barn ved computer
Unge skal lære at afsløre løgn på nettet, siger lærernes formand Anders Bondo Christensen.
Foto: Steffen Ortmann / Scanpix

Fake News (Faktalink light)

cand.mag. Louise Rosengreen, iBureauet/Dagbladet Information. Marts 2017.
Top image group
barn ved computer
Unge skal lære at afsløre løgn på nettet, siger lærernes formand Anders Bondo Christensen.
Foto: Steffen Ortmann / Scanpix

Indledning

Nyheder informerer os om hvad der sker i verden. Men hvad sker der hvis de historier folk læser slet ikke passer? I dag får flere og flere deres viden fra de sociale medier, og det har skabt problemer med falske nyheder. Det er historier som ligner nyheder, men ikke er rigtige.

 

Artikel type
faktalinklight

Hvad er falske nyheder?

Det er en grundregel i journalistik, at man ikke må skrive noget, der ikke er korrekt. En nyhed skal være troværdig. Man må ikke opfinde historier, og man må ikke citere folk for at sige noget, de ikke har sagt. Derfor har aviser en redaktion, der tjekker nyhederne for fejl. Men i dag får mange deres nyheder fra sociale medier som f.eks. facebook. Her er der ikke altid nogen, der undersøger, om en historie er sand eller falsk. Det gør det nemt at sprede løgne og rygter. For de falske nyheder ligner til forveksling de rigtige, og folk deler dem, uden at vide at det, der står, ikke passer.

Hvilke typer falske nyheder er der?

Der er forskellige slags falske nyheder. Man skelner mellem om en nyhed er:

  • helt falsk
  • forvirrende
  • partisk, det vil sige, at nyheden kun fortæller historien fra en side
  • clickbait eller klik-lokkemad. Clickbait er overskrifter, der prøver at lokke dig til at klikke frem for at informere om, hvad der gemmer sig bag. Det er derfor ikke altid, at overskrift og indhold passer sammen.
  • satire (https://faktalink.dk/titelliste/satire)

Hvordan ved man, om en nyhed er falsk?

Det kan være svært at vide, om en nyhed er sand eller falsk. Men det hjælper, hvis man er kritisk. Man kan spørge:

  • Hvor kommer nyheden fra? Hvem har skrevet den? Kan du stole på dem? Er det f.eks. en avis eller en tv-station, du kender?
  • Har nyheden en underlig www-adresse? De fleste danske hjemmesider ender på .dk. Hvis hjemmesiden ender på nogle mærkelige bogstaver, er nyheden måske falsk.
  • Hvem udtaler sig? Er det nogen, du kender? Og er det de mest oplagte at spørge?
  • Er historien for god til at være sand? 

Hvem skriver de falske nyheder?

Der kan være forskellige grunde til at skrive falske nyheder. Ofte vil det være for at tjene penge eller for at få nogle til at skifte mening. Falske nyheder kommer tit fra hjemmesider og blogs, der lader som om, de er rigtige nyhedsmedier. De deler deres historier på de sociale medier. Når en falsk nyhed bliver delt, bliver de reklamer, som er på siden, også delt, og det kan man tjene rigtig mange penge på.

 

YouTube

Et nyt projekt skal skal træne skoleelever til at navigere uden om falske nyheder og mobning på de sociale medier. Foto: Lucy Nicholson / Scanpix

Er der falske nyheder i Danmark?

Én dag om året kan man læse falske nyheder i de danske aviser. Den 1. april laver flere medier nemlig aprilsnar. De skriver skøre, fantasifulde historier, som står i aviserne mellem de rigtige nyheder. Også TV-AVISEN narrer seerne den 1. april. I 1983 bragte de f.eks. historien om en slikfabrikant, som solgte nogle særlige chokoladeæg, hvor der var levende kyllinger i. Det var selvfølgelig ikke rigtigt.

Hvorfor er falske nyheder et problem?

Det er et problem for samfundet, hvis de politikere, der bliver valgt til at lede, bliver valgt på baggrund af falsk viden. Det er der flere, der mener, skete ved præsidentvalget i USA i 2016. F.eks. fik historien, om at paven støttede Donald Trump, mange mennesker til at stemme på ham. Men det var en falsk påstand.

Et andet problem ved falske nyheder er, at de kan være svære at stoppe, når de først er blevet spredt. Facebook har forsøgt at give falske nyheder en mærkat. Men det tager lang tid, fordi nyhederne først skal læses og vurderes. Og ofte er de falske nyheder allerede delt til rigtig mange mennesker, før de bliver stemplet som falske.