Christian IV er i eftertiden blevet regnet som en af de mest farverige monarker i den dansk-norske kongerække. Han er og var kendt som en stor bygmester, en konge, der gik i krig adskillige gange og som en konge, der holdt meget af både fester og kvinder.

Både i samtiden og i eftertiden har Christian IV været en af de mest populære regenter. Han var været kendt som en modig militærmand, som familiefar og som en til tider lidt uheldig ægtemand. Desuden betyder hans mange byggerier i bl.a. København, at han er en af de mest kendte monarker i kongerækken.

 

En præsentation af Christian IVs bygninger, byer og krige kan ses her med billedmaterialer.