Perspektiv på den fjerde industrielle revolution

Hvor står Danmark overfor de nye problemstillinger?

Mens det globale arbejdsmarked ændres drastisk, har flere lande meget at miste. Et land som Kina, der har tjent penge på at blive ’hele verdens fabrik’, kan f.eks. miste væsentlige opgaver fra vestlige virksomheder, nu hvor teknologien begynder at vise sig billigere og mere fleksibel end outsourcing. Det mener i hvert fald den danske erhvervsleder Jim Hagemann Snabe, som i 2016 gav et interview til Berlingske Business (se kilder) om den fjerde industrielle revolution. Han har siddet som bestyrelsesmedlem i en række store danske og tyske virksomheder og sidder i dag i ledelsen af World Economic Forum. Han mener, at Danmark har meget at vinde på den fjerde industrielle revolution. Det kræver dog en politisk indsats, som kan skabe rammerne for investeringer i de industrier, hvor Danmark har en chance for at skille sig ud fra resten af verden, mener han. Det gælder især inden for fødevare-, software-, energi- og medicinalindustrien.

I 2017 nedsatte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) det såkaldte Disruptionsråd. Det består af fagforeningsfolk, topchefer i danske virksomheder, professorer og kunstnere, som diskuterer den nye teknologi, hvordan den kan påvirke arbejdsmarkedet, økonomien og danskernes tilværelse – og hvad den danske regering kan gøre for at følge med udviklingen. På den måde kan Danmark nemlig forhåbentlig undgå at blive “disrupted”, som det formuleres. 

Hvad er disruption?

Disruption er et ord, lånt fra engelsk, som oprindeligt betød “forstyrrelse” eller “afbrydelse”, men i dag bliver brugt til at betegne, hvordan ny teknologi kan underminere hele brancher og industrier.
Når musik- og filmbranchen undergår store forandringer og mange af virksomhederne i disse brancher har svært ved at klare sig, er det f.eks., fordi brancherne er blevet digitaliseret, og folk er begyndt at downloade musik i stedet for at købe den. Når hotelbranchen skranter, er det bl.a. pga. internettjenesten Airbnb, som tillader folk at leje deres lejligheder ud. Og når taxachauffører pludselig har svært ved at tjene penge, er det, fordi nogen har lavet en app, der hedder Uber.
Det er eksempler på disruption, og det er nøjagtigt det, Disruptionsrådet arbejder for at ruste brancherne til at kunne håndtere. Den 1. maj 2018 skrev Lars Løkke Rasmussen (V) hos Altinget, at meningen med Disruptionsrådet netop er at sikre, at “ingen hægtes af” arbejdsmarkedet “midt i en robottid” (se kilder).

I 2018 udgav den danske regering med hjælp fra rådet en strategi for Danmarks digitale indsats, hvori 1 mia. kr. blev afsat til digitale initiativer frem mod 2025. Den skal forberede danskerne – på tværs af erhvervsliv, sundhedssektor og uddannelsessystemet – bedre på de kommende teknologiske landvindinger.

I april 2018 blev der indgået den første overenskomst i landet for ansatte på en digital platform. Her lavede fagforeningen 3F og rengøringsplatformen Hilfr.dk en ny type overenskomstaftale som et 12 måneders pilotprojekt. Ifølge artiklen

”Første platformsaftale i Danmark” på altinget.dk (se kilder) siger Tina Møller Madsen, der er formand for 3F's Privat Service, Hotel og Restauration-gruppe: ”Det er et helt nyt arbejdsmarked, og det har været en udfordring i forhandlingerne. Derfor har vi også brug for at indsamle erfaringer”. Da den nye aftale blev præsenteret skrev Statsminister Lars Løkke Rasmussen på Twitter:

”Ny teknologi med respekt for den danske model. En ny aftale i en gammel tradition.”

Se nærmere i faktalink-artiklen ”Disruption”.