m wegner
Arkitekt Marianne Wegner er datter af Hans J. Wegner der blev berømt for sit møbeldesign. Den Runde Stol er stadig et populært møbel og blev brugt i den første amerikanske tv-debat hvor præsidentkandidaterne John F. Kennedy og Richard Nixon sad.
Foto: Jacob Ehrbahn / Ritzau Scanpix

Design (Faktalink light)

cand.mag. Louise Rosengreen, Bureauet, november 2019.
Top image group
m wegner
Arkitekt Marianne Wegner er datter af Hans J. Wegner der blev berømt for sit møbeldesign. Den Runde Stol er stadig et populært møbel og blev brugt i den første amerikanske tv-debat hvor præsidentkandidaterne John F. Kennedy og Richard Nixon sad.
Foto: Jacob Ehrbahn / Ritzau Scanpix

Indledning

Det er ikke sikkert du tænker over det, men både din cykel, din osteskærer og denne her hjemmeside er et resultat af en designproces. Det er ikke tilfældigt at tingene ser ud og virker som de gør. Det er designere der har fået ideen til hvordan ting skal være, i hvilket materiale og hvordan de skal fremstilles.

 

Hvad er det særlige ved dansk design? Produceret af Dansk Design Center.

Artikel type
faktalinklight

Hvad er design?

Det kan være svært at forklare hvad design er. Den engelske professor John Heskett har beskrevet design som når vi mennesker skaber og formgiver vores omgivelser. Han mener at formålet med design er at tilfredsstille menneskets behov og give vores liv mening.

Så når mennesker skaber og formgiver for at løse et problem, designer de. Det kan være at gøre en stol bedre at sidde i, smukkere at kigge på eller lille og let, så den kan klappes sammen og tages med rundt. Design er både det produkt, der bliver lavet, dvs. stolen. Men det er også den fremgangsmåde som stolen bliver lavet på.

 

Tegnefilm om hvordan man designer. Produceret af Kolding Kommune.

 

 

Hvad er designprocessen?

Da design er kreativt, er det ikke altid en designer arbejder ved at følge en fast plan fra start til slut. Men i sit arbejde vil en designer typisk komme omkring disse trin:

· Indsamle: Man skal indsamle viden om den udfordring man skal arbejde med. Det kan gøres ved at tale med folk, der ved noget om det, eller ved at kigge på nogen der har det problem man skal løse.

· Forstå: Når man har indsamlet viden, kan man bedre forstå problemet og vurdere hvad der vigtigt og mindre vigtigt.

· Udvikle: Man udvikler ved at få ideer og prøve at se forskellige løsninger for sig. Man kan brainstorme, tegne mindmaps, skitser m.m.

· Udføre: Her afprøver man sine ideer ved at bygge en model eller teste et system.

Undervejs vil man ofte skulle samarbejde med andre. De kan give én nye ideer, eller begrænse dem man har fået hvis man f.eks. har valgt et for dyrt materiale.

Hvad er en designer?

En designer er en person der arbejder med at designe. En designer skal kunne tænke kreativt og forestille sig hvordan en ting eller et system kan se anderledes ud i fremtiden. For at blive designer kan man gå på en designskole. I Danmark er der flere designskoler hvor man kan uddanne sig i mange forskellige retninger, alt efter om man interesserer sig for, f.eks. tøj, hjemmesider eller arkitektur.

Hvad er grafisk design?

Hvis bogstaverne i en avis er for små, kan det være svært at læse hvad der står. Det er ikke ligegyldigt om du trykker på den røde eller grønne knap hvis din telefon ringer. Det er noget af det grafiske designere arbejder med. De bruger farver, foto, skrifttyper og tekst til at forbedre måden mennesker kommunikerer med hinanden på. For eksempel kan farvede skilte hjælpe folk med at finde rundt i en stor bygning. De symboler, der fortæller at man ikke må spise i bussen eller tale i en stillekupe i toget, er også grafisk design.

Hvad er industrielt design?

Industrielt design handler om at formgive produkter der kan produceres i store mængder på en fabrik. Derfor arbejder industrielle designere med hvordan det kan blive billigere at producere et produkt. Man har fokus på form og funktionalitet, altså hvilke materialer der er praktiske, og hvordan de virker bedst. For en industriel designer er det vigtigere at en citruspresser er billig, nem at bruge og kan komme i opvaskemaskinen uden at gå i stykker, end at den ser flot ud når den står på køkkenbordet.

Møblerne hos IKEA er et godt eksempel på hvordan industrielle designere arbejder. Her skal de forskellige møbler være forholdsvis billige, så det er vigtigt at materialerne ikke er for dyre. Samtidig skal møblerne nemt kunne tilpasses folks særlige behov og forskellige størrelser af bolig. Derfor er der udviklet en hel masse moduler som passer sammen på forskellige måder. Og endelig er en af de grundlæggende ideer hos IKEA at møblerne bliver købt eller leveret som et samlesæt. Skabe, borde og senge skal nemt kunne samles af dem som køber møblerne.

Hvad er webdesign?

En af de steder indenfor design, som fylder mere og mere for mange mennesker, er webdesign. I takt med at brugen af internettet er blevet mere udbredt, er der de sidste 20  år opstået et behov for at hjemmesider, blogs og lignende virker og er nemme at bruge. Webdesign er både selve udviklingen af en hjemmeside og vedligeholdelse og forbedringer af siden når den virker. Webdesignere arbejder med alt fra kodning og software til hvordan folk læser og søger på nettet.

Hvad er dansk design?

Dansk design er en betegnelse, der bruges om de møbler, lamper og andre genstande, som en række danske designere lavede i midten af 1900-tallet. De var inspireret af funktionalismen hvilket betød at deres produkter var enkle, nemme at bruge og uden unødvendig pynt. Til eksempel lavede møbelsnedkeren Hans Wegner en stol som han kaldte ”den runde”. Den blev brugt i den første amerikanske tv-debat op til et præsidentvalg. Her sad de to kandidater John F. Kennedy og Richard Nixon i Wegners stole. ”Den runde” er stadig et populært møbel i hele verden.

Andre eksempler på dansk design er Poul Henningsens PH-lampe og Kay Bojesens legetøj i træ.

 

Klip om Kay Bojesen. Produceret af museet Trapholt i Kolding.

Kilder og klip

Hjemmesider

På Design Museum Danmarks hjemmeside kan du bl.a. søge i deres arkiv der dokumenterer designprocesser fra 1800-tallet til i dag.
På DR’s hjemmeside kan du læse mere om håndværk og design. Der er også forskellige instruktioner til hvordan du bygger en holder til din mobiltelefon eller designer en lysinstallation.

Film

I denne video kan du høre mere om hvordan design indgår i arbejdet med at udgive en avis.
Anne-Louise Sommer og Christian Holmsted Olesen fra det danske designmuseum taler i denne video om hvad der er særlig ved dansk design.
Filmen er et portræt af den danske designer Poul Henningsen der designede de kendte PH-lamper.