fantasy parade
Fantasy festparade i Florida i 2017.
Foto: Christobal Herrera / Scanpix

Fantasy (Faktalink light)

cand.mag. Louise Rosengreen, iBureauet/Dagbladet Information, december 2017.
Top image group
fantasy parade
Fantasy festparade i Florida i 2017.
Foto: Christobal Herrera / Scanpix

Indledning

I fantasy kan der både leve hekse, trolde, drager og helten er tit et barn med magiske evner. Handlingen foregår ofte i en verden der ikke ligner den vi kender. Det er derimod en verden hvor fantasien har frit spil og alt kan ske. Der bliver skrevet flere og flere fantasybøger, og de læses af både børn og voksne i hele verden. F.eks. er der solgt mere end 500 millioner bøger om drengen Harry Potter hvilket gør dem til de mest populære romaner nogensinde.

 

Artikel type
faktalinklight

Hvad er fantasy?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvad er fantasy?

Det er ikke nemt at give en kort og klar beskrivelse af hvad fantasy er. For fantasy er både bøger, film, tegneserier, computerspil, rollespil og meget andet. Det særlige ved fantasy er at historien foregår i en eventyrlig og magisk verden. Her kæmper det gode ofte mod det onde. Der lever fantastiske væsner som alfer, orker og talende dyr, og der gælder andre regler end i virkeligheden. Nogle kan flyve og andre kan læse tanker.

Hvilke slags fantasy er der?

Man opdeler ofte fantasy i to slags. Den ene er de fortællinger som kaldes lukkede. Det er alle de historier der kun foregår i en eventyrlig verden. F.eks. er Lene Kaaberbøls ”Skammerens datter” en lukket fantasy, fordi den kun udspiller sig i ét univers. Her kan pigen Dina se på folk hvad de skammer sig over. Den anden slags fantasy er de historier, som både foregår i en eventyrlig verden, og i én som minder om virkeligheden. Det er f.eks. Narnia-fortællingerne hvor fire søskende får adgang til den magiske verden Narnia ved at gå gennem et garderobeskab.

 

Hvor længe har der været fantasy?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvor længe har der været fantasy?

Der har været fantastiske fortællinger så længe at man ikke ved præcis hvornår mennesket begyndte at fortælle dem. Eventyr er nemlig gået fra mund til mund, og mange af de ældste religioner har også flere historier hvori der sker overnaturlige ting. Den nordiske gud Odin har f.eks. en hest med otte ben der kan flyve. De historier, der i dag kaldes for fantasy, opstod i 1800-tallet. Et af de tidligste eksempler er Lewis Carolls børnebog ”Alice i Eventyrland” fra 1865. I den møder pigen Alice på en skovtur en kanin, der kan tale, og følger efter den ned i et hul til en magisk verden.

Hvem er J.R.R. Tolkien?

Nogle kalder J.R.R. Tolkien for fantasy-genrens far. Han er en af de forfattere der har været med til at gøre genren så populær som den er i dag. Under 2. Verdenskrig skrev han sine tre bøger om hobbitten Frodo der får en magisk ring af sin onkel Bilbo. Sammen med tre af sine venner rejser Frodo mod Mordor hvor den onde Saruman hersker. På vejen møder han orker, elverfolk og det underlige væsen Gollum. Både de tre bøger, ”Eventyret om Ringen”, ”De to tårne” og ”Kongen vender tilbage”, og de film, der er lavet over dem, har haft enorm succes og har fans over hele verden.

Hvem er Harry Potter?

Harry Potter er hovedpersonen i J.K. Rowlings romanserie der udkom fra 1997 til 2007. Harry Potter er en forældreløs dreng som bor hos sin tante og onkel. De behandler ham dårligt, men da han fylder 11 år, bliver han optaget på troldmandsskolen Hogwarts. Det viser sig nemlig at Harry har magiske kræfter. Dem må han bruge i kampen mod den onde Lord Voldemort som har dræbt hans forældre.