piger med mobil og ipad
Piger med mobil og iPad
Foto: Sara Gangsted / ritzau/scanpix

Digital dannelse (Faktalink light)

journalist Sune Navntoft, Bureauet, april 2018.
Top image group
piger med mobil og ipad
Piger med mobil og iPad
Foto: Sara Gangsted / ritzau/scanpix

Digital dannelse handler ikke om hvor tit du bruger sociale medier som Snapchat eller Facebook. Eller hvor hurtig du er til at finde et bestemt emne på en søgemaskine. Det handler om at lære hvordan du skal opføre dig over for andre på internettet, og hvordan du passer på dig selv. Og så handler det om at være kritisk over for de informationer du finder.

 

5 gode råd fra Børneportalen

Artikel type
faktalinklight

Hvordan skal du opføre dig på nettet?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvordan skal du opføre dig på nettet?

En god tommelfingerregel er at du skal opføre dig som du gør i den virkelige verden. Bogen ”Opfør dig ordentligt – og vær en god ven” (se kilder) kommer med de her tips:

· Bliv kun venner med personer du kender i virkeligheden.

· Hold en god tone, og skriv ikke grimme ting. Husk på at der sidder et menneske bag skærmen i den anden ende.

· Læg ikke pinlige eller tarvelige billeder af andre ud på internettet.

· Læg ikke billeder op af dig selv som du senere kan komme til at fortryde.

Hvis du spiller onlinespil, kan du risikere at komme i kontakt med fremmede som ikke er dem de udgiver sig for at være. Det kan være en voksen som lader som han eller hun er et barn. Derfor skal du aldrig sende billeder af dig selv til fremmede eller aftale at mødes med nogen du ikke kender.

Hvad er digitale fodspor?

Print-venlig version af dette kapitel - Hvad er digitale fodspor?

Når vi søger på internettet, ser en video på YouTube, skriver noget på Facebook eller lægger et billede op på Instagram,  efterlader vi digitale fodspor. De digitale fodspor gemmes på nettet ved hjælp af såkaldte ”cookies”. Cookies bruges af virksomheder til at finde ud af hvad folk søger på, og hvad folk kan lide.

Mere alvorligt er det hvis du skriver noget på nettet eller lægger nogle billeder op som du senere fortryder. Det kan være billeder fra en fest, fra en badeferie eller fra din barndom. Du kan selvfølgelig slette billederne fra din profil, men det betyder ikke at de forsvinder fra nettet. De vil stadig ligge gemt, og måske ligger de endda på andre folks computere hvis der er nogen der har downloadet dem. Digitale fodspor kan altså ende med at ”forfølge” dig resten af livet.

 

Oplysningsfilm om digitale spor lavet af Red Barnet